Duşa, în Mureş: Poate că şcoala şi manualele trebuie să valorifice mai mult trecutul istoric

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a declarat, joi, la Oarba de Mureş, unde a participat la ceremoniile de Ziua Eroilor, că şcoala şi manualele ar trebui să valorifice mai mult trecutul istoric al României, el amintind că în 1944 în acea localitate au murit 11.000 de soldaţi români.

72 afișări
Imaginea articolului Duşa, în Mureş: Poate că şcoala şi manualele trebuie să valorifice mai mult trecutul istoric

Mircea Duşa (Imagine: Mihai Dăscălescu / Mediafax Foto)

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşă, a participat, joi, la festivităţile dedicate Zilei Eroilor de la Oarba de Mureş, unde au murit, într-o bătălie purtată în toamna anului 1944, în timpul celui de-al doilea război mondial, peste 11.000 de soldaţi, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Duşa a spus că zeci de mii de militari români şi-au dat viaţa pentru ţară în primul şi al doilea război mondial, dar şi în războiul de independenţă din 1877 şi că ar trebui ca manualele să valorifice mai mult trecutul istoric al României.

"De Ziua Eroilor întotdeauna mă gândesc, în timp, la cei care s-au jertfit pentru ca România să fie ceea ce este astăzi. Aici au murit 11.000 de militari români în al Doilea Război Mondial. Mai încolo, la Topliţa, de unde sunt eu, au murit alţi 1.000 de militari, în Primul Război Mondial, au monumentul la Secu. În 1877, la Războiul de Independenţă, la fel, zeci de mii de militari români şi-au dat viaţa pentru ţară. Şi cred că nu este suficient ca numai de Ziua Eroilor să vorbim de veterani, să vorbim de eroi, poate că şi în şcoală şi manualele de istorie trebuie să (se) valorifice mai mult trecutul, trecutul istoric al României", a spus Duşa.

El a adăugat că Ziua Eroilor se sărbătoreşte, începând din 1920, de Înălţare, acest lucru fiind stabilit prin decret regal, şi că în toate garnizoanele din ţară MApN organizează festivităţi, cu depuneri de coroane şi evocarea eroismului militarilor români "pentru ca România să fie în graniţele ei, ca România să fie un stat unitar, puternic şi demn în lume".

Duşa a arătat că se străduieşte ca, în fiecare an, să ajungă la Secu, în judeţul Harghita, unde este un monument dedicat eroilor din Primul Război Mondial, care a fost ridicat de Miron Cristea, primul patriarh al României.

Ministrul i-a urat "sănătate şi numai bine" unui veteran al luptei de la Oarba de Mureş, Toader Mureşan, care a fost prezent la festivităţi.

Veteranul Toader Mureşan, în vârstă de 93 de ani, le-a spus jurnaliştilor că a luptat la Oarba de Mureş şi că festivităţile care marchează Ziua Eroilor reprezintă pentru el şi camarazii săi o bucurie, dar şi "o problemă foarte importantă", pentru că sunt onoraţi veteranii şi cei căzuţi pe câmpurile de luptă, "care şi-au dat viaţa pentru ţară, neam, credinţă şi pentru poporul român".

"Aici a fost prăpăd, moarte. Or murit atâţia, şi-au dat viaţa pentru ţară, pentru neam şi pentru poporul român, pentru credinţa strămoşească. Dragii mei, nu a fost uşor, greu ne-a fost - şi-am scăpat. Noi suntem martorii acestor evenimente petrecute pe câmpurile de luptă. (...) Mă simt foarte bine când trăiesc şi văd o frumuseţe atât de plăcută, între noi, românii, care trebuie să luptăm sau am luptat, dar trebuie şi generaţiile tinere ca să-şi menţină drepturile lor şi să apere pământul şi glia strămoşească", a spus bătrânul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici