Duţă: Amânarea reţetei electronice întârzie apariţia cardului naţional şi menţine frauda

Amânarea introducerii prescripţiei electronice va crea un lanţ de neajunsuri, va întârzia intrarea în vigoare a cardului naţional de sănătate şi va menţine frauda în sistem, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX fostul preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) Lucian Duţă.

435 afișări
Imaginea articolului Duţă: Amânarea reţetei electronice întârzie apariţia cardului naţional şi menţine frauda

Duţă: Amânarea reţetei electronice întârzie apariţia cardului naţional şi menţine frauda (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

"Amânarea precrierii electronice nu este cauzată de vreo defecţiune a sistemului sau nefuncţionalitate a acestuia. Este o problemă a conducerii CNAS, care nu ştie să folosească sistemul întrucât i-a demis pe specialişti şi acum are nevoie de un timp pentru a înţelege cum funcţionează acesta. Din păcate, orice amânare a prescripţiei reţetei electronice atrage după sine un alt lanţ de amânări şi va menţine frauda", a spus Lucian Duţă.

Fostul preşedinte al CNAS a precizat că este imperios necesar să fie introdusă prescripţia electornică şi imediat cardul naţional de sănătate.

"CNAS a transmis unei instituţii europene de evaluare a fraudei şi corupţiei din sistemul UE date privind acestea în România, instituţia europeană a confirmat faptul că în România există o fraudă de aproape 300 de milioane de euro, aşa cum am semnalat în repetate rânduri", a mai spus Duţă, precizând că fără o platformă informatică frauda va continua.

Sistemul electronic de prescriere a medicamentelor, care ar fi trebuit să intre în funcţiune la 1 iunie, va fi introdus, experimental, la 1 iulie, iar dacă nu vor fi probleme, noul tip de reţetă va fi obligatoriu din august, a declarat, miercuri, ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi.

"Reţeta electronică nu a putut fi introdusă la 1 iunie, pentru că au fost disfuncţionalităţi în sistem", a precizat Cepoi.

Softul pentru reţeta electronică este funcţional, fiind făcute demonstraţii în acest sens, însă reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nu ştiu să-l folosească şi să dea acces medicilor de familie în sistem, declara pentru MEDIAFAX fostul director al CNAS Dorin Ionescu.

Potrivit lui Ionescu, medicii de familie ar fi putut accesa softul din 1 iunie dacă reprezentanţii CNAS le-ar fi permis accesul la acesta.

Şi preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie, Rodica Tănăsescu, spunea că în 1 iunie nu erau făcute modificările la soft necesare pentru ca medicii să poată utiliza aplicaţia de eliberare a reţetei electronice.

Sistemul electronic de prescriere a medicamentelor ar fi trebuit să intre în funcţiune, cu titlu experimental, în 1 iunie, noile reţete urmând să fie eliberate, timp de câteva luni, în paralel cu cele clasice şi să devină obligatorii din iulie.

Potrivit reprezentanţilor SIVECO, sistemul CNAS pentru reţeta electronică a fost testat pentru 10.000 de conectări pe secundă, ceea ce înseamnă, teoretic, 1,5 milioane de reţete pe zi, în condiţiile în care, potrivit datelor din Sistemul Informatic Unic Integrat, în România se eliberează, lunar, 3-3,5 milioane de reţete.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici