Dosarul Ekeng. Lipsa resuscitării prespitaliceşti a anulat orice şansă de supravieţuire. Medicul de pe ambulanţă, acuzat de ucidere din culpă - Parchet

Procurorii de la Parchetul Capitalei susţin că medicul de pe ambulanţă nu i-a efectuat manevre de resuscitare lui Patrick Ekeng, acest lucru anulând orice şansă de supravieţuire a fotbalistului, fiind una dintre cauzele decesului, se arată, joi, într-un comunicat al instituţiei.

934 afișări
Imaginea articolului Dosarul Ekeng. Lipsa resuscitării prespitaliceşti a anulat orice şansă de supravieţuire. Medicul de pe ambulanţă, acuzat de ucidere din culpă - Parchet

Dosarul Ekeng. Lipsa resuscitării prespitaliceşti a anulat orice şansă de supravieţuire. Medicul de pe ambulanţă, acuzat de ucidere din culpă - Parchet

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti au început urmărirea penală pe numele Mihaelei Duţă, medic specialist medicină de urgenţă pe ambulanţa Puls ce se afla la stadionul Dinamo, în momentul în care Patrick Ekeng a căzut pe teren, se arată în comunicatul parchetului.

Reprezentanţii instituţiei notează că la dosarul morţii lui Ekeng au fost strânse probe care indică că medicul se face responsabil de ucidere de culpă, pentru că "fără a evalua complet starea pacientului, nu a iniţiat şi nu a dispus iniţierea niciunei manevre de resuscitare. "

Procurorii notează că medicul nu a respectat protocoalele în cazul intervenţiei medicale de urgenţă nici pe parcusul transportului la spital. Acţiunile ei ar fi anulat orice şansă de supravieţuire a lui Patrick Ekeng, subliniază reprezentanţii parchetului.

" În acest context, deşi în mod evident, dintre cauzele care au determinat decesul lui PATRICK EKENG fac parte şi afecţiunile cardiace de care acesta suferea, fapta medicului DUŢĂ ELENA-MIHAIELA de a nu efectua protocolul de resuscitare prespitalicească, în condiţiile în care a constatat sau trebuia să constate că PATRICK EKENG se afla în fibrilaţie ventriculară, anulând astfel, prin inacţiunea sa nejustificată, orice şanse de supravieţuire a pacientului, se înscrie între cauzele care au determinat decesul pacientului.", se arată în comunicatul procurorilor.

Raportul întocmit de specialiştii din cadrul I.N.M.L. „Mina Minovici” arată că moartea lui Patrick Ekeng "s-a datorat unei fibrilaţii ventriculare apărută pe fondul unei patologii cardiace preexistente, asociată cu anomalii coronariene, favorizată de şi precipitată de un efort fizic. "

În raport se mai notează că ," în cazul atleţilor care suferă de tahiartimie (cum a fost cazul Ekeng) mai mult de 95% dintre cei ce sunt defibrilaţi supravieţuiesc dacă defibrilarea se face în primul minut de stop cardiac. Şansele de supravieţuire scad cu 5,5 % pe minut."

Mihaela Duţă, specialist în medicină de urgenţă, este cea care a condus echipa medicală de pe ambulanţa Puls cu care a fost transportat Patrick Ekeng.

Camerunezul Patrick Ekeng (26 de ani) a murit, pe 6 mai, după ce a suferit un şoc cardiogen şi s-a prăbuşit pe teren în minutul 69 al partidei Dinamo - Viitorul, scor 3-3, la doar şapte minute după ce intrase pe teren.

Reprezentanţii INML au făcut publice, pe 11 mai, rezultatele disecţiei ce a fost efectuată pe inima lui Patrick Ekeng. Medicii legişti au constatat că fobalistul prezenta mai multe "aspecte patologice", printre care cord mărit şi multiple anomalii coronariene.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici