Două foste directoare de la CEC Bank Braşov, trimise în judecată pentru corupţie

Două foste directoare de la sucursala din Braşov a CEC Bank au fost trimise în judecată pentru luare de mită şi abuz în serviciu, în cazul acordării unor credite pentru 12 firme, prejudiciul produs băncii fiind de peste şapte milioane de lei.

672 afișări
Imaginea articolului Două foste directoare de la CEC Bank Braşov, trimise în judecată pentru corupţie

Două foste directoare de la CEC Bank Braşov, trimise în judecată pentru corupţie

Florentina Tăvălică, director al CEC Bank SA Sucursala Braşov din octombrie 2005 până în 21 martie 2013, este acuzată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Braşov de luare de mită şi 12 fapte de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, iar Afrodita Nicoleta Renţea, director de operaţiuni la CEC Bank SA Sucursala Braşov până în 5 ianuarie 2009 şi şef serviciu de credite până la 21 martie 2013, de abuz în serviciu contra intereselor publice, arată luni DNA, într-un comunicat de presă.

Alături de acestea va fi judecat şi Mugur Babciuc, administrator al SC "On Astor" SRL Braşov, pentru complicitate în nouă dintre faptele de abuz în serviciu contra intereselor publice şi pentru şapte fapte de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Potrivit procurorilor, în 2008, înaintea sărbătorilor de iarnă, Florentina Tăvălică i-a cerut administratorului firmei "On Astor" SRL Braşov, Mugur Babciuc, să facă lucrări de amenajare la un imobil, în schimbul acordării unui credit. Babciuc a acceptat cererea directoarei CEC Bank Braşov şi a dispus atunci efectuarea lucrărilor solicitate, evaluate la 6.886 de lei.

Ulterior, Florentina Tăvălică şi Afrodita Nicoleta Renţea i-au spus lui Mugur Babciuc că poate obţine bani de la CEC Bank SA Sucursala Braşov prin intermediul altor firme. Aceste firme nu aveau datorii la bugetul de stat şi puteau obţine credite succesive până la pragul maxim de 600.000 de lei. Garantarea lor era doar formală, realizată prin facturi care să ateste existenţa unui stoc de marfă nereal.

Cele două directoare ar fi aprobat şi acordat astfel credite pentru 12 firme deţinute de cunoscuţi şi angajaţi ai lui Babciuc sau de persoane care aveau societăţi fără activitate, producând astfel CEC Bank un prejudiciu de peste şapte milioane de lei.

"Prin urmare, în perioada aprilie 2008 - februarie 2009, inculpatele Tăvălică Florentina şi Renţea Afrodita Nicoleta, în calitatea lor de director al sucursalei Braşov, respectiv director operaţiuni (până la data de 5 ianuarie 2009 şi, în continuare, şef serviciu credite la CEC Bank S.A. - Sucursala Braşov), cu ştiinţă şi-au îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu aprobând şi acordând, cu încălcarea normelor bancare, un număr de 12 credite, în favoarea a 12 societăţi comerciale deţinute de cunoscuţi ori de angajaţi ai lui Babciuc Mugur ori de persoane care deţineau firme fără activitate. Ca urmare, s-a produs o pagubă totală patrimoniului CEC Bank SA în sumă totală de 7.020.000 lei şi s-a obţinut de către S.C. «On Astor» S.R.L. Braşov un avantaj patrimonial echivalent cu valoarea creditelor", au precizat procurorii.

Mugur Babciuc este acuzat că a pus la dispoziţie acte necorespunzătoare, pentru a fi aprobe şi acorde nelegal nouă dintre creditele acordate unora dintre firme.

"Totodată, inculpatul Babciuc Mugur, în calitate de administrator al S.C. «On Astor» S.R.L. Braşov, a emis şi semnat la rubrica furnizor mai multe facturi fiscale, prin care a atestat nereal vânzarea unor materiale de construcţie în favoarea unor societăţi comerciale, documente ce au fost depuse la CEC Bank S.A. - Sucursala Braşov, ca garanţie fictivă a creditelor acordate în favoarea acestora", au scris anchetatorii în actul de sesizare a instanţei.

Procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor Florentinei Tăvălică, până la concurenţa sumei de 7.027.693 lei (7.020.000 de lei prejudiciului cauzat din acordarea ilegală a creditelor şi 7.693 lei contravaloarea lucrărilor de construcţie primite ca mită) şi ale Nicoletei Renţea, până la concurenţa sumei de 7.020.000 de lei, reprezentând contravaloarea prejudiciului produs prin acordarea ilegală a creditelor.

Dosarul va fi soluţionat de judecătorii Tribunalului Braşov.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici