Drepturile nevăzătorilor, încălcate din neştiinţă. Cazul lui Petrică, bărbatul ignorat de poliţie

Drepturile nevăzătorilor din România sunt reglementate de lege, însă, din neştiinţă, oamenii le ignoră. Este şi cazul lui Petrică Iordache, un bărbat din Paşcani. Spune că nu i s-a permis să călătoarească alături de câinele care îi este ghid, deşi legea îi permitea. Mai mult, poliţia l-ar fi ignorat.

1552 afișări
Imaginea articolului Drepturile nevăzătorilor, încălcate din neştiinţă. Cazul lui Petrică, bărbatul ignorat de poliţie

Drepturile nevăzătorilor, încălcate din neştiinţă. Cazul lui Petrică, bărbatul ignorat de poliţie

Petrică Iordache este nevăzător din naştere şi locuieşte în Paşcani, judeţul Iaşi. Acum doi ani a primit-o pe Maya, câinele său ghid, care îl ajută să se deplaseze oriunde are nevoie. Când a vrut să plece la Sibiu, pentru a vizita un prieten, de asemenea nevăzător, reprezentanţii firmei de transport persoane de la care şi-a cumpărat biletul nu l-au lăsat să călătorească cu Maya.

"Am rezervat două bilete, unul pentru mine, unul pentru Maya şi trebuia să plecăm din Târgu Frumos. Şoferul nu a vrut să mă primească cu Maya. A început să mă împingă, a luat câinele de zgardă, ne-a bruscat pe amândoi, până la urmă a reuşit să mă împingă jos din maşină şi pe mine şi pe câine, a închis uşile şi a plecat. Am sunat la 112, a venit un poliţist la mine, mi-a zis că voi fi luat de aceaşi firmă, dar cu cursa următoare. Eu l-am întrebat <bine, şi ce fac până la 11?>. Replica lui a fost că <ce vrei, să te iau la mine acasă?>”, povesteşte Petrică.

Tânărul a trebuit să aştepte patru ore în Târgu Frumos până când a venit următorul autocar şi a putut să plece spre Sibiu, unde îl aştepta Paul, prietenul său care are şi el un câine ghid, pe Fantom.

Paul Bogorin a declarat corespondentului MEDIAFAX că şi el a fost dat jos dintr-un autocar în urmă cu ceva timp, pentru că oamenii nu sunt obişnuiţi să stea în autocar cu un câine, motiv pentru care s-a gândit că mai bine i-ar informa ce înseamnă câinele ghid.

„Am păţit şi eu când mergeam la Cluj-Napoca. Oamenii nu ştiu ce înseamnă câine-ghid. Eu am scos legea pe hârtie şi o ofer celor care nu o cunosc. E cadoul meu pentru ei. În România sunt aproximativ 15 câini ghid şi primul câine este din 2008. Oamenii nu au putut ca în acest timp scurt, zic eu, să se informeze”, a declarat Paul, corespondentului MEDIAFAX.

Potrivit articolului 64 din legea 448/2006, privind promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi, "câinele-ghid care însoţeşte persoana cu handicap grav are acces liber şi gratuit în toate locurile publice şi în mijloacele de transport".

Despre păţania lui Petrică, Paul, care este student la Jurnalistică, în Sibiu, crede că s-a dat prea multă amploare.

„I-am spus şi lui. E prea mult. Nu au ştiut cum să se comporte. Oamenii la întoarcere l-au primit ok. Cred că mult mai bine ar fi să pornim o campanie pentru ca oamenii să cunoască ce înseamnă acest câine, fără de care noi nu ne putem descurca”, a mai spus Paul.

Instructori specializaţi din Satu Mare i-au învăţat pe Fantom, câinele lui Paul, şi pe Maya, câinele lui Petrică, modul în care să îi însoţească, amândoi fiind persoane care nu văd. Labradorii le semnalizează unde sunt scările, unde este trecerea de pietoni, unde sunt ostacole.

Reprezentanţii firmei de transport susţin că bărbatul nu a fost agresat şi că nu a prezentat documente care să ateste că animalul de companiei este un câine ghid.

"La cele ce s-au întâmplat consider că şoferul, nu îi iau apărarea, a avut şi el o parte din vină. Ca urmare a fost o şedinţă şi i-am arătat şi legea că noi trebuie să luăm la transport atâta timp cât persoana respectivă prezintă documente că acel câine este câine ghid. Ori el nu a prezentat. La alte autorităţi a zis că nu i s-a cerut. Dar eu ştiu că dacă te prezinţi la transport trebuie să prezinţi legitimaţie de handicapat, legitimaţie de câine ghid şi ştiu că câinii ghizi sunt foarte puţini.În acelaşi timp a fost cerută şi părerea oamenilor din maşină, din autocar. Persoana handicapată nu a fost bruscată, nu s-a purtat urât cu el, avem martori, în plus avem şi camere de luat vederi în maşină, o să derulăm să vedem dacă mai putem să găsim ceva din urmă", a declarat Elena Polosam, reprezentant al firmei de transport.

După ce o persoană apropiată lui Petrică i-a făcut cunoscută povestea pe Facebook, au reacţionat şi autorităţile. Poliţia Română a demarat o anchetă după ce ministrul Carmen Dan a fost sesizat de Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor.

"Am citit astăzi pe Facebook despre Petrică, un om nevăzător care a avut parte de un tratament nedrept şi umilitor din partea unui şofer de autobuz, Daniel, şi despre reacţia nepotrivită a poliţistului local. Îmi pare rău pentru experienţa urâtă a lui Petrică şi vreau să îi facem dreptate. Am discutat cu doamna Carmen Daniela Dan, Ministrul Afacerilor Interne şi am rugat-o să facă toate verificările necesare şi să aplice toate sancţiunile stabilite de lege. Cred că schimbarea vine din fiecare dintre noi şi nu putem sta nepăsători în faţa unei situaţii de acest fel, indiferent că suntem călătorii din autobuz, poliţişti sau altceva", a scris Liviu Dragnea sâmbătă pe pagina sa de Facebook.

La o zi distanţă, Carmen Dan a scris pe pagina de Facebook că l-a sunat pe Petrică pentru a îşi cere scuze.

"Din păcate, trăim vremuri în care starea de normalitate este tulburată de cazuri despre care vreau să cred că sunt excepţii. Vreau să cred că de acum înainte se va crea un precedent şi astfel de situaţii nu se vor mai ivi, iar drepturile oamenilor precum Petrică vor fi respectate! (...) Cazul lui Petrică din Paşcani mă interesează în primul rând ca om, pentru că gândesc că dinamica lucrurilor pe care le trăim ar trebui să nu ne facă să ne îndepărtăm unii de ceilalţi, ci dimpotrivă, să ne bucurăm de o normalitate liniştită, chiar dacă unii dintre noi suferă de o boală, se luptă cu un handicap sau sunt defavorizaţi de natură. Din postura funcţiei de ministru al afacerilor interne, am reacţionat cum am aflat de “păţania” lui Petrică. În acest moment, reprezentaţii Poliţiei Române desfăşoară verificări suplimentare pentru a afla exact ce s-a întâmplat atunci, iar dacă cineva a greşit atunci acela trebuie să plătească!".

Poliţia din Iaşi l-a amendat pe şofer, fiind făcute şi verificări referitoare la intervenţia poliţiştului.

"În cazul evenimentului de la Târgu Frumos, a fost identificat şoferul auto care a refuzat să transporte persoana şi a fost sancţionat contravenţional conform legii 61 din 1991. Deasemenea, cu privire la această situaţie a fost informat CNCD-ul în vederea luării măsurilor legale conform competenţelor. Deasemenea, cu privire la intervenţia poliţistului conducerea IPJ Iaşi a dispus efectuarea de verificări", a declarat corespondentului MEDIAFAX subinspector Anca Vâjiac, purtător de cuvânt al IPJ Iaşi.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici