Eliberarea Cărţilor de Identitate, amânată din cauza crizei de plastic. După cât timp pot fi ridicate documentele

  • Eliberarea documentului de identitate durează şi 30 de zile
  • Este criză de plastic pentru documentele de identitate
  • Documentele expirate mai pot fi folosite 90 de zile, pe perioada stării de alertă
5903 afișări
Imaginea articolului Eliberarea Cărţilor de Identitate, amânată din cauza crizei de plastic. După cât timp pot fi ridicate documentele

FOTO: Profimedia

Cei cărora le expiră actul de identitate ar face bine să se grăbească să-l schimbe. Altfel, riscă să aştepte 30 de zile până să primească unul valabil. Este criză de plastic, iar serviciile de evidenţă comunitară eliberează documente la jumătate din cât eliberau la finalul anului trecut.

Ionuţ Niţă voia să obţină permisul de şofer profesionist. A ratat examenul de permis pentru că nu a avut un document de identitate valabil. „N-am ştiut dinainte.Când am venit, mi-au spus că e posibil să dureze 30 de zile. A durat vreo 26-27 de zile”, povesteşte el.

În Craiova, 120 de persoane solicită, zilnic, acte de identitate. Însă, Serviciul Comunitar de Evidenţa Persoanei eliberează documentele după o lună de zile, cu 25 de zile întârziere faţă de termenul pe care-l avea în decembrie 2019. Persoanele care au nevoie de urgentă de documente primesc Cărţi de Identitate Provizorii care se eliberează în 2 zile, spune Marina Andronache, purtătorul de cuvânt al primăriei Craiova.

„Acest termen a fost propus de la nivel central (...) având în vedere insuficienţa stocurilor de materiale pentru tipărirea cărţilor de identitate”, explică Marina Andronache.

„Dacă pentru buletin nu există materia primă, pentru celelalte ce să mai vorbim? Mi se pare că ţara asta e destul de neglijentă cu orice”, este de părere Mariana Gogoaşe, solicitant document.

Totuşi, în Dolj există şi soluţii pentru cei care care se grăbesc. Direcţia pentru Evidenţa Persoanei a amenajat, într-un mall din Craiova, două ghişee unde se eliberează documente de identitate în regim de urgenţă. Marius a venit de la 30 de kilometri pentru a obţine mai repede cartea de identitate. Săptămâna aceasta trebuie să plece la muncă în Germania, iar fără acte ar fi pierdut job-ul.

Anca Negrea, inspector la Evidenţa Populaţiei Dolj, spune că documentele sunt eliberate în maximum trei zile. Condiţia este ca fiecare solicitant să aibă o motivaţie bine întemeiată pentru care solicită rapid eliberarea unui document.

„Vin cu pierderi sau cu expirări şi sunt refuzaţi în anumite relaţii cu statul. Cu instituţiile statului, mai exact. Motiv pentru care, vedeţi şi voi, sunt destul de mulţi solicitanţi la ora asta.(...) Eliberăm undeva la 20-25 de acte pe zi. De primit, primim undeva la 30-35”, spune Anca Negrea.

Am solicitat reprezentanţilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date un punct de vedere. Până acum nu am primit un răspuns.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici