Emilia Şercan câştigă procesul cu Academia de Poliţie

Jurnalistul Emilia Şercan a câştigat definitv procesul cu Academia de Poliţie, potrivit deciziei de joi a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, salută încheierea procesului cu condamnarea celor implicaţi în ameninţarea unui jurnalist de investigaţie.

4294 afișări
Imaginea articolului Emilia Şercan câştigă procesul cu Academia de Poliţie

Emilia Şercan câştigă procesul cu Academia de Poliţie

„Admite apelul declarat de partea responsabilă civilmente Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” împotriva sentinţei penale nr.100 din 24 mai 2021 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a II-a Penală, pronunţată în dosarul nr. 5273/2/2019 (2552/2019). Desfiinţează în parte sentinţa penală apelată şi, rejudecând: Înlătură dispoziţiile de obligare în solidar a Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” la plata de daune morale şi cheltuieli judiciare către partea civilă Şercan Emilia, precum şi dispoziţia de obligare a acesteia la plata cheltuielilor judiciare către stat. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale apelate. Respinge, ca nefondate, apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, inculpaţii Iacob Adrian şi Marcoci Petrică-Mihail şi partea civilă Şercan Emilia împotriva aceleaşi sentinţe. Respinge cererea apelantei părţi civile Şercan Emilia privind obligarea inculpaţilor la plata cheltuielilor judiciare ocazionate de soluţionarea apelului. Obligă apelanţii intimaţi inculpaţi Iacob Adrian şi Marcoci Petrică-Mihail, precum şi apelanta parte civilă Şercan Emilia la plata sumei de câte 300 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea apelului declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie rămân în sarcina statului. Onorariul parţial cuvenit apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru inculpaţi, în sumă de câte 217 lei, rămâne în sarcina statului. Definitivă”, este decizia Instanţei Supreme de joi.

Instanţa s-a pronunţat cu privire şantajul şi ameninţările fostului chestor Adrian Iacob, fost şef al Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, şi ale adjunctului acestuia, Petrică Mihail Marcoci, la adresa jurnalistei Emilia Şercan. Aceasta a publicat o anchetă privind presupuse fapte de plagiat ale şefului instituţiei. Cei doi şefi ai instituţiei rămân cu pedeapsa de 3 ani de închisoare cu suspendare, după ce au pus un ofiţer din subordine să îi scrie mesaje de ameninţare cu moartea jurnalistului. ÎCCJ a anulat însă plata daunelor morale din partea instituţiei de învăţământ către Emilia Şercan.

„Guvernul României subliniază că libertatea presei trebuie protejată şi niciun jurnalist nu poate fi ameninţat, intimidat sau agresat. Constituţia României garantează libertatea de exprimare, care este valoare de bază a unui stat democratic. Este şocantă gravitatea acestui caz, încheiat cu condamnarea celor implicaţi în ameninţarea unui jurnalist de investigaţie. Instituţiile responsabile au datoria tragerii la răspundere a celor vinovaţi în toate investigaţiile aflate în derulare. Oricine ajunge să comită astfel de fapte trebuie să răspundă în faţa legii”, a transmis, joi, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

Faptele pentru care joi a venit decizia definitivă a ICCJ au avut loc în martie 2019, când Emilia Şercan scria despre tezele de doctorat plagiate de la Academia de Poliţie.

„La sfârşitul lunii martie – începutul lunii aprilie 2019, inculpaţii Iacob Adrian şi Marcoci Petrică-Mihail, în calitate de rector, respectiv prorector al Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, l-au determinat pe inculpatul Bărbulescu Gheorghe Adrian să transmită unei persoane, jurnalist de investigaţie – persoană vătămată, mesaje de ameninţare pentru a o constrânge să înceteze investigaţiile jurnalistice care vizau suspiciunile de plagiat din cadrul academiei, urmărind astfel eliminarea riscurilor pentru cariera lor profesională”, transmitea DNA.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
şercan,
academie,
proces

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici