Europol: Violenţa domestică crescută din cauza încălcării ordinului de protecţie. Acum e infracţiune

  • Ordinul de protecţie a fost creat ca instrument pentru lupta contra celor care săvârşeau infracţiuni de violenţă domestică, dar limitele mici ale pedepsei făceau ca aceste ordine să fie încălcate
  • Europol anunţă că acum încălcarea măsurilor dispuse prin ordin protecţie este infracţiune
  • Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea potrivit căreia încălcarea măsurilor dispuse prin ordinul de protecţie reprezintă infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la cinci ani
349 afișări
Imaginea articolului Europol: Violenţa domestică crescută din cauza încălcării ordinului de protecţie. Acum e infracţiune

Europol: Violenţa domestică crescută din cauza încălcării ordinului de protecţie. Acum e infracţiune

Reprezentanţii Sindicatului Europol spun că deşi a fost conceput ca instrument pentru lupta contra persoanelor ce săvârşeau fapte asociate formelor de violenţă domestică, trendul ascendent al acestui fenomen a generat situaţii alarmante tocmai din cauza limitelor pedepsei care sunt foarte mici în cazul acestor infracţiuni, de încălcare a ordinului de protecţie. Autorii erau cercetaţi în majoritatea cazurilor în stare de libertate.

„Colegii din teritoriu, după emiterea Ordinului de Protecţie Provizoriu, au fost sesizaţi în mai multe rânduri cu privire la încălcarea măsurilor de siguranţă stabilite, însă în foarte multe situaţii nu a putut fi dispusă vreuna din măsurile preventive prevăzute în Codul de Procedură Penală, tocmai din cauza limitelor reduse ale pedepsei pentru comiterea acestei fapte, conform vechii reglementări din Legea nr.217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice”, spun sindicaliştii.

După ce luna trecută a fost introdusă ca formă de manifestare a violenţei domestice inclusiv cea de natură cibernetică, pentru combaterea acestui tip de infracţiuni, în 19 august, în Monitorul Oficial al României, partea I, nr.758 a fost publicată Legea privind modificarea Legii nr. 217/2020 pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice.

Acest act normativ vine în sprijinul victimelor, spun sindicaliştii de la Europol.

„Pentru persoana care solicită emiterea ordinului de protecţie, asistenţa juridică devine obligatorie, aceasta beneficiind astfel de reprezentare în procedura de judecată în camera de consiliu, în aceeaşi măsură cu persoana împotriva căreia a fost solicitată emiterea ordinului. Referitor la majorarea pedepselor, legiuitorul a prevăzut ca atât în cazul nerespectării măsurilor stabilite prin ordinul de protecţie emis de către o instanţă de judecată, cât şi în cazul celor stabilite prin Ordinul de Protecţie Provizoriu emis de către poliţişti, pedeapsa cu închisoarea să fie cuprinsă între 6 luni la 5 ani, noile limite reprezentând una din condiţiile conform căreia poate fi dispusă măsura arestului preventiv, în timp ce în vechea reglementare pedeapsa pentru comiterea acestor fapte era cuprinsă între o lună şi 1 an de închisoare”, mai spun cei de la Europol.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea potrivit căreia încălcarea măsurilor dispuse prin ordinul de protecţie reprezintă infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la cinci ani.

Legea promulgată de Iohannis are ca obiect de reglementare instituirea asistenţei juridice obligatorii a persoanei care solicită emiterea ordinului de protecţie, precum şi înăsprirea pedepsei pentru persoanele care încalcă ordinul de protecţie.

„Asistenţa juridică a persoanei care solicită ordinul de protecţie este obligatorie. (...) Dacă victima nu are avocat, i se va acorda asistenţă juridică din oficiu", se arată în proiect.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici