Duşa, la Galaţi: Prioritatea în localităţile inundate o reprezintă cazarea persoanelor sinistrate

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a declarat, duminică, la Galaţi după ce a participat la şedinţa Comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă, că în acest moment prioritatea în localităţile afectate de viitură trebuie să fie asigurarea modulelor de locuit pentru persoanele sinistrate.

266 afișări
Imaginea articolului Duşa, la Galaţi: Prioritatea în localităţile inundate o reprezintă cazarea persoanelor sinistrate

Duşa, la Galaţi: Prioritatea în localităţile inundate o reprezintă cazarea persoanelor sinistrate

"Priorităţi sunt foarte multe. Cea mai complicată este cea a cazării populaţiei afectate, dar acest lucru se va realiza provizoriu prin aceste case modulare şi ulterior, după ce comisiile din plan local vor face acele evaluări, vom vedea ce măsuri vom lua pentru a sprijini populaţia să-şi refacă construcţiile acolo unde se pot reface, iar acolo unde ele au dispărut complet să vedem cum vom rezolva problema cazării. Vom face toate eforturile pentru ca într-un termen rezonabil, pentru că suntem totuşi la mijlocul lunii septembrie şi se apropie iarna, oamenii să poată avea un acoperiş deasupra capului", a declarat, duminică, la Galaţi, ministrul Mircea Duşă, citat de corespondentul MEDIAFAX.

Acesta a apreciat modul în care forţele MAI şi cele ale MApN au intervenit pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor şi a declarat că seara trecută au fost aduse de la rezervele de stat peste 1.000 de paturi care urmează să fie distribuite duminică sinistraţilor.

Acesta a fost informat de către specialişti că este posibil ca pentru degajarea apelor care acoperă drumul naţional 25 în zona localităţii Vameş să se intervină prin spargerea unui dig.

Duşa a atras atenţia autorităţilor locale că înainte de a se trece la acest procedeu trebuie să se analizeze foarte bine situaţia pentru a nu se produce noi inundaţii.

"Nu sunt specialist în domeniu, dar, având în vedere că apa bălteşte datorită configuraţiei reliefului care nu asigură scurgerea apelor meteorice, trebuie luate şi măsuri tehnice. Cei de la Ape dau acea soluţie cu spargerea unui dig, iar eu le-am atras atenţia că înainte de a trece la o asemenea măsură specialiştii trebuie să analizeze foarte bine această lucrare pe care urmează să o realizeze ca să nu producem alte necazuri", a declarat Duşa.

Prezent la şedinţa Comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă, alături de ministrul pentru Societatea Informaţională Dan Nica, a declarat că mai multe primării din ţară şi-au manifestat intenţia de sprijini cu bani primăriile din localităţile afectate.

"Mulţi au trimis ajutoare. Alţii, cum sunt cei de la Sectorul 5 al Capitalei, au sunat că doresc să introducă mâine (n.r. - luni) în şedinţa de Consiliu Local o hotărâre ca să poată trimite bani către primăriile din satele cele mai afectate, astfel încât să poată fi plătite utilajele şi alte lucruri care au însemnat cheltuieli în această perioadă. Sunt bani de la bugetul consiliilor locale", a susţinut ministrul Nica.

Peste 6.000 de persoane au fost evacuate şi aproape 1.800 de case au fost afectate de inundaţiile produse în ultimele zile în 39 de localităţi din judeţul Galaţi, arată un nou bilanţ provizoriu prezentat la Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

Potrivit acestui bilanţ provizoriu al inundaţiilor puternice produse în ultimele zile în judeţul Galaţi, în timpul cărora nouă persoane, între care şi o fetiţă de opt ani, şi-au pierdut viaţa, au fost afectate 39 de loalităţi, 6.091 de persoane au fost evacuate şi 1.735 de locuinţe au fost inundate, iar 35 au fost distruse complet de viitură.

Acelaşi raport arată că în continuare Drumul naţional 25 este blocat în zona localităţii Vameş, 11 drumuri judeţene şi 463 de poduri şi podeţe au fost afectate de inundaţii, iar 3.042 de hectare de teren agricol au fost inundate.

Inspectorul şef al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Ioan Burlui, a declarat, în cadrul unei şedinţe care a avut loc, duminică dimineaţă, la Prefectura Galaţi că în localităţile afectate acţionează 1.400 de oameni care fac parte din forţele de intervenţie al MAI şi MApN şi că în momentul de faţă trebuie să se intervină pentru scoaterea apei din aproximativ 1.200 de locuinţe din satele lovite de viitură.

Potrivit acestuia, în prezent nu este nevoie de suplimentarea forţelor care intervin în zonele afectate de inundaţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici