Ecologiştii care vroiau să-l aştepte pe Sarkozy, pe Arcul de Triumf, amendaţi de poliţişti

Opt din cei 15 activişti Greenpeace care s-a urcat, luni, pe Arcul de Triumf din Bucureşti, pentru a-l întâmpina pe preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi pentru a cere interzicerea importului şi utilizării porumbului modificat genetic, au fost amendaţi de poliţişti.

1 afișare
Imaginea articolului Ecologiştii care vroiau să-l aştepte pe Sarkozy, pe Arcul de Triumf, amendaţi de poliţişti

Ecologiştii care vroiau să-l aştepte pe Sarkozy, pe Arcul de Triumf, amendaţi de poliţişti

"La Secţia 2 de Poliţie au fost duse 15 persoane, respectiv trei austrieci, doi slovaci, doi maghiari şi opt români, care au protestat pe Arcul de Triumf din Capitală. Românii au fost amendaţi cu câte o mie de lei, urmând ca şi cetăţenii străini să fie sancţionaţi contravenţional, după ce vor veni translatori, aşa cum cere procedura în astfel de cazuri", a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, comisarul Christian Ciocan.

Mai mulţi protestatari, îmbrăcaţi în salopete galbene inscripţionate "Greenpeace" şi purtând căşti de protecţie, au urcat pe schelele montate pentru restaurarea Arcului de Triumf, unde au întins un un banner de 10/8 metri, cu mesajul "ROMANIA: JOIN FRANCE AND GO GMO FREE!/ROMANIA: URMEAZA FRANTA, STOP OMG!", adresat Guvernului Romaniei.

Jandarmii bucureşteni au intervenit cu două echipaje, care i-au coborât pe activiştii Greenpeace de pe monument şi i-au dus la Secţia 2 de Poliţie pentru a fi luate măsurile legale împotriva lor. De asemenea, la faţa locului au sosit mai multe echipaje ale poliţiei şi un echipaj de pompieri.

Jandarmeria Română şi Primăria Capitalei au comunicat agenţiei MEDIAFAX că manifestaţia nu a fost organizată legal, lucru confirmat şi de protestatari.

Potrivit unui comunicat al Greenpeace, douăzeci de activişti urmau să participe la această acţiune, urcând pe Arcul de Triumf din Capitală, "un simbol al victoriei şi al prieteniei româno-franceze", pentru a desfăşura Autorii comunicatului precizează că intenţionează să-l întâmpine pe Sarkozy ca pe un "simbol al victoriei în lupta anti OMG".

Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, face luni o vizită oficială fulger la Bucureşti, în cursul a câtorva ore el urmând să aibă întâlniri cu preşedintele şi cu premierul, să participe la un dejun oferit de Traian Băsescu, să semneze un parteneriat strategic şi să rostească un discurs în Parlament.

Activiştii, care cer autorităţilor române să se alăture Franţei şi să interzică organismele modificate genetic, au protestat, miercurea trecută, în faţa Palatului Victoria, cerându-i premierului să interzică importul şi cultivarea porumbului modificat genetic înainte de începerea însămânţărilor.

 

Atunci, 15 protestatari au cerut prim-ministrului Călin Popescu Tăriceanu să activeze de urgenţă clauza de salvgardare pentru interzicerea porumbului modificat genetic şi ca, în şedinţa de Guvern de miercuri, să discute această problemă şi să anunţe intenţia de a interzice porumbul modificat genetic MON810, astfel încât să sprijine agricultura durabilă care produce alimente sănătoase şi protejează mediul şi sănătatea oamenilor.

Manifestanţii purtau un banner pe care scria "Tăriceanu: românii nu vor porumb modificat genetic !". Trei dintre activişti, legaţi la ochi, au simutat că sunt hrăniţi cu forţa de un altul, care avea "faţa" premierului şi era mânuit, ca o marionetă, de compania producătoare porumb modificat genetic.

Ecologiştii au spus că, în urmă cu doar câteva săptămâni, Franţa a aderat la blocul statelor europene care au interzis porumbul modificat genetic, iar Comisarul european de mediu Stavros Dimas a adus recent în atenţie noi dovezi ştiinţifice care arată că această plantă modificată, care produce propriul pesticid, nu este sigur pentru mediu.

Riscurile pe termen lung ale porumbului modificat genetic pentru sol, animale, plante şi sănătatea oamenilor rămân încă necunoscute, dar studiile pe termen scurt - respectiv trei luni - arată semne de toxicitate în organele interne (ficat şi rinichi) la animalele testate şi că toxina produsă de plantă are efecte negative asupra speciilor neavizate şi asupra solului.

Activiştii susţin că ministrul Mediului, Korodi Attila, a votat în această lună pentru interzicerea porumbului modificat genetic în România şi că, din toamna trecută, Ministerul Agriculturii şi-a arătat susţinerea pentru iniţiativa de interzicere a MON810 din partea Ministerului Mediului. În favoarea demersului lor, ecologiştii adaugă că supermarket-urile elimină din rafturi alimentele modificate genetic, iar consumatorii resping categoric aceste produse.

Totodată, spun ei, fermierii nu au părut interesaţi să cultive porumb modiicat genetic, doar 0,01 la sută din producţia totală de porumb fiind modificată genetic, restul fiind porumb convenţional şi ecologic care combate pe cale naturală, în mod eficient, acelaşi dăunător pentru care a fost creat MON810.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici