Dosarul de evaziune fiscală: Ginerele senatorului Măgureanu, Octavian Grecu "Butoane", Nicole Saikaly au fost arestaţi

Octavian Grecu, zis "Butoane", ginerele senatorului Măgureanu, Sorin Găzdac, Nicole Saikaly şi alte 17 persoane au fost arestaţi preventiv de Tribunalul Bucureşti, instanţa urmând să ia, joi, o decizie şi în cazul celorlalţi învinuiţi din dosarul de evaziune fiscală.

3413 afișări
Imaginea articolului Dosarul de evaziune fiscală: Ginerele senatorului Măgureanu, Octavian Grecu "Butoane", Nicole Saikaly au fost arestaţi

Octavian Grecu "Butoane" (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)

Doi judecători ai Tribunalului Bucureşti au dezbătut, miercuri noapte, în două complete diferite, propunerea procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) de arestare preventivă a 39 de persoane implicate în dosarul de evaziune fiscală, în care prejudiciu produs de membrii grupării în perioada 2010-2012 a fost estimat la peste 40 de milioane de euro anual.

Instanţa a decis ca un lot de 20 de persoane să fie judecat de un magistrat, iar un alt lot de 19 persoane de către un alt judecător.

Din cele cu 20 de persoane din primul lot fac parte Octavian Grecu, zis "Butoane", ginerele senatorului Cezar Măgureanu, Adrian Sorin Găzdac, omul de afaceri de origine libaneză Nicole Saikaly, cunoscut în presa mondenă drept fostul iubit al Ginei Pistol, Daniel Niţu, director la firma acestuia, Cristian Valeriu Sava, Mădălina Elena Năipeanu, Nadia Păcală, Andrei Valentin Găzdac, Ştefan Aurel Drugă, Florin Bogdan Silinescu, Valeriu Muja, Doru Moale, Lili Florin Deliu, Marian Bordei, Bogdan Moise, Stelian Ficleanu, Marius Petrache, Svetlana Anton, Florin Mihai Dumitriu şi Valentin Rus.

Instanţa a dispus, miercuri noapte, în cazul tututor celor 20 de învinuiţi din acest dosar arestarea preventivă pentru 29 de zile. Decizia poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

Din al doilea dosar, în care procurorii au propus arestarea a 19 persoane, fac parte Nicuşor Drăgan, director general adjunct al ANAF, Dan Stroe, director de achiziţii în cadrul ANAF, Tudor Constantin, Vasile Petre, Mirela Doina Petrescu, Florin Ivănuş, Viorel Cazan, Ionel Petcu, Neculai Martaş, Stelian Vintilă, Marian Eduard Gusti, Mircea Rădină, Ionuţ Robert Chiripuş, Gabi Mircea Fertu, Marius Sorin Cune, Luca Galavotti, Alin Mihai Teodorescu, Emil Marius Cilibeanu şi Sorin Stuparu.

Instanţa urmează să ia joi o decizie în cazul acestora.

În cursul judecării celor două dosare, mai mulţi dintre învinuiţi, printre care Nicole Saikaly şi Octavian Grecu, au părăsit boxa arestaţilor, după ce ordonanţele de reţinere pentru 24 de ore emise pe numele lor au expirat.

Cele 39 de persoane au fost reţinute miercuri în dosarul de evaziune fiscală, procurorii DIICOT cerând instanţei arestarea lor preventivă pentru 29 de zile.

Ordonanţele de reţinere au fost emise în urma audierilor începute marţi, când la sediul DIICOT au fost aduse peste 120 de persoane.

Potrivit unor surse judiciare, fiica senatorului Cezar Măgureanu, Raluca Ioana Găzdac, învinuită în dosar, este gravidă în luna a patra şi a fost lăsată să plece marţi seară.

Sursele citate au precizat că anchetatorii au emis mai multe ordonanţe de instituire a sechestrului asigurător pe numeroase bunuri mobile găsite la domiciile celor percheziţionaţi sau la firmele acestora. Astfel, precizează sursele citate, au fost puse sub sechestru mai multe autoturisme de lux, importante sume de bani, dar şi bunuri mobile.

Nicole Saikaly era lider al unui palier din circuitul evazionist care îi mai includea, printre alţii, pe ginerele şi fiica senatorului Cezar Măgureanu, Sorin şi Raluca Găzdac, dar şi opt bulgari, potrivit unor procese verbale ale procurorilor, obţinute de MEDIAFAX.

Într-unul dintre documente, procurorii menţionează că grupul de criminalitate organizată, cu legături transfrontaliere, care a acţionat din 2009, este format din Sorin Stuparu, Sorin Găzdac, Valentin Andrei Găzdac, Raluca Găzdac, Ştefan Drugă, Marius Cune, Nicole Saikaly, Daniel Niţu, Cristian Sava, Tudor Constantin, Neculai Marataş, Mircea Rădină, Liviu Popovici şi opt cetăţeni bulgari.

Grupul infracţional era specializat în obţinerea unor importante beneficii financiare în urma derulării unor operaţiuni de import sau achiziţii/livrări intracomunitare cu diverse categorii de bunuri, neînregistrarea în documentele contabile a tuturor operaţiunilor realizate şi/sau înregistrarea de operaţiuni nereale, în scopul obţinerii ilegale de TVA, se precizează în documentul prin care procurorii i-au adus la cunoştinţă învinuirile lui Viorel Bulearcă - om de afaceri din Piteşti, patron al firmelor Bunbusinesselite BBE SRL şi Stefaris Tabachi SRL.

Potrivit aceluiaşi document, Bulearcă - acuzat de sprijinire a unui grup infracţional organizat - a pus la dispoziţia membrilor acestuia cele două firme ale sale, "care au fost utilizate în activităţi de comerţ evazionist cu mărfuri de larg consum (zahăr, orez, oţet, ulei de floarea soarelui), cu circuite comerciale frauduloase complexe, vizând sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale prin declararea de achiziţii şi livrări intracomunitare fictive, iniţiate şi operaţionalizate de SC Novicio Food & Beverage SRL (firma lui Saikaly - n.r.), atât în relaţie cu palierul acţional coordonat de Stuparu Sorin, cât şi cu cel coordonat de Găzdaru Sorin Adrian, ambele circumscrise intereselor financiare ale grupului de firme Lemarco (reprezentat de Tudor Constantin - n.r.)".

Potrivit unui alt document al procurorilor, Nicole Saikaly era liderul unuia dintre palierele circuitului evazionist.

"Învinuitul Nicole Saikaly se numără, alături de învinuitul Daniel Niţu, printre liderii unui palier din circuitul evazionist de mare amploare, axat în principal pe comerţul cu zahăr şi produse agricole, derulat prin intermediul societăţilor Novicio Food & Beverage SRL, deţinută în mod direct, şi MLS Invest Trading, aparţinând fiicei sale, Mary Lavinia Saikaly, şi ginerelui său, Michel Aramouni, societăţi care, în perioada de referinţă, au fost beneficiare ale unei părţi importante a mărfii comercializate de gruparea infracţională, atât pe filiera coordonată de Sorin Stuparu, cât şi pe cea coordonată de Sorin Adrian Găzdac, ocupându-se cu ambalarea zahărului vrac provenit de la aceştia, dar şi a celui provenit de la grupul de firme Lemarco şi, ulterior, de vânzarea produsului finit către o altă societate comercială controlată de membrii reţelei, în cadrul circuitelor infracţionale iniţiate şi operaţionalizate de membrii grupării, cu activităţi de comerţ evazionist cu mărfuri de larg consum (zahăr, orez, oţet, ulei de floarea soarelui), vizând sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale, inclusiv prin declararea de achiziţii şi livrări intracomunitare fictive. În aceste condiţii, învinuitul Nicole Saikaly a recurs la înregistrarea în contabilitatea societăţilor deţinute în mod direct sau indirect a unor operaţiuni patrimoniale nereale, fie de revânzare a bunurilor provenite din spaţiul intracomunitar către companii din state comunitare (în timp ce marfa a fost comercializată pe teritorul României fără documente legale ori cu documente nereale), fie de achiziţii de bunuri din România (cu TVA 24%), care să compenseze valoarea TVA-ului datorat, urmate eventual de comercializarea tot fictivă a acestora în alt stat comunitar (cu TVA 0)", se arată în documentul citat.

La sediul DIICOT - Structura Centrală au fost aduse la audieri, marţi, peste 120 de persoane în cazul cărora a fost începută urmărirea penală pentru constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici