Ecaterina Andronescu, printre rectorii obligaţi să opteze între universitate şi Parlament. Vezi lista completă

Intrarea în vigoare a Legii educaţiei îi obligă pe cei patru rectori parlamentari Nicolae Robu, Ecaterina Andronescu, Şefan Drăgulescu şi Florian Popa să opteze în cel mult o lună pentru una dintre funcţii, iar rudele care conduc instituţiile de învăţămnt superior decid şi ele cine rămâne şef.

178 afișări
Imaginea articolului Ecaterina Andronescu, printre rectorii obligaţi să opteze între universitate şi Parlament. Vezi lista completă

Ecaterina Andronescu, printre rectorii obligaţi să opteze între universitate şi Parlament. Vezi lista completă (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Noua Lege a educaţiei, publicată în Monitorul Oficial din 10 ianuarie, are termen de intrare în vigoare 30 de zile de la publicare. Astfel, prevederile Legii educaţiei ar urma să fie aplicate începând de miercuri, 9 februarie.

După intrarea în vigoare a legii, rectorii incompatibili au la dipoziţie 30 de zile pentru a alege funcţia în care vor să rămână.

Aceasta înseamnă că Nicolae Robu, rectorul Universităţii Politehnice din Timişoara, Ecaterina Andronescu, rectorul Universităţii Politehnica din Bucureşti, Şefan Drăgulescu, rectorul UMF Timişoara şi Florian Popa, rectorul UMF "Carol Davila" Bucureşti, care sunt şi parlamentari, trebuie să opteze în maxim o lună, respectiv până în martie, pentru una dintre funcţii.

"Persoanele care ocupă o funcţie de conducere sau de demnitate publică nu pot exercita funcţia de rector pe perioada îndeplinirii mandatului. Funcţia de rector este incompatibilă cu deţinerea de funcţii de conducere în cadrul unui partid politic, pe perioada exercitării mandatului", potrivit Legii educaţiei.

Persoanele care ocupă funcţii de conducere sau de demnitate publică le pot însă cumula cu funcţiile didactice sau de cercetare.

Totodată, după intrarea în vigoare a Legii educaţiei, soţii, afinii şi rude până la gradul III inclusiv nu mai pot ocupa concomitent funcţii de conducere, de control sau de autoritate în aceeaşi universitate.

Durata mandatului de rector este de patru ani. Mandatul poate fi înnoit cel mult o dată, în urma unui nou concurs, conform prevederilor cartei universităţii. O persoană nu poate fi rector al aceleiaşi instituţii de învăţământ superior pentru mai mult de 8 ani, indiferent de perioada în care s-au derulat mandatele şi de întreruperile acestora.

După împlinirea vârstei de pensionare, ocuparea oricărei funcţii de conducere în universităţile de stat, particulare şi confesionale este interzisă, cu excepţia mandatelor în exerciţiu la data intrării în vigoare a legii.

Persoanele care exercită o funcţie de conducere sau de demnitate publică au dreptul de a li se rezerva postul din sistemul educaţional, dar nu pot exercita funcţia de rector pe perioada îndeplinirii mandatului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici