Epidemiologul Octavian Jurma spune că valul patru cu varianta Delta este o certitudine. „Va începe în România în următoarele săptămâni”

  • Valul Delta-4 a devenit o certitudine pentru România şi va debuta în următoarele săptămâni, spune epidemiologul Octavian Jurma.
  • Nu putem anticipa unde şi când va fi vârful, afirmă epidemiologul, însă estimează între 5.000 şi 20.000 de cazuri pe zi.
2791 afișări
Imaginea articolului Epidemiologul Octavian Jurma spune că valul patru cu varianta Delta este o certitudine. „Va începe în România în următoarele săptămâni”

„Tulpina Delta este oficial dominantă în Europa, mult mai repede decât ne aşteptam. De săptămâna asta începe numărătoarea inversă pentru valul 4 şi la noi. Cred că e momentul potrivit să schimbăm şi nomenclatura valurilor adăugând tulpină dominantă acolo unde se cunoaşte (ex: valul Delta-4), mai ales că sunt ţări în care unele valuri lipsesc sau au fost cumulate în unul singur”, scrie pe Facebook epidemiologul Octavian Jurma.

Acesta extrapolează scenarii pe baza evoluţiei din ţări aflate în plin val, precum Marea Britanie (ţară cu cel mai bun sistem de monitorizare COVID-19 din lume) şi Indonezia (epicentrul actual al pandemiei).

Ambele ţări, susţine Octavian Jurma, se află la vârful valului 4 cu varianta Delta şi au un număr apropiat de cazuri de COVID-19 zilnic, dar contextul este diferit. Marea Britanie are în medie 45.000 de cazuri pe zi în contextul unei populaţii vaccinate în proporţie de 65%. Indonezia are în medie 49.000 de cazuri pe zi, în contextul unei populaţii vaccinate în proporţie de 15%.

Asta face ca Indonezia să aibă 1.300 de decese pe zi, de peste 20 de ori mai multe faţă de Marea Britanie, care are în medie 60 de decese pe zi.

„Vaccinarea este fără îndoială responsabilă de această diferenţă pentru că, spre deosebire de valul 3, care a fost produs de tulpina Alpha în Anglia şi de tulpina Beta în Indonezia, tulpina Delta este acum dominantă în ambele ţări. Vaccinarea nu poate împiedica valul Delta, însă îl poate reduce mult atât ca număr, cât şi ca gravitate”, spune Jurma.

În condiţiile în care România are o rată de vaccinare de 25% (apropiată de cea din Indonezia), dar o rată de infectare de peste 30% (apropiată de cea din Marea Britanie) în valurile 2 şi 3, epidemiologul susţine că ne putem aştepta ca severitatea valului 4 în România să se situeze între cele două repere.

„Valul Delta-4 debutează relativ violent şi ajunge la apogeu în aproximativ 4 săptămâni. Acelaşi aspect îl va avea şi în România, dar la noi va fi vizibil doar în spitale, pentru că testarea preventivă a fost abandonată. Având în vedere că în ritmul actual nu vom avea 30% din populaţie vaccinată decât în luna octombrie 2021 şi că imunitatea ajunge la nivelul optim la 30 de zile după vaccinare, vaccinarea la debutul valului şi în val nu ne poate scoate din val. Valul 4-Delta este acum o certitudine pentru România şi va debuta odată cu dobândirea dominantei variantei Delta, în următoarele 1-3 săptămâni şi ne va surprinde nevaccinaţi. Nu putem anticipa unde şi când va fi vârful datorită gradului înalt de cosmetizare politică a datelor oficiale, însă putem extrapola pe baza datelor din cele două ţări că în cel mai fericit caz va fi la fel de înalt ca valul Alpha-3 (5.000 de cazuri pe zi) şi în cel mai rău caz de 4 ori mai sever (20.000 de cazuri pe zi). Să sperăm că vom avea parte de un scenariu fericit cu un vârf între 4 şi 6.000 de cazuri pe zi şi un procent mic de internări şi decese. Este prea târziu să ne mai pregătim la nivel naţional pentru cel mai rău scenariu, însă tu o poţi face vaccinându-te. Mai avem doar 2-3 săptămâni să ne vaccinăm pentru a evita că familia noastră să devină victima a noului val de infectări”, încheie epidemiologul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici