DOSARUL Transferurilor - Martor: Fosta judecătoare Antonela Costache ar fi primit din banii luaţi mită de Geanina Terceanu

Fosta judecătoare de la Tribunalul Bucureşti Antonela Costache ar fi primit din banii primiţi de Geanina Terceanu pentru soluţia de achitare în dosarul Transferurilor, pentru că ea i-ar fi "repartizat" colegei acest dosar, potrivit unui martor al acuzării.

7195 afișări
Imaginea articolului DOSARUL Transferurilor - Martor: Fosta judecătoare Antonela Costache ar fi primit din banii luaţi mită de Geanina Terceanu

DOSARUL Transferurilor - Martor: Fosta judecătoare Antonela Costache ar fi primit din banii luaţi mită de Geanina Terceanu

Unul dintre martorii acuzării a arătat, în faţa anchetatorilor DNA, că, în cadrul discuţiilor avute cu judecătoarea Geanina Terceanu, aceasta i-a mărturisit că a cerut cu peste 100.000 de euro mai mult de la fraţii Becali pentru că jumătate din sumele totale încasate de la aceştia ar fi trebuit să ajungă la magistratul Antonela Costache, se arată în motivarea Curţii de Apel Bucureşti la decizia de arestare a Geaninei Terceanu şi a fraţilor Ioan şi Victor Becali.

Martorul mai spune că judecătoarea Terceanu şi-a explicat gestul prin faptul că Antonela Costache i-ar fi dat ei dosarul Transferurilor de jucători.

"În cadrul discuţiei purtate cu aceasta (Geanina Terceanu, n.r.), m-a întrebat dacă pot să iau legătura cu familia Becali şi i-am spus că pot să fac acest lucru, urmând ca eventuale pretenţii din partea acesteia să mi le spună ulterior. Fac precizarea că la această primă întâlnire cu judecătoarea, am întrebat-o dacă este sigură că poate să dea o soluţie de achitare în acest dosar, iar aceasta mi-a dat de înţeles că nu mai este aşa de sigură că poate da o soluţie de achitare în dosar", le-a spus procurorilor martorul citat.

El mai spune că, la o perioadă de timp de la această primă întâlnire, întrucât se apropiau ultimele termene de judecată în dosarul Transferurilor, a mers din nou la judecătoare acasă, împrejurare în care aceasta i-ar fi spus să ia legătura cu familia Becali şi să le transmită că este destul de greu să dea o soluţie de achitare şi că mai doreşte pentru acest lucru încă 105.000 euro.

"Am întrebat-o de ce doreşte fix această sumă, iar aceasta mi-a spus că trebuie să dea măcar 5.000 euro din aceştia judecătoarei Costache Antonela, preşedinta Secţiei a II-a Penale la acel moment. Ulterior, din discuţiile avute cu judecătoarea Terceanu Geanina, a înţeles de la aceasta că se înţelesese cu judecătoarea Costache Antonela să îi dea, de fapt, jumătate din sumele pe care urma să le primească de la persoanele implicate în dosar", a mai spus martorul.

El mai spune că, tot din discuţiile purtate cu Terceanu, ştie că, după ce aceasta a primit cei 105.000 de euro, i-a dat Antonelei Costache 5.000 de euro.

Judecătoarea Geanina Terceanu şi fraţii Ioan şi Victor Becali au fost arestaţi, vineri, de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti, la solicitarea procurorilor DNA care o acuză pe judecătoare că a luat mită pentru a-i achita pe cei doi şi pe alţi şase oameni de fotbal, în dosarul Transferurilor.

Fosta judecătoare Antonela Costache a fost trimisă în judecată, alături de colega ei de la Tribunalul Bucureşti Viorica Dinu, pe 5 iulie 2013, de procurorii DNA, pentru luare de mită în vederea pronunţării unor soluţii favorabile.

În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată Marian Staicu, fratele lui Dinel Staicu (care a purtat numele Nuţu în perioada 8 martie 2011 - 09 aprilie 2013), avocatul Costel Daniel Petre, din Baroul Bucureşti, soţia acestuia, Daniela Petre, avocata lui Dinel Staicu, Ileana Alina Răducanu, şi soţul acesteia, Bogdan Marian Bobocel.

Alături de aceştia sunt judecaţi Sorin Vasilescu şi Iulia Neamţu, grefieri la Tribunalul Bucureşti, Angela Cîrlan, Leon Marius Neagu, Marian Vasile Tudor, Marian Catrin, Carmen Ionela Dăncuţă, Nicolae Petrişor, fost Duduianu, zis "Cristofor", Ştefan Mincă, zis "Rosovelt", Laurenţiu George Dinu, zis "Gore", Cornel Lucian Enculescu, Tony Viorel Iaparnicu, Dragoş Pandele şi Silviu Constantin Amza, Bogdan Petrică Bagoli şi Dragoş Dumitrescu.

Judecătoarea Geanina Terceanu şi fraţii Ioan şi Victor Becali au fost arestaţi, vineri, de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti, la solicitarea procurorilor DNA care o acuză pe judecătoare că a luat mită pentru a-i achita pe cei doi şi pe alţi şase oameni de fotbal, în dosarul Transferurilor.

Decizia poate fi contestată la Înalta Curte.

În acelaşi dosar, procurorii au dispus urmărirea penală în continuare, pentru dare de mită, a lui Cristian Borcea, preşedinte executiv al Clubului de fotbal "Dinamo" la data faptei.

Dosarul de la DNA a fost constituit în urma unui denunţ, au declarat pentru MEDIAFAX sursele judiciare, care au precizat că Terceanu ar fi primit banii prin intermediari, care nu erau avocaţi.

Potrivit procurorilor, în 24 februarie 2009, judecătorului Geanina Terceanu, de la Tribunalul Bucureşti, i-a fost repartizat spre judecare dosarul transferurilor de fotbalişti, cauză în care Ioan Becali,

Victor Becali şi Cristian Borcea, alături de alţi cinci oameni de fotbal, fuseseră trimişi în judecată pentru înşelăciune şi evaziune fiscală.

În 3 aprilie 2012, Geanina Terceanu a dispus achitarea tuturor celor opt inculpaţii trimişi în judecată în legătură cu efectuarea de tranzacţii ilegale la transferurile unor fotbalişti către cluburi din străinătate, ceea ce a produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului şi de peste zece milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal.

Judecătorul a dispus achitare pentru toate infracţiunile reţinute în sarcina celor opt oameni de fotbal, în temeiul dispoziţiilor articolului 10 litera a din Codul de procedură penală din anul 1968, respectiv pentru că "fapta nu există".

În urma investigaţiilor, procurorii DNA au stabilit că, pentru a pronunţa această soluţie de achitare, Geanina Terceanu a primit de la inculpaţii Ioan şi Victor Becali şi de la suspectul Cristian Borcea, în mai multe tranşe, suma totală de 220.000 de euro, începând din aprilie 2009 şi până în mai 2012.

În 12 noiembrie 2012, hotărârea de achitare pronunţată de Geanina Terceanu a fost desfiinţată printr-o decizie a Curţii de Apel Bucureşti, instanţa de control judiciar pronunţând condamnarea inculpaţilor la pedepse între trei şi opt ani de închisoare, cu executare sau cu suspendare.

Ulterior, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis rejudecarea cauzei, motivând că judecătorii de la CAB au respins toate probele cerute, nu i-au ascultat temeinic pe cei opt oameni de fotbal acuzaţi şi a dispus condamnarea pe probe în baza cărora fuseseră anterior achitaţi, de Tribunalul Bucureşti.

În urma rejudecării, tot la Curtea de Apel Bucureşti, toţi inculpaţii au primit, în martie 2014, pedepse cu executare: Cristian Borcea şi Ioan Becali - câte şase ani şi patru luni, Victor Becali - patru ani şi opt luni, Gheorghe Copos - trei ani şi opt luni, Mihai Stoica - trei ani şi şase luni, Gheorghe Nețoiu şi Jean Pădureanu - câte trei ani şi patru luni, şi Gheorghe Popescu - trei ani, o lună şi zece zile.

Judecătoarea Geanina Terceanu motiva decizia de achitare din 3 aprilie 2012 prin faptul că DNA nu a probat că banii din conturile inculpaţilor din dosarul transferurilor fotbaliştilor proveneau din sumele "diferenţă de transfer", arătând că nu s-a dovedit caracterul ilegal al veniturilor celor opt oameni de fotbal.

Referitor la modul de rulare a banilor, respectiv prin firme off-shore, prezentat de procurorii anticorupţie în rechizitoriu, judecătorul Geanina Terceanu arăta că derularea unor tranzacţii comerciale prin firme off-shore nu reprezintă o ilegalitate, explicând în detaliu motivele pentru care unele companii apelează la astfel de practici.

Procesul de la Tribunalul Bucureşti a avut 39 de termene şi s-a încheiat după trei ani şi două luni.

În rechizitoriul DNA au fost prezentate 12 transferuri ale unor fotbalişti români efectuate de la cluburile Dinamo Bucureşti, Rapid Bucureşti, Gloria Bistriţa şi Oţelul Galaţi către cluburi din străinătate, în perioada 1999 - 2005.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici