Europarlamentarii USL Norica Nicolai şi Cătălin Ivan cer demisia Monicăi Macovei

Europarlamentarii USL Norica Nicolai şi Cătălin Ivan o acuză pe europarlamentarul PDL Monica Macovei că afectează interesele României prin "minciunile" pe care le vehiculează la nivelul instituţiilor europene, ei cerând demisia acesteia din Parlamentul European.

1695 afișări
Imaginea articolului Europarlamentarii USL Norica Nicolai şi Cătălin Ivan cer demisia Monicăi Macovei

Monica Macovei (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

Cei doi au susţinut o conferinţă de presă la Bucureşti, în care au acuzat-o pe Macovei că minte când se adresează instituţiilor şi oficialilor UE pe tema situaţiei din România.

Cătălin Ivan a spus că în ultima săptămână la Parlamentul European a avut loc "o avalanşă de minciuni şi de dezinformări din partea celor de la PDL, în funte cu Monica Macovei", reprezentanţii USL de la Bruxelles fiind nevoiţi să creeze o celulă de criză pentru a răspunde "la toate scrisorile cu minciuni lansate de Stolojan, Marinescu, Monica Macovei".

"Este un atac fără precedent. Nu s-a întâmplat niciodată ca România să fie atât de vehement atacată de către reprezentanţi ai statului român din afară folosind atât de multe minciuni şi jumătăţi de adevăr", a declarat Cătălin Ivan şeful grupului PSD din Parlamentul European.

El a amintit că Monica Macovei a cerut folosirea articolului 7 din Tratatul de la Lisabona, privind suspendarea dreptului de vot al României în Consiliul Europei şi suspendarea fondurilor europene pentru România.

"Este ciudat cum un procuror ceauşist trimis acolo de PDL îşi permite să folosească minciuni cum că în România se pregăteşte arestarea judecătorilor Curţii Constituţionale, cum că guvernul USL pregăteşte desfiinţarea Curţii Constituţionale. Noi am cerut şi cerem ca un fost ministru al justiţiei care a îngropat justiţia, un fost procuror ceauşist care i-a arestat pe incomozii regimului, un fost membru de partid al PCR trebuie să-şi dea demisia din Parlamentul european, nu are voie să reprezinte România un astfel de personaj în Europa", a declarat Cătălin Ivan.

Europarlamentarul PSD a subliniat că manipulările PDL la Bruxelles sunt realizate cu sprijinul Partiului Popular European, "adică un PDL puţin mai mare".

Liderul Grupului PNL din Parlamentul European, Norica Nicolai a adoptat aceeaşi poziţie, cerându-le colegilor din PDL prezenţi în PE "să înceteze să mai atace ordinea de drept şi constituţională în România, pentru că în acest mod se pun nu numai în afara regulilor de drept interne, ci şi în afara valorilor şi a principiilor UE".

Nicolai a acuzat-o în principal pe Monica Macovei pentru declanşarea unei ample campanii de dezinformare şi de manipulare a opiniei publice internaţionale şi a PE, încercând să promoveze ideea că în România are loc o lovitură de stat.

"Acest lucru a fost clar dejucat şi înţeles corect de către PE când luni a respins cererea de punere pe ordinea de zi pentru şedinţa de la Strasbourg a unei decizii privind situaţia statului de drept în România. Conform tratatului de la Lisabona dar şi protocoalelor anexe, PE respectă deciziile suverane ale parlamentelor naţionale şi acest lucru le cer PD-ui să înţeleagă foarte clar: că România nu este o colonie a Bruxellesului, România se conduce cu legi de la Bucureşti, dar şi de la Bruxelles şi că respectăm toate aceste valori în spiritul convenţiei europene a drepturilor omului", a declarat europarlamentarul liberal.

Norica Nicolai a mai acuzat PDL de a fi afirmat PE că CC este parte a sistemului judecătoresc, explicând că această instituţie face parte din sistemul politic românesc şi este "o instituţie constituţională de care nici Parlamentul, nici guvernul USL nu se va atinge, pentru că prioritar pentru această guvernare este respectarea ordinii de drept în stat".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici