Eugen Tomac: Peste 8.000 de instituţii de învăţământ nu au autorizaţie PSI. Cerem DEMISIA ministrului Educaţiei/ Despre alegerea primarilor în două tururi: Am atrâns peste 500.000 de semnături

Preşedintele PMP, Eugen Tomac, a prezentat, vineri, un răspuns de la Ministerul Educaţiei, conform căruia din peste 27.000 de unităţi de înăţământ, 8.195 nu au autorizaţie de pentru stingerea şi prevenirea incendiului, context în care i-a cerut demisia ministrului Valentin Popa. În ceea ce priveşte iniţiativa cetăţenească „Alegerea primarilor în două tururi”, Tomac a spus că partidul a reuşit să strângă peste 500.000 de semnături.

415 afișări
Imaginea articolului Eugen Tomac: Peste 8.000 de instituţii de învăţământ nu au autorizaţie PSI. Cerem DEMISIA ministrului Educaţiei/ Despre alegerea primarilor în două tururi: Am atrâns peste 500.000 de semnături

Tomac susţine că 8.195 de instituţii de învăţământ nu au autorizaţie PSI. Preşedintele PMP cere DEMISIA ministrului educaţiei

“I-am cerut domnului ministru Popa să îmi prezinte situaţia instituţiilor de învăţământ cu privire la avizele privind prevenirea şi stingerea incendiilor, acele autorizaţii ISU. (…) Aveţi un răspuns primit de la ministrul Valentin Popa care sună aşa: aproximativ 3.109 clădiri care aparţin unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat deţin autorizaţie PSI, respectiv privind prevenirea şi stingerea incendiilor, 16.129 de clădiri nu fac obiectul autorizării, iar 8.195 de clădiri nu au autorizaţie PSI. Cam aşa se preocupă partidul-stat de educaţie la ora actuală”, a declarat preşedintele PMP, Eugen Tomac.

În răspunsul prezentat de liderul PMP, din aprtea Ministerul Educaţiei Naţionale, se arată că „toate unităţile de învăţământ sunt controlate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, cel puţin o dată pe an, indiferent dacă acestea deţin sau nu autorizaţie de securitate la incendiu”

În urma raportului primit, dar şi după apariţia primelor manuale unice, care au avut greşeli, Eugen Tomac a cerut, vineri, demisia ministrului Valentin Popa.

„Ultima ispravă legată de manualele tipărite, cele 1,6 milioane de manuale, care valoreză peste 5 milioane de euro sunt un temei puternic, inclusiv acesta cu privire la situaţia instituţiilor de învăţământ care nu au autorizaţie ISU, pentru ca ministrul Educaţiei să îşi prezinte demisia. Cel mai mare bine pe care l-ar putea face ministru în această perioadă, înainte de începerea anuşui şcolar, este să îşi anunţe demisia şi să explice de ce nu a reuşit împreună cu aotorităţile locale, cu Guvernul să implementeze un plan naţional prin care copiii României să înveţe în siguranţă”, a mai spus Eugen Tomac.

Despre alegerea primarilor în două tururi: Am atrâns peste 500.000 de semnături

Eugen Tomac a declarat că partidul lui a reuşit să strângă peste 500.000 de semnături pentru iniţiativa cetăţenească „Alegerea primarilor în două tururi”, care vor fi folosite pentru a arăta în Parlament susţinerea cetăţenilor, pentru modificarea legislaţiei.

„Am reuşit să stângem peste 500.000 de semnături din întreaga ţară. Cele mai multe semnături am reuşit să le stângem în municipiul Bucureşti, dar avem judeţe precum Arad, precum Argeş, Iaşi şi multe altele din ţară unde s-au strâns zeci de mii de semnături, în general în comunităţi unde lumea e nemulţumită de activitatea primarilor. Vom continua această campanie încă nişte săptămâni şi vrem ca în sesiunea din această toamnă şi vom face o invitaţie oficială atât PNL cât şi USR să susţină în Camera Deputaţilor demersul nostru, să cerem ca această lege să fie pusă pe ordinea de zi şi votată”, a declarat liderul PMP, Eugen Tomac.

Preşedintele PMP a mai spus că semnăturile vor fi folosite pentru a arăta Parlamentului susţinerea de care beneficiază iniţiativa cetăţenească şi că vor merge în faţa parlamentarilor cu un „camion de semnături”.

„Am strâns semnături penttru a informa populaţia cu privire la acest subiect, pentru a le cere cetăţenilor sprijin pentru acest demers politic important şi vom merge cu camionul de semnături pe care le-am strâns până acum, la tribuna Parlamentului, exact acolo ne vom instala, pentru a prezenta care este suportul real pentru acest subiect care e de interes”, a mai spus Eugen Tomac.

Fostul preşedinte PMP, Traian Băsescu, a anunţat, 23 aprilie, demararea campaniei de strângere de semnături pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi, el afirmând că alegerile într-un singur tur nu dau aproape nicio şansă partidelor mici, ceea ce reprezintă un deficit de democraţie.

„Vrem să dăm un semnal legat de nevoia de a repara erori legislative care au făcut ca democraţia în România să fie afectată negativ. Unul din aceste elemente este legat de alegerea primarilor. La fel cum a fost o mare eroare introducerea votului uninominal pe care l-am susţinut de bună credinţă constatăm că şi alegerea primarilor într-un singur tur este o eroare politică. Este adevărat nu o eroare constituţională... Privind la evoluţiile politice ce au rezultat în urma aplicării legii cu alegerea primarilor dintr-un singur tur constatăm că practic democraţia suferă consistent. În primul rând un partid mare cum este PSD îşi garantează aproape, prin această lege a alegerii primarilor dintr-un singur tur, consolidarea, îşi garantează postamentul pe care pe urmă obţine rezultate foarte mari în alegerile legislative. La Galaţi primarul a fost ales cu 9,45% din lista de alegători, iar la Bucureşti unde se spune că e al doilea om ca număr de voturi primarul a fost ales cu 13,4% din lista de alegători. Unde-s vremurile când primarul Bucureştiului trebuia să obţină aproape un milion de voturi? De aceea considerăm că în momentul de faţă urmare a acestui mod de a alege primarii, primarii au devenit nereprezentativi din punct de vedere electoral”, a declarat Traian Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici