Duşa: Zece răniţi din Ucraina vor fi trataţi în spitale militare din România

Zece răniţi din Ucraina vor fi trataţi în spitale militare din România, între care cel din Bucureşti, imediat ce se vor rezolva pe cale diplomatică toate formalitaţile pentru aducerea acestora în ţară, a declarat, miercuri, la Galaţi, ministrul Apărării, Mircea Duşa.

386 afișări
Imaginea articolului Duşa: Zece răniţi din Ucraina vor fi trataţi în spitale militare din România

Duşa: Zece răniţi din Ucraina vor fi trataţi în spitale militare din România (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ministrul Mircea Duşă a afirmat că mai mulţi medici români au mers la Kiev, în Ucraina, pentru trierea răniţilor, iar zece dintre aceştia vor fi aduşi şi trataţi în spitale militare din România, transmite corespondentul MEDIAFAX.

”Au fost medicii militari la Kiev, au făcut trierea pacienţilor, sigur că urmează ca pe cale diplomatică să rezolvăm problemele actelor de identitate ale răniţilor pe care urmează să-i aducem în România. Am înţeles că zece persoane au fost pregătite pentru a fi aduse şi tratate în Spitalul Militar din Bucureşti şi în alte spitale militare din ţară. Probabil că imediat ce se termină aceste formalităţi vom organiza aducerea lor în ţară şi repartizarea pe spitalele unde vor fi trataţi”, a spus Mircea Duşa.

Întrebat dacă este vorba despre răniţi civili sau militari, ministrul a răspuns: ”Sunt zece persoane rănite”.

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, şi şeful Statului Major General, generalul-locotenent Nicolae Ciucă, au participat, miercuri, la Poligonul Smârdan din judeţul Galaţi, la evaluarea exerciţiului de alertare desfăşurat la nivelul Comandamentului Diviziei 2 Infanterie ”Getica" din Buzău şi al structurilor subordonate din garnizoanele Focşani, Galaţi şi Brăila.

Mircea Duşa a inspectat tehnica militară şi a asistat la câteva manevre executate de militari, declarându-se mulţumit de capacitatea operativă a militarilor Diviziei 2 şi a felului în care aceştia s-au comportat la exerciţiul de alertare.

”Sunt foarte mulţumit de capacitatea operativă a militarilor de la Divizia 2 şi a felului în care s-au comportat la acest exerciţiu. Prezenţa militarilor în unitate a fost de sută la sută, de asemenea mijloacele tehnice pe care le-am planificat să le dislocăm în poligon au ajuns în poligon la orele stabilite şi în baremele aprobate de către Statul Major General şi vreau să precizez că nu am avut niciun incident pe timpul deplasării şi nici tehnică care să rămână în pană din cauza unor defecţiuni. Mai e tehnică în mişcare, cea pe care o transportăm pe calea ferată, ajunsă deja la Şendreni la gară şi va fi descarcată şi se va deplasa în poligon”, a spus Mircea Duşa.

Exerciţiul de alertare a militarilor Diviziei 2 se va încheia miercuri seară, iar o parte dintre militari vor rămâne la Poligonul Smârdan pentru a participa la exerciţiul multinaţional "Wind Spring 15", care se va desfăşura în perioada 16 - 30 aprilie, în poligonul Smârdan şi la Centrul Administrativ Aerian ”Mihail Kogălniceanu”, din judeţul Constanţa.

Exerciţiul are ca scop antrenarea în comun, într-o concepţie unitară, a militarilor din ţări membre ale NATO şi partenere, pentru menţinerea capacităţii operaţionale a structurilor şi îndeplinirea cerinţelor specifice de interoperabilitate şi standardizare ale Alianţei Nord-Atlantice şi ale Uniunii Europene.

La acest exerciţiu participă peste 2.200 de militari cu armament şi tehnică de luptă, din Marea Britanie, Republica Moldova, României şi Statele Unite ale Americii.

"Wind Spring 15" face parte din seria activităţilor de instruire în comun, care se desfăşoară atât în ţară, cât şi în afara teritoriului naţional, în cadrul Operaţiei "Atlantic Resolve", pentru aplicarea măsurilor de reasigurare adoptate în cadrul Consiliului Nord-Atlantic privind menţinerea stabilităţii şi securităţii regionale, în actualul climat de securitate din flancul estic al NATO.

În 24 martie, Mircea Duşa afirma că o echipă de medici militari va pleca în Ucraina, pentru trierea răniţilor care vor fi aduşi ulterior în spitale din România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici