Elan Schwartzenberg: Nu am fost citat de nimeni în legătură cu Realitatea Media şi nu mă ascund

Omul de afaceri Elan Schwartzenberg spune că nu a fost citat de nimeni în legătură cu Realitatea Media şi că nu se ascunde, precizând că toate operaţiunile comerciale pe care le-a făcut au la bază acte şi justificări legale.

331 afișări
Imaginea articolului Elan Schwartzenberg: Nu am fost citat de nimeni în legătură cu Realitatea Media şi nu mă ascund

Elan Schwartzenberg (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Nu sunt vinovat de nicio faptă penală, orice operaţiuni comerciale am făcut au la bază acte şi justificări legale. De asemenea, ca să mai spulberăm un mit, nu mă ascund, nu am fost citat de nimeni, iar când voi fi mă voi prezenta", a declarat Elan Schwartzenberg, pentru Q Magazine, prezentându-şi totodată un punct de vedere în care analizează situaţia juridică a dosarului deschis de DNA în care sunt vizate infracţiuni economice şi falsuri pentru preluarea controlului Realitatea Media în timpul insolvenţei.

Schwartzenberg a spus că "insolvenţa Realitatea Media a fost decisă în noiembrie 2011 în ideea de a o salva de la faliment şi, implicit, televiziunea Realitatea TV". "Planul iniţial a fost iremediabil compromis în luna iunie 2012, când, prin fraudă, cuplul Cozmin Guşă - Maricel Păcuraru a preluat atât controlul procedurii, în calitate de (falşi) creditori majoritari, cât şi controlul acţionariatului Realitatea Media. O firmă care nu aparţine cuplului Guşă - Păcuraru, ci societăţii PSV Company (în insolvenţă), respectiv, GMG Media (în insolvenţă, de asemenea), a fost trecută pe tabelul creanţei, printr-o rectificare ilegală a acestui tabel, cu o creanţă în valoare (fictivă) de 112 milioane de lei; în realitate, această creanţă este de doar 12 milioane de lei; această valoare a fost irevocabil stabilită, recent, de Curtea de Apel Bucureşti", a spus Elan Schwartzenberg.

El mai spune că, în ciuda acestor lucuri, timp de mai mult de un an de zile, "Guşă a controlat efectiv procedura, atât prin numirea administratorilor judiciari şi a comitetului creditorilor, cât şi prin determinarea hotărârilor judecătorului sindic Mariana Moncea, care, de fiecare dată când dl Guşă pierde la Curtea de Apel, inventează alte şi alte «soluţii»".

"În plus, printr-o echipă de avocaţi - instrumente ale domnului Guşă, alte două entităţi juridice sunt creditori în procedura cu sume care să îi permită dlui Guşă să controleze procedura, deşi aceste entităţi nu mai există juridic din anul 2010 - este vorba de Asociaţia PAS din Petrom şi Sindicatul salariaţilor din Petrom; printr-un fals grosolan la Registrul Comerţului, societatea Blue Link Comunicazzione a fost înlocuită de Strategies Research International (SRI), care în Cipru este doar trustee-ul societăţii Blue link Comunicazzione. Deşi în Cipru este pe rol un proces penal pentru deturnarea frauduloasă de către firma dlor Cozmin Guşă şi Maricel Păcuraru a calităţii de trustee, în România această firmă a fost înregistrată în Registrul Comerţului ca acţionar al Realităţii Media", spune Schwartzenberg.

El mai spune că "vânzarea mărcilor Realitatea Media a fost aprobată de comitetul creditorilor şi s-a derulat, după un regulament elaborat de administratorul judiciar şi aprobat în condiţiile legii de creditori", "Contractul a fost menit să asigure integritatea acestor mărci şi, implicit, viabilitatea televiziunii Realitatea TV în eventualitatea eşuării societăţii Realitatea Media în faliment; valabilitatea acestui contract a fost irevocabil constatată de Curtea de Apel Bucureşti, în iunie 2013; faptul că, la trei zile după pronunţarea acestei decizii, dna judecător Moncea a suspendat efectele acestui contract, nu fac decât să întărească argumentele de mai sus din care rezultă influenţa determinantă şi continuă a dlui Guşă asupra acestui judecător (şi, bineînţeles, responsabilitatea sa penală); în orice caz, efectele acestui contract sunt doar suspendate, fără ca, în sine, contractul să fie vreodată invalidat", a spus Elan Schwartzenberg.

Potrivit lui Elan Schwartzenberg, falimentul Realitatea Media "este o certitudine în prezent". "După intrarea în insolvenţă, prin controlul ilegal pe care l-a exercitat dl Guşă asupra procedurii, societatea Realitatea Media a acumulat datorii curente numai către fiscul român de peste 35 milioane lei (acestea adăugându-se creanţei istorice a Fiscului, de peste 38 de milioane de lei, precum şi alte 200 de milioane de datorii către alţi creditori); numai după aprobarea ilegală a planului de reorganizare (prin votul falsului creditor GMG) în data de 12 iunie 2013 s-au acumulat datorii la Fisc de peste 17 milioane de lei; contribuţiile sociale şi alte impozite sau taxe plătibile prin reţinere la sursa nu s-au plătit deloc, ceea ce înseamnă răspundere penală a administratorilor Realitatea media, dar şi imposibilitatea salariaţilor sau foştilor salariaţi ai Realitatea Media de a-şi încasa prestaţiile sociale (peste 20 de persoane aflate în îngrijirea copilului nu primesc deloc indemnizaţii de la stat din acest motiv); în fine, partenerii de afaceri ai Realitatea Media nu mai fac contracte de publicitate cu aceasta, plăţile curente ale societăţii asigurându-se din restanţele din anii anteriori din contractele cu publisherii", spune Elan Schwartzenberg.

Firmele Realitatea Media, Strategies Research Investments - deţinută de Cozmin Guşă şi Maricel Păcuraru - şi Rovigo, fostul administrator judiciar al Realitatea Media, sunt urmărite penal în dosarul în care sunt învinuite 12 persoane, potrivit unui comunicat remis joi de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

DNA precizează că a fost începută urmărirea penală şi faţă de trei persoane juridice, în dosarul privind activităţile infracţionale desfăşurate în cadrul procedurii de insolvenţă a SC Realitatea Media SA.

Astfel, SC Realitatea Media SA este urmărită penal pentru spălare de bani, având în vedere că, potrivit anchetatorilor, "există date şi indicii temeinice că a fost finanţată cu bani proveniţi din evaziune fiscală, transferul banilor fiind realizat sub forma unor contracte de împrumut".

A doua firmă urmărită penal în acest dosar este SC Strategies Research Investments SRL, a lui Cozmin Guşă şi Maricel Păcuraru, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi participaţie improprie la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, având în vedere că există date şi indicii temeinice potrivit cărora, în favoarea acestei societăţi au fost falsificate documente, prin antedatare, pentru a modifica registrul acţionarilor, potrivit DNA.

"Documentele astfel modificate au fost depuse la Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, unde s-au formulat cereri de înregistrare a menţiunilor privind schimbarea acţionariatului, în scopul prejudicierii creditorilor SC Realitatea Media SA", susţin procurorii.

În acelaşi dosar este urmărită penal Rovigo SPRL, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de bancrută frauduloasă, având în vedere că există date şi indicii temeinice că societatea a fost folosită pentru înstrăinarea mărcilor Realitatea Media, se mai precizează în comunicatul DNA.

Reprezentanţilor legali ai celor trei societăţi li s-au adus la cunoştinţă învinuirile, arată DNA.

Cozmin Guşă a fost, joi, la DNA pentru a-i fi aduse la cunoştinţă acuzaţiile în cazul societăţii la care el este acţionar şi care a preluat controlul Realitatea Media, în dosarul în care au fost puse sub învinuire 12 persoane, printre care şi asociatul său în firmă, Maricel Păcuraru.

Maricel Păcuraru, Mirel Mircea Amariţei şi Sorin Ionuţ Barbu sunt urmăriţi penal, fiind acuzaţi că, în cadrul procedurii insolvenţei Realitatea Media, au antedatat contracte de cesiune, pentru a prejudicia societatea, a anunţat, în 15 octombrie, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

Alte nouă persoane, printre care Fabian Schwartzenberg şi Monica Hoffman - fratele şi o apropiată a lui Elan Schwartzenberg -, sunt urmărite penal pentru infracţiuni ce au avut ca scop influenţarea deciziilor privind SC Realitatea Media SA şi preluarea acesteia.

Societatea Realitatea Media, care deţine televiziunea de ştiri Realitatea TV, se află în insolvenţă din septembrie 2011. Administratorul judiciar al Realitatea Media este Judiciar HM Expert IPURL.

CNA a aprobat, pe 30 aprilie 2013, modificarea acţionariatului Realitatea TV, Cozmin Guşă şi Maricel Păcuraru fiind acţionarii majoritari ai societăţii Realitatea Media SA, în timp ce Elan Schwartzenberg şi copiii lui Sorin Ovidiu Vântu nu mai au nicio participaţie la societatea care deţine licenţa televiziunii.

Acţionariatul societăţii Realitatea Media SA a fost modificat oficial pe 8 martie 2013, conform documentelor depuse la Oficiul Registrului Comerţului.

Din acţionariatul Realitatea Media SA, care se află în insolvenţă, a ieşit Bluelink Comunicazione (Cyprus) Limited. Din acţionariatul Realitatea Media SA nu mai fac parte nici omul de afaceri Elan Schwartzenberg şi nici copiii lui Sorin Ovidiu Vântu.

În prezent, asociatul majoritar al Realitatea Media SA este societatea Strategies Research Investments SRL (86,513817357%), ai cărei acţionari sunt Cozmin Guşă (50%) şi Maricel Păcuraru (50%)

Ceilalţi asociaţi ai Realitatea Media SA sunt: Sindicatul Naţional "Petrom-Energie" (5,423391979%), PSV Company SA (7,555789039%), SC Global Video Media SRL (0,507001207%), Florin Bercea (0,000000139%), care este şi administrator special al Realitatea Media SA, Eugen Gheorghe Luha (0,000000139%), Gheorghe Cristian Toroipan (0,000000139%).

Pe de altă parte, pe 10 aprilie 2012, Ioana Vântu, fiica lui Sorin Ovidiu Vântu, a fost numită director al Bluelink Comunicazione (Cyprus) Limited. Tot atunci, Ioana şi Ionuţ Vântu, copiii lui Sorin Ovidiu Vântu, au preluat împreună 82% din acţiunile Bluelink, în timp ce omul de afaceri Elan Schwartenberg a rămas cu 9% din acţiunile firmei (în loc de 90,9091% din acţiunile Bluelink, pe care le deţinea din aprilie 2011). Restul de 9 procente din Bluelink i-au revenit lui Vitalie Dobândă, un apropiat al lui Sorin Ovidiu Vântu, potrivit unor informaţii publicate, la momentul respectiv, de site-ul Rise Project şi paginademedia.ro.

Totuşi, Ioana Vîntu anunţase oficial, pe 2 mai 2011, într-o conferinţă de presă, că Elan Schwartzenberg este noul proprietar Realitatea Media, iar tatăl ei nu mai este asociat în niciun fel în această afacere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici