Două focare de boala limbii albastre, confirmate în judeţul Argeş

Două focare de boala limbii albastre au fost confirmate în două localităţi din judeţul Argeş, animalele bolnave, în număr de cinci, fiind izolate şi aflându-se sub tratament, iar zonele de focar fiind monitorizate de către autorităţile sanitar-veterinare.

231 afișări
Imaginea articolului Două focare de boala limbii albastre, confirmate în judeţul Argeş

Două focare de boala limbii albastre, confirmate în judeţul Argeş (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit datelor furnizate, luni, de Prefectura Argeş, Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Argeş a confirmat existenţa a două focare de febră catarală ovină, cunoscută sub denumirea de “boala limbii albastre”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Unul dintre focare a fost depistat în comuna Cocu, unde au fost identificate patru animale bolnave, iar celălalt în comuna Călineşti, unde un animal a fost diagnosticat cu boala limbii albastre.

Toate cele cinci animale sunt izolate şi se află sub tratament, nefiind cazul ca ele să fie sacrificate, precizează reprezentanţii Prefecturii Argeş.

Autorităţile din Argeş au activat Centrul local de combatere a bolilor şi au pus în aplicare planul de măsuri pentru prevenirea de noi focare. Astfel, conform acestui plan s-a instituit zonă de protecţie pe o rază de o sută de kilometri în jurul focarelor confirmate şi s-a dispus efectuarea unui recensământ al animalelor ce ar putea fi afectate de această boală, respectiv oi, capre şi bovine.

Autorităţile sanitar-veterinare vor monitoriza târgurile de animale şi pieţele din întreg judeţul, pentru a preîntâmpina comercializarea unor animale purtătoare ale virusului şi transmiterea acestuia în alte zone din judeţ.

Întrucât boala se transmite de la animale prin înţepăturile de ţânţari, recomandările făcute primăriilor din localităţile în care au fost confirmate focare pentru a fi aduse la cunoştinţa tuturor cetăţenilor sunt acelea de a efectua dezinsecţii şi dezinfecţii în grajduri şi în locurile în care sunt adăpostite animalele, dar şi toaletări ale zonelor cu vegetaţie crescută care pot atrage insectele ce transmit virusul, precizează Prefectura Argeş.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici