Duşa: Vom face eforturi ca Armata Română să nu cedeze altor state Poliţia Aeriană

Ministerul Apărării Naţionale face eforturi ca Armata Română să nu cedeze altor state Poliţia Aeriană şi să-şi doteze forţele aeriene astfel încât să poată face supraveghere aeriană, a declarat, marţi, ministrul Mircea Duşa.

408 afișări
Imaginea articolului Duşa: Vom face eforturi ca Armata Română să nu cedeze altor state Poliţia Aeriană

Duşa: Vom face eforturi ca Armata Română să nu cedeze altor state Poliţia Aeriană (Imagine: Marius Dumbraveanu - MediafaxFoto)

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a declarat, marţi, la Târgu Mureş, că "în aceste zile lupta este legată de buget" şi el se "bate" ca ministerul pe care îl conduce să obţină un buget mai mare decât în 2012, subliniind că este convins că va reuşi acest lucru.

Totodată, Duşa a arătat că în acest an urmează să fie plătite avioanele Spartan către italieni, vor continua demersurile şi vor avea loc negocieri în vederea achiziţionării de avioane F16.

"Armata Română, atunci când vorbim de înzestrare, sigur că are probleme şi că programele de înzestrare a Armatei sunt de o complexitate deosebită. În momentul de faţă, dacă m-aţi întrebat de avioane: în acest an vom plăti contractele pe care le avem de onorat către italieni, legate de avioanele Spartan şi sigur că facem în continuare demersurile pentru dotarea într-un timp eficient a Armatei Române cu avioane F16", a spus Duşa.

Întrebat de la cine vor fi achiziţionate avioanele F16, ministrul Apărării a refuzat să dea un răspuns concret, mulţumindu-se să arate că în momentul în care vor fi purtate negocieri "fie cu portughezii, fie cu alte state care deţin" astfel de avioane, va face public acest aspect.

"E o întrebare la care n-o să vă răspund astăzi, o să vă răspund după o anumită perioadă de timp, când voi purta şi negocierile respective, fie cu portughezii, fie cu alte state care deţin F16, dar vom face eforturi ca Armata Română să nu cedeze Poliţia Aeriană altor state şi să-şi doteze forţele aeriene în aşa fel încât să putem face supraveghere aeriană. (...) Suntem în negocieri şi cu portughezii şi sigur vom purta negocieri şi cu alte state care deţin avioane şi atunci când vom considera că oferta pe care o obţin este cea mai bună, vom face şi demersurile necesare de dotare a Armatei Române", a spus Duşa.

Referitor la calendarul unei eventuale retrageri din Afganistan, Duşa a spus că şi acest aspect urmează să fie comunicat la momentul potrivit.

"Pe măsură ce NATO va stabili retragerea - sigur, etapizată - din Afganistan, vă vom comunica şi forţele pe care România le va menţine sau le va retrage. Numărul militarilor este redus, de exemplu, până acum un batalion era format din peste 600 de militari. Batalionul care pleacă din Timişoara (marţi - n.r.) este de 500", a arătat el.

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a fost prezent, marţi, la Târgu Mureş, unde a înmânat distincţii pentru aproximativ treizeci de militari de la Brigada Specială "Mihai Viteazu" din Târgu Mureş, cu ocazia repatrierii acestora din Afganistan, după mai multe luni în teatrul de operaţiuni, unde au furnizat asistenţă militară, de instruire şi însoţire a trupelor afgane.

După ceremoniile militare şi religioase oficiate la acordarea distincţiillor, ministrul Apărării a spus că în cursul dimineţii a participat, la Timişoara, la ceremonialul de plecare a peste 500 de soldaţi români în Afganistan şi a ţinut să ajungă şi la Târgu Mureş pentru a-i onora pe militarii întorşi din acest teatru de operaţiuni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici