ELCEN dă vina pe Firea, după avaria de la CTE Grozăveşti: Efectele ar fi putut fi nule

Reprezentanţii ELCEN au transmis, marţi, că efectele avariei de la CTE Grozăveşti ar fi fost nule dacă reţeaua de termoficare a Primăriei Capitalei ar fi putut prelua necesarul de energie. Reacţia, după ce primarul Gabriela Firea a spus că doar ELCEN a avut avarii în ultimele două zile, nu şi RADET.

3246 afișări
Imaginea articolului ELCEN dă vina pe Firea, după avaria de la CTE Grozăveşti: Efectele ar fi putut fi nule

ELCEN dă vina pe Firea, după avaria de la CTE Grozăveşti: Efectele ar fi putut fi nule

Potrivit unui comunicat transmis marţi seara de ELCEN, efectele avariei de la CTE Grozăveşti ar fi putut fi „nule”.

„Foarte important de reţinut că aceste efecte ar fi fost nule dacă reţeaua de termoficare aflată în responsabilitatea Primăriei municipiului Bucureşti ar fi avut capacitatea tehnică de a prelua necesarul de energie termică aferent CTE Grozăveşti în aria celorlalte centrale. Din păcate, reţeaua de termoficare se află într-o stare avansată de deteriorare şi nu permite efectuarea manevrelor de preluare a sarcinii termice, deşi centralele ELCEN au capacitatea de a asigura rezerva necesară, aşa cum a fost cazul şi în această situaţie”, a transmis ELCEN.

Potrivit documentului citat, incidentul de sâmbătă nu a fost o explozie şi a determinat livrarea, pentru un interval de 6 până la 8 ore, a unor temperaturi mai mici ale agentului termic faţă de cele comandate de RADET.

„Pentru o mai bună înţelegere, pentru doar câteva ore, s-a produs o diminuare cu aproximativ 30 de Gcal din totalul de circa 800 Gcal solicitat prin comanda RADET, aşadar un procent de aproximativ 3%. Parametrii de livrare a energiei termice s-au îmbunătăţit considerabil încă din noaptea respectivă ca urmare a intervenţiei prompte a echipelor operative ale ELCEN. Duminică, necesarul de sarcină termică era deja acoperit, astfel încât efectele produse şi resimţite au fost minime”, se mai arată în comunicatul citat.

Reacţia ELCEN vine după ce primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, marţi, în faţa sediului PSD, că în ultimele două zile RADET-ul nu a avut avarii, ci doar ELCEN-ul.

„Începând din această seară (marţi – n.r.), şi avaria pe care a avut-o CET Grozăveşti, care aparţine ELCEN, deci Ministerul Energiei, va fi finalizată, astfel încât începând din această noapte nu vor mai fi probleme cu livrarea agentului termic în Capitală. RADET-ul nu a avut avarii, doar ELCEN -ul, în ultimele două zile”, a spus Firea.

Echipele ELCEN au intervenit, sâmbătă, la CTE Grozăveşti, pentru a remedia o avarie din cauza căreia bucureştenii din sectoarele 1 şi 5 au rămas fără apă caldă şi căldură. Incidentul s-a produs din pricina unei fisuri survenite la un cazan din incinta centralei.

CTE Grozăveşti a fost construită în anul 1964. Alte două centrale aparţinând ELCEN (CTE Bucureşti Sud şi CTE Progresu) sunt, de asemenea, vechi de peste 40 de ani şi neperformante, din pricina lipsei de investiţii absolut necesare.

Incidentul de sâmbătă noapte de la CTE Grozăveşti este rezultatul „degradării continue determinate de lipsa de finanţare şi de investiţii”. O singură centrală din cadrul ELCEN este modernizată – CTE Bucureşti Vest, cu punere în funcţiune în 2009, a informat ELCEN.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
elcen,
firea,
avarie

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici