DSP Bucureşti: Sesizare privind nereguli la Centrul Sabyc pe 4 martie

DSP Bucureşti informează că în 4 martie a fost înregistrată la Inspecţia Sanitară de Stat o sesizare privind condiţiile igienico-sanitare necorespunzatoare la Centrul Medical Sabyc şi tratamente injectabile pentru prelevarea de ovule contra cost, iar cererea a fost înaintată DIICOT pe 24 aprilie.

136 afișări
Imaginea articolului DSP Bucureşti: Sesizare privind nereguli la Centrul Sabyc pe 4 martie

DSP Bucureşti: Sesizare privind nereguli la Centrul Sabyc pe 4 martie (Imagine: Răzvan Crăciun/Mediafax Foto)

În data de 4 martie 2009, la sediul Inspecţiei Sanitare de Stat a fost înregistrată cu nr. 114, o sesizare în care autorul reclama condiţii igienico-sanitare necorespunzătoare la Centrul Medical Sabyc, precum şi faptul că a fost supus unor tratamente injectabile, pentru prelevare de ovule contra cost. La data controlului în unitate nu se desfăşura activitate medicală, ci lucrări de curăţenie şi igienizare, informează Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti.

Pentru elucidarea aspectelor referitoare la "prelevarea de ovule contra cost", aspect care "nu intră în competenţa Direcţiei de Control în Sănătate Publică", sesizarea a fost înaintată în data de 24 aprilie 2009 către DIICOT - Serviciul Teritorial Bucureşti, pentru analiză şi o soluţionare competentă.

La data de 15 aprilie 2009, inspectorii sanitari de stat din cadrul Direcţiei de Control în Sănătate Publică, împreună cu reprezentantul Agenţiei Naţionale de Transplant, au efectuat un control la Centrul Medical Sabyc, în vederea acreditării pentru activitatea de fertilizare în vitro.

Din cauza neconformităţilor existente la data controlului, atât din punct de vedere al legalităţii de funcţionare (lipsa autorizaţiei sanitare de funcţionare) cât şi a condiţiilor igienico-sanitare necorespunzatoare în vederea acreditării FIV, au fost prescrise recomandări cu termen de îndeplinire, urmând a se solicita o nouă inspecţie pentru acreditare în momentul în care neconformităţile vor fi remediate, mai spune DSP Bucureşti.

Direcţia de Control în Sănătate Publică a constatat că "la acest punct de lucru nu exista structura, circuite funcţionale şi dotări corespunzătoare codului CAEN - 8610 ( activităţi de asistenţă spitalicească)".

În conformitate cu prevederile Ordinului Ministrului Sănătăţii nr.127/2009 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, clinicile private nu se află în subordinea acestei instituţii.

În accepţiunea art.171, alin.2, lit.b) din Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, spitalele private sunt organizate ca persoane juridice de drept privat.

Acreditarea clinicilor private se face de către Comisia Naţionala de Acreditare a Spitalelor, în conformitate cu HG nr.1148/2008, privind componenta, atribuţiile şi modul de organizare şi funcţionare al Comisiei de Acreditare a Spitalelor.

DSP informează că prelevarea de organe se efectuează cu avizul comisiei de avizare a donării, constituită în cadrul spitalului în care se face transplantul şi că din componenta comisiei trebuie să facă parte un medic cu pregatire în bioetică din partea Colegiului Medicilor al Municipiului Bucureşti, aşa cum este prevăzut în art.146, alin.2 din Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.

La rândul său, ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a afirmat, luni, la Slatina, că instituţiile statului ştiau de "foarte mult timp" de ceea ce se întâmpla la clinica din Bucureşti unde există suspiciuni de trafic de ovule, însă au acţionat doar când ştiau că are loc "transferul" pentru a-i putea prinde în flagrant. Ministrul Sănătăţii a afirmat că a verificat clinica din Bucureşti, care deţine autorizaţiile legale de funcţionare.

Instanţa Tribunalului Bucureşti a dispus, luni, arestarea preventivă pentru 30 de zile a medicului specialist ginecolog şi şef al clinicii Sabyc, Harry Mironescu, a fiului acestuia Yair Miron şi a Ceciliei Borza, acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat şi de organizarea traficului de celule de origine umană în scopul obţinerii unui folos material.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici