Duşa: Chiar dacă parada de 1 Decembrie este un pic mai deosebită, efortul financiar nu e prea mare

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a susţinut, vineri, că efortul financiar făcut pentru organizarea paradei militare la Arcul de Trumf, cu ocazia Zilei Naţionale, "nu este prea mare", "chiar dacă parada este un pic mai deosebită".

2013 afișări
Imaginea articolului Duşa: Chiar dacă parada de 1 Decembrie este un pic mai deosebită, efortul financiar nu e prea mare

Mircea Duşa (Imagine: Gabriel Petrescu/ Mediafax Foto)

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşă, Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, şi premierul Victor Ponta au fost prezenţi, vineri, în Piaţa Arcului de Triumf, pentru a asista la repetiţia generală pentru parada militară ce va fi organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României.

Ministrul Duşa a făcut aceste declaraţii întrebat dacă, în opinia sa, fondurile alocate pentru organizarea acestui eveniment nu sunt prea mari, Guvernul alocând peste 1 milion de euro pentru paradele şi ceremoniile militare, suplimentând, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Executivului, bugetul Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne, SPP şi SRI.

"Cred că atunci când e vorba despre Ziua Naţională şi Marea Unire a românilor, chiar dacă parada este un pic mai deosebită, efortul financiar nu este prea mare. Am aprobat un program de măsuri în guvern ca sărbătoarea naţională la 95 de ani să fie onorată de instituţiile statului, mai ales de instituţiile de securitate naţională, aşa cum se cuvine şi e normal să fie aşa", a spus Mircea Duşa.

Chestionat cât a costat această paradă, acesta a răspuns: "Îmi daţi voie să fac calculele când se finalizează parada?"

Întrebat despre afirmaţiile preşedintelui Comisiei pentru apărare a Senatului, Corneliu Dobritoiu, referitoare la costurile ridicate ale acestei manifestări, ministrul Apărării a menţionat că "şi parada de anul trecut, chiar dacă nu a fost cu tehnică de luptă, nu a costat 400 de milioane, oricum s-au cheltuit bani şi de la Ministerul Apărării Naţionale pentru organizarea paradei.

Întrebat dacă preşedintele Traian Băsescu va fi prezent la această paradă, ministrul a răspuns: "Eu sunt convins că preşedintele României va fi prezent la parada de 1 Decembrie".

"Este un lucru deosebit şi o apreciere din partea armatelor prietene, din partea armatelor cu care colaborăm în teatrele de operaţii să fie prezente la marea sărbătoare naţională a românilor", a mai spus ministrul Apărării.

Peste 2.000 de militari din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii şi Serviciul de Protecţie şi Pază participă la parada militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României, în Piaţa Arcului de Triumf din Bucureşti. Acestora li se adăugă aproximativ 140 de militari din Franţa, Polonia, Turcia şi Statele Unite ale Americii.

Pe sub Arcul de Triumf trec şi peste 200 de mijloace tehnice, iar 35 de aeronave survolează piaţa.

Guvernul alocă peste 1 milion de euro pentru paradele şi ceremoniile militare organizate cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale a României, la 1 decembrie 2013, suplimentând, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Executivului, bugetul Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne, SPP şi SRI.

Potrivit Hotărârii de Guvern 851 din 6 noiembrie privind organizarea, desfăşurarea şi finanţarea manifestărilor prilejuite de 1 Decembrie - Ziua Naţională a României, în anul 2013, aceste suplimentări bugetare, în valoare de 4.804.00 de lei, sunt destinate finanţării cheltuielilor privind participarea cu tehnică şi efective la paradele şi ceremoniile militare organizate cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale a României, la data de 1 decembrie 2013.

Astfel, bugetul MApN a fost suplimentat cu suma de 3.500 mii lei, la capitolul bugetar "Apărare" (13 mii lei pentru cheltuieli de personal şi 3.487 mii lei pentru bunuri şi servicii), iar cel al MAI cu 1.000 mii lei, la capitolul bugetar "Ordine publică şi siguranţă naţională", pentru bunuri şi servicii.

De asemenea, bugetul SPP s-a suplimentat cu 100 mii lei, suma alocată SRI fiind de 204 mii lei, la capitolul bugetar "Ordine publică şi siguranţă naţională" - "Bunuri şi servicii".

Guvernul a aprobat, prin aceeaşi hotărâre de guvern, ca Ministerul Apărării Naţionale să invite în România un număr de cel mult 150 de persoane, care vor face parte din aceste detaşamente.

MApN va putea cheltui cu protocolul pentru personalul detaşamentelor invitate să participe la parada militară naţională cel mult 102 lei pentru fiecare militar străin, pe zi, - 47 lei pentru masă, 15 lei pentru cafea, apă minerală, sucuri şi gustări - şi 40 lei pentru vizitarea obiectivelor turistice din municipiul Bucureşti, efectuarea de fotografii oficiale.

Pentru fiecare dintre însoţitorii români ai militarilor din ţările NATO vor fi alocaţi de la buget 55 de lei pe zi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici