Drăgoi şi evaziunea: Lăsaţi-ne 60 de zile, vom trage linie şi vom lua măsuri după această perioadă

Ministerul Finanţelor va analiza situaţia privind efectele combaterii evaziunii la încheierea termenului de 60 de zile în care premierul a solicitat îmbunătăţirea încasărilor cu 1,5% din PIB, perioadă după care se va decide ce noi măsuri sunt necesare, a declarat vineri ministrul Bogdan Drăgoi.

183 afișări
Imaginea articolului Drăgoi şi evaziunea: Lăsaţi-ne 60 de zile, vom trage linie şi vom lua măsuri după această perioadă

Drăgoi şi evaziunea: Lăsaţi-ne 60 de zile, vom trage linie şi vom lua măsuri după această perioadă (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax foto)

"Premierul ne-a dat un termen de 60 de zile pentru îmbunătăţirea colectării. Lăsaţi-ne 60 de zile, vom trage linie şi vom lua măsuri după această perioadă (...) în legătură cu evaziunea şi rezultatul măsurilor, termenul este de 60 de zile, au mai rămas 40 de zile, daţi-ne acest termen şi atunci vom vorbi", a spus Drăgoi.

El a declarat anterior că majoararea veniturilor populaţiei nu poate fi realizată fără creşterea veniturilor bugetare, amintind că în România gradul de colectare este de 33% din PIB, comparativ cu un nivel mediu al veniturilor bugetare în Uniunea Europeană de 44% din PIB.

Premierul Mihai Ungureanu a cerut la mijlocul lunii februarie miniştrilor şi şefilor de autorităţi implicaţi în combaterea evaziunii fiscale ca, în termen de două luni, să verse la buget venituri reprezentând cel puţin 1,5% din Produsul Intern Brut, echivalentul a 2 miliarde de euro, în special din acţiuni împotriva contrabandei cu alcool şi produse vegetale.

Pe de altă parte, Drăgoi a amintit că prioritatea construcţiei bugetare din acest an este consolidarea creşterii economice, de care depinde şi majorarea veniturilor bugetare.

În ceea ce priveşte nivelul încasărilor de anul trecut şi ritmul de creştere al acestor inferior PIB, Drăgoi recunoaşte că agricultura, care a contribuit semnificativ la creşterea economică, este mai puţin fiscalizată.

"Pentru că am vrut mereu să sprijinim agricultura am ajuns la un grad foarte mare de nefiscalizare, dar ceea ce am spus tot timpul a fost că nu vrem să modificăm Codul Fiscal, că dorim stabilitate fiscală. Vrem să creştem veniturile prin mai multă prioritizare, mai multă colectare şi mai multe absorbţii de fonduri europene", a spus Drăgoi.

El a arătat că înainte de o fiscalizare mai adâncă a agriculturii principala problemă o reprezintă aplicarea legilor în vigoare.

Drăgoi a precizat că există un program de asistenţă cu Banca Mondială care evaluează sistemul de colectare şi modul în care acesta ar putea fi restructurat pentru ca prin aplicarea actualelor prevederi fiscale să se obţină încasări mai mari la buget.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici