Duşa şi secretarul american al Apărării au discutat despre necesitatea repoziţionării forţelor NATO

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a avut, luni, o convorbire telefonică cu secretarul american al Apărării, Charles Timothy Hagel, o temă a discuţiei fiind necesitatea repoziţionării forţelor şi capabilităţilor NATO în ţările de graniţă ale Alianţei.

83 afișări
Imaginea articolului Duşa şi secretarul american al Apărării au discutat despre necesitatea repoziţionării forţelor NATO

Duşa şi secretarul american al Apărării au discutat despre necesitatea repoziţionării forţelor NATO (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

Mircea Duşă a avut luni o discuţie telefonică cu secretarul Apărării al SUA, Charles Timothy Hagel, informează MApN.

Conform sursei citate, oficialul american a prezentat ministrului român condoleanţe, în numele preşedintelui Barack Obama, pentru decesul sublocotenentului (pm) Claudiu Ştefan Vulpoiu, militarul român care şi-a pierdut viaţa săptămâna trecută în teatrul de operaţii din Afganistan.

Secretarul apărării a reafirmat sprijinul Statelor Unite în promovarea Parteneriatului Strategic cu România şi şi-a exprimat satisfacţia, în numele Guvernului American, că România a dovedit că rămâne un partener de încredere al Alianţei la graniţa estică a spaţiului euroatlantic, precizează MApN.

"În contextul noilor evoluţii geostrategice, cei doi au discutat despre redefinirea obiectivelor Alianţei Nord Atlantice, înaintea Summit-ului din Ţara Galilor. În cadrul discuţiilor cu omologul american, ministrul Duşa a abordat tema securităţii în zona Mării Negre, subliniind importanţa continuării colaborării între forţele navale ale celor două state, prin exerciţii comune şi proiecte concrete de cooperare", informează MApN.

Potrivit sursei citate, "o altă temă importantă pe agenda discuţiei a fost legată de necesitatea repoziţionării forţelor şi capabilităţilor NATO în ţările de graniţă ale Alianţei, în ceea ce priveşte apărarea antiaeriană, securitatea maritimă, supravegherea şi asigurarea securităţii spaţiului aerian comun".

Mircea Duşa declarase luni că va avea o discuţie telefonică, în cursul zilei, cu secretarul Apărării, Charles Timothy Hagel, în care va discuta despre perspectivele NATO. "Voi aborda şi subiecte ale parteneriatului România-Statele Unite şi capabilităţi militare pe care va trebui să le avem în viitor în România, dar şi în celelalte state care sunt graniţe NATO şi graniţă a Uniunii Europene", a arătat acesta.

Întrebat dacă a cerut sprijin aerian pentru o escadrilă de avioane F16 care să staţioneze în România până în momentul în care armata română le va avea în dotare, el a spus: "O să am o discuţie cu domnul Hagel pe subiecte care vizează supravegherea spaţiului aerian, poliţie aeriană, sisteme de apărare antiaeriană, sisteme de securitate pe Marea Neagră. Avioanele F16 vor fi prezente la exerciţii cu forţele aeriene române începând din această săptămână în România. Este un exerciţiu planificat în anul 2013".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici