Efectele renunţării la starea de alertă: numeroase documente vor expira peste 90 de zile

  • Numeroase documente vor expira în termen de 90 de zile de la momentul în care dispare starea de alertă.
  • Este vorba despre documentele care au avut valabilitatea prelungită în mod automat în timpul stării de alertă, anunţă MAI.
10911 afișări
Imaginea articolului Efectele renunţării la starea de alertă: numeroase documente vor expira peste 90 de zile

Începând de miercuri, la ora 00.00, îşi încetează aplicabilitatea Hotărârea Guvernului nr. 171 din 3 februarie 2022 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Asta înseamnă că încetează restricţiile printre care se numără obligativitatea purtării măşti de protecţie în spaţiile publice, restrângerea sau interzicerea organizării şi desfăşurării de mitinguri, demonstraţii, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri, restrângerea sau interzicerea circulaţiei persoanelor şi vehiculelor în locurile şi, după caz, în intervalele orare stabilite.

Totodată, în ceea ce priveşte Ministerul Afacerilor Interne, încetează măsurile privind angrenarea poliţiei locale în cadrul activităţilor realizate de către unităţile de poliţie, precum şi subordonarea operaţională a serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă şi a serviciilor de ambulanţă.

De asemenea, punctele de trecere a frontierei, închise temporar, total sau parţial, pe perioada stării de alertă, se vor redeschide. Este vorba despre Carei în judeţul Satu – Mare, la frontiera româno-ungară şi Lipniţa, Dobromir, în judeţul Constanţa, la frontiera româno-bulgară.

În plus, documentele a căror valabilitate a fost prelungită pe perioada stării de alertă, urmează să expire după o perioadă 90 de zile de la încetarea stării de alertă. În acest sens, structurile MAI responsabile pentru emiterea unor astfel de documente vor informa cetăţenii cu privire la modalitatea eliberării acestora astfel încât să fie evitată aglomeraţia la ghişee.

Prevederile referitoare la certificatul digital al Uniunii Europene privind Covid şi formularul digital de intrare în România rămân în continuare aplicabile.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici