Elevii aparţinând minorităţilor vor studia Istoria şi Geografia României în limba maternă

Elevii aparţinând minorităţilor naţionale vor studia Istoria şi Geografia României în limba maternă, după manuale identice cu cele pentru clasele cu predare în română, în care vor fi transcrise toponimia şi numele proprii româneşti, iar Limba română se va preda după programe şi manuale speciale.

602 afişări
Imaginea articolului Elevii aparţinând minorităţilor vor studia Istoria şi Geografia României în limba maternă

Elevii aparţinând minorităţilor vor studia Istoria şi Geografia României în limba maternă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Prevederile sunt cuprinse în proiectul Legii educaţiei, supus,joi, dezbaterii publice.

Noul proiect al Legii educaţiei aduce ca noutate pentruminorităţi studierea în limba maternă a Istoriei şi GeografieiRomâniei, cu menţiunea că numele proprii româneşti şitoponimia vor fi transcrise în limba română, a declarat secretarulde stat Gheorghe Andrei Kiraly.

Secretarul de stat a mai spus că limba română rămâne ca obiectde studiu în şcolile cu predare în limba maternă, întrucât copiitrebuie să ştie să vorbească corect în această limbă.

Proiectul Legii educaţiei naţionale prevede că, în cadrulînvăţământului preuniversitar cu predare în limbile minorităţilornaţionale, toate disciplinele vor fi studiate în limba maternă, cuexcepţia Limbii şi literaturii române.

Disciplina Limba română va fi predată, pe tot parcursulînvăţământului preuniversitar, după programe şcolare şi manualeelaborate în mod special pentru minoritatea respectivă, semai arată în proiectul de lege.

Testele la disciplina Limba şi literatura română vor fielaborate pe baza programei speciale. Totodată, testele deevaluare, subiectele de examen de orice tip din învatamântulpreuniversitar şi lucrările semestriale pentru elevii dinînvăţământul cu predare în limbile minorităţilor naţionale vor fielaborate în baza cerinţelor didactico-metodologice stabilite decurriculum-ul naţional.

În ce priveşte Istoria şi Geografia României, proiectul de actnormativ prevede că în învăţământul primar, gimnazial şi liceal cupredare în limbile minorităţilor naţionale, cele două disciplinevor fi predate în limba maternă, după programe şcolare şi manualeidentice cu cele pentru clasele cu predare în limba română, cuobligaţia transcrierii şi însuşirii toponimiei şi a numelor propriiromâneşti şi în limba română.

În învăţământul gimnazial va fi introdusă ca disciplină destudiu Istoria şi tradiţiile minorităţilor naţionale respective, cupredare în limba maternă, programele şcolare şi manualele laaceastă disciplină urmând să fie aprobate de Ministerul Eduaţiei.De asemenea, în programele şi manualele de istorie vor fireflectate istoria şi tradiţiile minorităţilor naţionale.

Ministerul Educaţiei trebuie să asigure manualele şcolare şimaterialele didactice specifice disciplinelor predate în limbamaternă. Manualele şcolare pot fi elaborate în limba de predare aminorităţilor sau traduse din limba română.

Proiectul de lege mai prevede măsuri de sprijin pentruelevii aparţinând minorităţilor naţionale care nu au posibilitateasă înveţe în limba maternă în localitatea de domiciliu.Astfel, pentru aceştia va fi decontat transportul la cea maiapropiată şcoală cu predare în limba minorităţii respective sau vorprimi cazare şi masă gratuite în internatul unităţii de învăţământunde au fost şcolarizaţi.

În învatamântul liceal şi postliceal în care predarea se face înlimba maternă, la disciplinele şi modulele de pregătire despecialitate elevii trebuie să înveţe terminologia de specialitateşi în limba română.

Probele de admitere şi cele de la examenele de absolvire dinînvăţământul preuniversitar pot fi susţinute în limba în care aufost studiate disciplinele respective, se mai arată în proiectul delege.

În municipiile, oraşele şi comunele cu mai multe instituţii deînvăţământ cu predare în limbile minorităţilor naţionale, cel puţino unitate şcolară va fi desemnată pentru a primi personalitatejuridică, indiferent de efectivul de elevi.

În cazul în care există o singură şcoală gimnazială sau liceu cupredare în limbile minorităţilor naţionale, aceasta va primipersonalitate juridică indiferent de efectivul de elevi.

Totodată, potrivit proiectului de lege, minorităţilenaţionale au dreptul la reprezentare proporţională în organele deconducere ale unităţilor de învăţământ, ale inspectoratelor şcolaresau instituţiilor echivalente, cu respectarea competenţeiprofesionale.

În unităţile şcolare cu predare şi în limbile minorităţilornaţionale, unul dintre directori va fi un cadru didactic din rândulminorităţii respective, cu respectarea competenţeiprofesionale.

Cadrele didactice care predau la grupe sau clase cu eleviaparţinând minorităţilor naţionale au dreptul la pregătire şiperfecţionare în limba de predare.

În învăţământul primar cu predare în limbile minorităţilornaţionale, calificativele vor fi notate şi în limba de predare.

"În finanţarea de bază a unităţii de învăţământ preuniversitarcu predare în limbile minorităţilor naţionale, costul standard perelev şi preşcolar se calculează după un coeficient mărit pe bazafactorilor de corecţie, luând în considerare limba de predare. Încazul acestor unităţi, se ţine cont de izolarea lingvistică,geografică cât şi de numărul redus de elevi şi preşcolari. Acestcoeficient de limbă se aplică şi în cazul unităţilor şcolare înlimba română, aflate în condiţii similare", se mai arată înproiectul Legii educaţiei.

Proiectul de lege privind educaţia naţională a fost postatîn dezbatere publică, joi seară, pe site-ulMinisterului Educaţiei. Acesta a fost discutat şi avizat de Guvern,miercuri, într-o primă lectură. La finalul dezbaterii publice,proiectul Legii edcuaţiei va fi discutat din nou în Guvern, învederea aprobării finale.

Preşedintele Traian Băsescu susţinea, în august 2007, în timpulunei vizite în Covasna, necesitatea introducerii unui sistemspecial de predare a limbii române pentru copiii maghiari, ca şicum limba română ar fi o limbă străină pentru ei.

Şeful statului spunea atunci că unul dintre lucrurile pe carele-a sesizat în discuţiile purtate cu localnicii era legat deînvăţarea limbii române de către copiii care provin din familii demaghiari. Potrivit lui Băsescu, aceştia au reclamat două lucruri,repectiv că sunt prea mulţi suplinitori în locul unor profesoricalificaţi de limba română şi că sunt copii, care provin mai alesdin mediul rural, unde aceştia până când ajung la vârsta când potmerge la şcoală vorbesc în familie numai în limba maghiară, iarfaptul că sunt trataţi la şcoală ca şi cum ar proveni din familiicare cunosc limba română îi face să înveţe cu dificulate limbaromână.

În opinia sa, acest sistem ar trebui introdus măcar în claseleI-IV. Şeful statului aprecia că prin acest sistem copiii careprovin din familii maghiare ar putea învăţa noţiunile mai uşor.

Reprezentanţii comunităţii maghiare au susţinut, de-alungul timpului, necesitatea modificării legii învăţământuluiastfel încât în cazul copiilor aparţinând unei minorităţi naţionalelimba română să fie predată după un alt program începând cu clasa Ipână în clasa a XII-a.

Preşedintele UDMR, Marko Bela, afirma, în martie 2009, căUniunea are două deziderate în ce priveşte predarea limbii românepentru elevii maghiari - modificarea legislaţiei în acest sens şi"umplerea cu un conţinut cât mai bun" a dispoziţiilor legaleexistente.

Ideea preşedintelui Băsescu a fost reluată, în noiembrie 2009,în timpul campaniei electorale, de către candidatul PNL laPreşedinţie, Crin Antonescu. Acesta susţinea, referindu-se lacopiii etnicilor maghiari, că ar putea învăţa limba română, înprimii ani de şcoală, ca pe o limbă străină, precizând că prin"limbă străină" înţelege altă limbă decât cea maternă.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici