Dragnea: Viitura pe Dunăre va ajunge la Porţile de Fier în aproximativ 30 de ore

Viitura pe Dunăre urmează să ajungă la Porţile de Fier în aproximativ 30 de ore, când se va atinge şi vârful debitului la intrarea în ţară, a spus, la Mehedinţi, vicepremierul Liviu Dragnea, susţinut că debitele vor fi controlate, astfel încât "nu se pune problema evacuării vreunei localităţi".

727 afișări
Imaginea articolului Dragnea: Viitura pe Dunăre va ajunge la Porţile de Fier în aproximativ 30 de ore

Dragnea: Viitura pe Dunăre va ajunge la Porţile de Fier în aproximativ 30 de ore (Imagine: Oana Mitu/Mediafax Foto)

Vicepremierul Liviu Dragnea a mers, marţi, în judeţul Mehedinţi, unde a declarat că viitura pe Dunăre va ajunge la Porţile de Fier în aproximativ 30 de ore, urmând să fie gestionată prin barajele de la Porţile de Fier I şi II de reprezentanţii Apelor Române şi reprezentanţii Hidroelectrica.

El a adăugat că nu există "niciun punct vulnerabil de-a lungul Dunării", care să necesite evacuarea localnicilor.

"Trebuie să ţinem cont că ne aşteaptă patru sau cinci săptămâni cu o presiune constantă pe Dunăre. De modul cum colaborează Apele Române cu Porţile de Fier, ne fac nouă viaţa mai uşoară sau mai grea în aval, pe tot cursul de apă al Dunării. Nu se pune problema evauării niciunei localităţi. Nu există la această oră niciun punct vulnerabil de-a lungul Dunării unde să existe riscul ruperii sau prăbuşirii digului. Prin sistemul permanent de monitorizare, zi şi noapte, de-a lungul întregului dig de apărare a Dunării pe teritoriul României, Apele Române, ISU, pompierii, monitorizează permanent dacă eventual apar fisuri, dacă apar infiltraţii", a declarat Dragnea, la Sucursala Hidroserv Porţile de Fier.

Potrivit reprezentanţilor Apelor Române, viitura care se aşteaptă pe Dunăre din Serbia, cel mai târziu în 22 mai, va fi urmată de o alta care vine din Austria şi Ungaria, fapt ce creează o presiune de lungă durată pe malurile fluviului.

"Singura problemă a noastră, a celor de la Apele Române, este să supraveghem zona întrucât această viitură va fi pe o durată destul de mare, de trei-patru săptămâni, şi întrucât ea s-a declanşat în principal din Serbia, Croaţia, Bosnia, urmând ca la o zi, 36 de ore, un alt vârf de viitură de pe Dunăre din Austria, Ungaria, însă spre norocul nostru aceste viituri nu s-au suprapus, astfel încât să creeze un debit mult mai mare, să ne creeze probleme în aval, Porţile de Fier gestionând situaţia. Noi avem sarcina să monitorizăm digurile. Ele sunt foarte mult timp sub presiune, există riscul să apară grifoane, există riscul să apară infiltraţii şi noi trebuie să le observăm din timp, să intervenim, pentru a nu se produce o rupere de dig, care ar putea într-adevăr să producă anumirte probleme în aval de Porţile de Fier II", a declarat directorul Administraţiei Bazinale Jiu, Marian Talău.

Talău a dat asigurări că debitele care se aşteaptă pe fluviu nu vor depăşi 13.500 de metri cubi pe secundă, acestea putând să fie controlate fără să provoace pagube materiale însemnate, el adăugând totodată că în anul 2006, atunci când s-au produs inundaţii în localităţile din aval de Porţile de Fier, debitele la intrarea în ţară erau de 15.800 - 16.000 de metri pe secundă.

Deversoarele de la Barajul Porţile de Fier I au fost pornite în noaptea de vineri spre sâmbătă, pentru ca debitul să fie reglat pe fluviu, astfel încât să nu se creeze probleme nici în Serbia, în zona Belgrad, şi nici în aval.

Întrebat despre producţia de energie electrică de la Porţile de Fier, directorul Hidroelectrica Porţile de Fier, Nicolae Tudorescu, a declarat că deşi la debite mari, energia electrică produsă este mai scumpă, compania nu este în pierdere.

"Hidroelectrica asigura acum 45% din energia României. Chiar dacă noi producem acum energie mai scump, compensăm cu energia de pe Olt, Argeş, Râmnicu Vâlcea, Bistriţa, unde sunt debite foarte mari pe râuri şi cu costuri foarte mici. Deci, Hidroelectrica nu este în acest moment în pierdere, dimpotrivă", a declarat Nicolae Tudorescu.

Dunărea se află, de sâmbătă şi până în 26 mai, sub cod portocaliu de inundaţii, în judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici