Dumitru Cornoiu: Nu consider că există o criză a şomajului declanşată deja

România nu este într-o criză a şomajului deocamdată, dar aceasta se poate declanşa, a declarat, marţi, la seminarul "Cum schimbă criza piaţa muncii" organizat de Ziarul Financiar, secretarul de stat pe probleme de ocupare a forţei de muncă din Ministerul Muncii, Dumitru Cornoiu.

18 afișări
Imaginea articolului Dumitru Cornoiu: Nu consider că există o criză a şomajului declanşată deja

Dumitru Cornoiu: Nu consider că există o criză a şomajului declanşată deja

Dumitru Cornoiu apreciază că autorităţile române sunt pregătite pentru a nu ajunge, la sfârşitul anului, la cifra de 800.000 de şomeri anunţată, cu o zi în urmă, de ministrul Muncii, Marian Sârbu.

"Cred că suntem pregătiţi pentru a nu ajunge la un astfel de număr de şomeri pentru că România are posibilitate de absorbţie a forţei de muncă în anumite domenii precum agricultura, turism sau IMM. Nu consider că este o criză declanşată deja, dar se poate declanşa", a spus Cornoiu.

Secretarul de stat a apreciat că ar trebui luate măsuri speciale în agricultură, pentru stimularea activităţii de angajare în ferme, astfel încât să crească şi rata de ocupare a persoanelor slab pregătite.

De asemenea, Dumitru Cornoiu a precizat că ar trebui luate şi măsuri de investire în forţa de muncă aflată în şomaj tehnic. "Trebuie dezvoltat acel comportament de dezvoltare umană", a spus secretarul de stat.

În ceea ce priveşte întoarcerea românilor plecaţi în străinătate, Dumitru Cornoiu crede că "acesta nu este un lucru rău", apreciind că mulţi dintre ei sunt ocupaţi în activităţi de construcţie sau agricultură.

"Dacă revin, revin cu un bagaj de cunoştinţe deosebite. Noi nu am făcut eforturi financiare pentru a-i califica, dar ei vin calificaţi şi astfel am făcut o economie, iar revenirea lor nu ne alarmează", a declarat Cornoiu.

Reprezentantul Ministerului Muncii a spus că deocamdată nu există cifre referitoare la numărul românilor care ar putea să revină în ţară, dar că, în funcţie de semnalele primite de la ataşaţii pe probleme de muncă din ţările în care numărul lucrătorilor români este foarte mare, autorităţile de la Bucureşti vor încerca să pregătească anumite domenii de activitate.

În opinia secretarului de stat, agricultura şi turismul sunt principalele sectoare în care se va încerca intervenţia pentru crearea de locuri de muncă pentru românii care ar putea să revină.

Totodată Dumitru Cornoiu a precizat că se are în vedere formarea unui consiliu interministerial care să ia în calcul posibilităţile de absorbţie de forţă de muncă, precum şi posibilitatea de modificare a unor acte normative pentru stimularea încadrării.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici