Elena Băsescu despre adopţiile internaţionale: Să fie doar o opţiune

Europarlamentarul PDL Elena Băsescu a spus în PE că adopţiile internaţionale trebuie să fie o opţiune, ea recomandând o mai bună cunoaştere a legilor naţionale, după ce mai multe tribunale pentru minori din Italia au emis, în 2009, şapte hotărâri de adopţie pentru copii din România, în pofida legii.

53 afișări
Imaginea articolului Elena Băsescu despre adopţiile internaţionale: Să fie doar o opţiune

Elena Băsescu despre adopţiile internaţionale: Să fie doar o opţiune (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

"Recomand tuturor o mai bună cunoaştere a legislaţiilor naţionale. Ma refer aici la faptul că, de exemplu, mai multe tribunale de minori din Italia au emis în 2009 şapte hotărâri de adopţie pentru copiii din România, fără să ţină cont de legislaţia noastră în domeniu", a spus Elena Băsescu.

Ea a apreciat că problematica adopţiilor internaţionale ţine exclusiv de competenţa naţională. "Am insistat să iau parte la această dezbatere deoarece provin dintr-o ţară asupra căreia se fac presiuni pentru reluarea adopţiilor internaţionale şi pentru modificarea legislaţiei aflate în vigoare", a spus Elena Băsescu, adăugând că în România există oricum mai multe familii doritoare să adopte decât copii adoptabili.

Elena Băsescu a subliniat că adopţiile internaţionale trebuie să fie doar o opţiune. "Legislaţia noastră, la care au participat şi numeroşi experţi internaţionali, este în perfectă coordonanţă cu cea europeană", a mai spus Elena Băsescu.

"Aceşti copii ajung în sistem din cauza situaţiei precare a familiilor din care provin, care conform convenţiilor şi legislaţiei internaţionale nu trebuie să reprezinte un motiv pentru adopţie. De aici, numărul mare de copii aflaţi în centre de plasament", a spus europarlamentarul demcorat-liberal.

Eurodeputatul PDL a mai spus, referindu-se la situaţia din România, că 22.966 de copii "au totuşi un părinte" iar, în condiţiile în care legislaţia din România nu prevede decăderea din drepturile părinteşti decât în cazul unui abuz, aceştia nu sunt în situaţia de a fi adoptaţi. "La fel şi cei 22.285 de copiiaflaţi în asistenţă maternală", a adăugat ea.

Plenul Parlamentului European a dezbătut, luni seară, o iniţiativă a 62 de eurodeputaţi pentru redeschiderea adopţiilor internaţionale la nivelul UE, România fiind menţionată aproape în exclusivitate în criticile aduse legislaţiei care nu permite adopţii internaţionale, se arată într-un comunicat.

"Deşi atât dezbaterea, cât şi textul rezoluţiei, vizează situaţia generală a adopţiilor internaţionale din toate cele 27 de state membre, în discursurile eurodeputaţilor, România a fost ţara menţionată aproape în exclusivitate în criticile aduse legislaţiei care nu permite adopţii internaţionale. Rezoluţia eurodeputaţilor va fi supusă la vot mâine, 19 ianuarie", se precizează în comunicatul remis agenţiei MEDIAFAX.

Dezbaterea din Parlamentul European vine la mai puţin de un an de când petiţia organizaţiei italiene "Amici dei bambini", prin care se solicita redeschiderea adopţiilor internaţionale de către România, a fost închisă la propunerea europarlamentarului PSD Victor Boştinaru şi cu acordul tuturor membrilor Comisiei de Petiţii a Parlamentului European.

Oficiul Român pentru Adopţii (ORA) a trimis spre aprobare Guvernului, în 2009, un memorandum privind redeschiderea adopţiilor internaţionale, această măsură putând fi luată doar în cazurile în care adopţia naţională a eşuat în rânduri repetate.

Secretarul de stat de la Oficiul Român pentru Adopţii, Bogdan Panait, preciza atunci că memorandumul trimis Guvernului a fost "un material neutru", prin care s-a cerut un punct de vedere.

Executivul a anunţat însă că documentul în care s-a propus redeschiderea adopţiilor internaţionale a reprezentat un punct de vedere al ORA şi nu a fost însuşit de Cabinetul Boc.

Ulterior, în decembrie 2009, Oficiul Român pentru Adopţii a supus dezbaterii publice proiectul de act normativ de modificare a Legii 273/2004 privind regimul juridic al adopţiei, care prevede deschiderea parţială a adopţiei internaţionale, fiind permisă românilor care sunt stabiliţi în străinătate.

Preşedintele Traian Băsescu declara, în 23 aprilie 2010, la Bruxelles, că legea privind adopţiile nu se va schimba, "cel puţin" atât timp cât va fi el preşedinte, indiferent de lobby-ul care s-ar face "la Bruxelles şi nu numai".

"În ceea ce priveşte adopţiile, România are o lege naţională. Se poate face lobby oricât, la Bruxelles şi nu numai. România nu-şi schimbă legea adopţiilor cel puţin cât eu voi fi preşedintele României", a spus atunci Băsescu, răspunzând unei întrebări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici