DOSARUL Chiliman: Sechestrul pus pe bunurile şi conturile consilierului Ion Brad, redus la 5,7 milioane de lei

Instanţa supremă a redus sechestrul pus pe bunurile şi conturile consilierului local al Sectorului 1 Ion Brad, implicat în dosarul penal al primarului suspendat al Sectorului 1, Andrei Chiliman, până la aproximativ 5,7 milioane de lei.

210 afișări
Imaginea articolului DOSARUL Chiliman: Sechestrul pus pe bunurile şi conturile consilierului Ion Brad, redus la 5,7 milioane de lei

DOSARUL Chiliman: Sechestrul pus pe bunurile şi conturile consilierului Ion Brad, redus la 5,7 milioane de lei (Imagine: Shutterstock)

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au decis să modifice conţinutul anumitor măsuri asiguratorii impuse de procurorii anticorupţie. Astfel, din suma de 38.781.488 de lei - sumă presupus a fi primită de Andrei Chiliman, Vlad Moisescu, Ioana Costescu şi Ion Brad de la două firme, în schimbul unor lucrări acordate de Primăria Sectorului 1 -, lui Brad i se va opri un procent de 15% din aceasta.

De asemenea, potrivit deciziei ICCJ, consilierului local al Sectorului 1 urmează să i se pună proprire pe o treime din venitul lunar net.

Decizia este definitivă.

În acelaşi caz, în 2 iulie, instanţa supremă a decis definitiv ca în cazul fostului trezorier al PNL Vlad Moisescu să fie aplicate aceleaşi măsuri, respectiv punerea sub sechestru a tuturor bunurilor mobile şi imobile până la concurenţa procentului de 15% din 38.781.488 lei (aproximativ 5,7 milioane de lei) şi proprirea unei treimi din venitul lunar net.

Tot în 2 iulie, instanţa supremă a redus la aproximativ 11,6 milioane de lei sechestrul pus pe bunurile şi conturile primarului suspendat al Sectorului 1, Andrei Chiliman, în dosarul în care este urmărit penal pentru complicitate la trafic de influenţă privind atribuirea preferenţială de lucrări unor firme.

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au admis contestaţia formulată de Andrei Chiliman, după ce procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Ploieşti au instituit sechestru asigurător până la concurenţa sumei de trei miliarde de lei pe bunuri ale edilului şi ale lui Vlad Moisescu, Ioana Costescu şi Ion Brad, cercetaţi în acelaşi dosar.

Instanţa a modificat cuantumul sumei până la concurenţa căreia s-a dispus luarea măsurii asigurătorii în cazul lui Chiliman, stabilind ca sechestrul să fie pus până la suma de 11.634.446 lei, reprezentând 30 la sută din 300.000 de lei şi 38.481.488 de lei, sume presupus a fi primite de Chiliman, Moisescu, Costescu şi Brad de la două firme, în schimbul unor lucrări acordate de Primăria Sectorului 1.

Primarul suspendat al Sectorului 1, fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu, consiliera personală a edilului, Ioana Costescu, şi consilierul local al Sectorului 1 Ion Brad sunt cercetaţi, din 19 iunie, sub control judiciar, în dosarul privind atribuirea preferenţială de lucrări unor firme de la care aceştia ar fi primit "comisioane" de 10% din valoarea contractelor încheiate.

În perioada în care se află sub control judiciar, Chiliman, Moisescu, Costescu şi Brad au interdicţie să părăsească ţara fără încuviinţarea procurorilor şi sunt obligaţi să se prezinte la poliţie în zilele stabilite prin programul de supraveghere, dar şi la procurori şi în faţa instanţei, ori de câte ori sunt chemaţi, precum şi să anunţe dacă îşi schimbă locuinţele.

Andrei Chiliman trebuie să mearg la Secţia 1 Poliţie în zilele de luni şi joi, la ora 08.30, conform progamului stabilit cu poliţiştii supraveghetori în 20 iunie, după ce instanţa supremă a dispus măsura controlului judiciar. De asemenea, timp de două luni, în perioada controlului judiciar, Chiliman nu poate exercita funcţia de primar al Sectorului 1.

În 22 iunie, procurorii DNA Ploieşti au pus sechestru până la concurenţa sumei de trei miliarde de lei pe bunuri ale lui Andrei Chiliman şi ale celorlalţi trei inculpaţi.

Andrei Chiliman declara atunci că i-a fost pus sechestru "pe declaraţia de avere" şi că a contestat decizia.

Vlad Moisescu spunea că în ceea ce-l priveşte a fost instituit sechestru pe case, acţiuni şi conturi şi că va contesta măsura asigurătorie.

Moisescu şi Costescu sunt acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de influenţă, iar Chiliman şi Brad, de constituirea a unui grup infracţional organizat şi complicitate la trafic de influenţă.

Procurorii DNA susţin că Vlad Moisescu ar fi constituit un grup infracţional încă din 2004, din care au făcut parte Ioana Costescu, Andrei Chiliman şi Ion Brad, urmărind "comiterea unor fapte de corupţie care să genereze obţinerea unor comisioane cuprinse între 10 şi 15% din valoarea lucrărilor atribuite pe criterii clientelare de la agenţii economici favorizaţi în câştigarea procedurilor de achiziţie publică şi pe parcursul derulării contractelor încheiate cu Primăria Sectorului 1".

Banii primiţi de la reprezentanţii firmelor cărora li se atribuiau preferenţial contractele ar fi fost împărţiţi, 30% ajungând la primarul Chiliman, câte 15% la Moisescu, Costescu şi Brad, 10% la PNL Sector 1, iar diferenţa de 15% ar fi fost folosită pentru diverse cheltuieli legate de remunerarea suplimentară a funcţionarilor care au sprijinit, în diferite modalităţi, la derularea activităţilor ilicite, se arată în documente ale anchetatorilor.

Grupul infracţional ar fi obţinut de la reprezentanţii firmelor Romair Consulting şi Straco, care au primit contracte privind reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe din Sectorul 1, dar şi lucrări de asfaltare a unor străzi, sumele de 300.000 de lei, respectiv 38.481.488 de lei, reprezentând un procent de 10% din plăţile făcute de Primăria Sectorului 1, în baza contractelor încheiate, au precizat procurorii.

Plata "comisionului" se făcea foarte discret, de regulă fiind acceptate doar predările de bani în numerar, în locurile stabilite de către Vlad Moisescu, printre care ar fi fost şi sediul PNL Sector 1 din Bulevardul Bălcescu, banii fiind preluaţi direct de Moisescu, susţin anchetatorii.

Potrivit documentelor procurorilor, Vlad Moisescu ar fi solicitat, în cazul firmei Romprest, ca parte din procentul de 10-15% stabilit pentru încheierea contractului să fie plătită prin achitarea contravalorii unor servicii de publicitate către B1 TV şi România TV.

"Această protecţie consta în faptul că nu apărea nimic negativ despre ei în mass-media, iar dacă în mod întâmplător ar fi apărut ceva, aceştia ar fi avut capacitatea să oprească, speculând relaţia contractuală", arată anchetatorii.

De altfel, această metodă era folosită în cazul mai multor firme care voiau să încheie contracte cu Primăria Sectorului 1, astfel că o parte din "comisionul" cerut de Vlad Moisescu pentru contracte era dată prin achitarea contravalorii unor servicii de publicitate, care erau încheiate, la solicitarea lui Moisescu, cu firma lui Sebastian Ghiță, în care funcţionează postul România TV.

Chiliman şi ceilalţi trei inculpaţi sunt cercetaţi în dosarul în care sunt acuzaţi, printre alţii, Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta, deputatul Sebastian Ghiţă, deputatul PSD Vlad Cosma, tatăl acestuia, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, şi directorul de producţie al Hidro Prahova, Virgiliu Iuliu Roman.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici