VIDEO   Examenul de testare a virginităţii, o realitate în România. ONG-urile pentru drepturile femeilor lansează campania #DeNetestat

  • Reţeaua pentru Prevenirea şi Combaterea Violenţei Împotriva Femeilor (V.I.F.) trage un semnal de alarmă asupra existenţei unui tip de testare medico-legală abuzivă şi traumatizantă la care pot fi supuse tinerele din România: examenul de testare a virginităţii.
  • Printr-o paralelă efectuată între examenul maturităţii (examenul de BAC) şi examenul de verificare a virginităţii care încă se mai practică în unităţile de medicină legală din ţară, se lansează #DeNetestat, o campanie care îşi propune să elimine legislativ aceste teste, considerate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) o încălcare a drepturilor umane.
8854 afișări
Imaginea articolului Examenul de testare a virginităţii, o realitate în România. ONG-urile pentru drepturile femeilor lansează campania #DeNetestat
„Liceenii din România află de existenţa unei practici medicale rămase din vremuri pe care le credeam apuse şi, anume, examinarea virginităţii fetelor,  supranumită şi „examenul cu două degete””, arată semnatarele comunicatului.
 
Testarea virginităţii încalcă drepturile omului, anunţă OMS. „Deşi considerate de OMS ca fiind o încălcare a drepturilor umane, în România, printre expertizele efectuate în unităţile IML în vederea eliberării certificatelor medico-legale, încă mai se numără testele de virginitate.  Potrivit OMS, nu există dovezi ştiinţifice că metoda poate dovedi dacă o femeie ori o tânără a avut sau nu act sexual vaginal. Medical vorbind, inspecţia himenului are o precizie mai mică de 10% în ceea ce priveşte determinarea virginităţii în cazul fetelor şi femeilor examinate. Aşadar, testul este practic inutil, iar procedura poate provoaca traume celor examinate”, explică ONG-urile pe drepturile femeilor.
 
În 2019, în România, testele de virginitate au reprezentat 2% din totalul examinărilor din cadrul unităţilor aflate în subordinea Institutului de Medicină Legală Mina Minovici (INML) – adică, aproximativ 1.000 de teste pe an, spune organizaţiile. „Examinările sunt realizate în diverse unităţi de medicină legală din ţară, din toate judeţele. În prezent, există două tipuri de examene: cele care au legătură cu o anchetă penală şi cele realizate la cerere, de către părinţi – în special, de către taţi”, se explică în poziţia Reţelei.
 
Astfel, ONG-urile lansează campania #DeNetestat, o campanie socială care are drept scop eliminarea testelor de virginitate din legislaţia din Romania. 
“Practica testării virginităţii este considerată o formă de discriminare de gen, iar virginitatea nu este un termen medical ori ştiinţific, ci un concept social, cultural şi religios, care reflectă discriminarea de gen a femeilor şi fetelor. Aşadar, testul nu are vreo însemnătate medicală şi poate cauza daune  psihologice”, declară Mihaela Mangu, Director Executiv al Asociaţiei ANAIS, organizaţie ce face parte din reţeaua VIF, susţinătoare a campaniei. 
 
#DeNetestat prezintă un film emoţionant, în care protagonista este o adolescentă supusă la acest examen, chiar în preajma simulărilor pentru examenului de BAC. Tânăra povesteşte despre anxietatea cu care se confruntă, deseori, înaintea examenelor pe care urmează să le susţină. 
 
 
“Mă afectează, dintotdeauna, orice formă de violenţă împotriva femeilor. Atunci când am primit propunerea de a contribui la campania #DeNetestat, am privit-o ca pe o ocazie să pot schimba ceva. Primul pas către a schimba ceva este a vorbi deschis despre problemă, a nu mai pune lucrurile sub preş şi a sancţiona orice formă de abuz. Dacă nu ştii despre, nu înseamnă că nu se întâmplă. Cred că e important ca oamenii să ştie că aceste "teste" încă se întâmplă în România anului 2022, că sunt groaznic de traumatizante pentru adolescente şi că nu fac decât să ducă mai departe nişte prejudecăţi oribile despre ce ar trebui  să facă o femeie cu propriul corp”, mărturiseşte Iulia Rugină, regizor al clipului campaniei #DeNetestat.
 
Acest subiect este lansat în dezbatere pe agenda publică si este urmat de o petiţie online de eliminare a acestor examinări din legislaţia autohtonă. Petiţia campaniei este susţinută, de asemenea, de organizaţia non-guvernamentală Declic. 
 
“Solicităm Ministerului Justiţiei, Ministerului Sănătăţii şi Institutului Naţional de Medicină Legală să iniţieze urgent o modificare legislativă prin care testele de virginitate să nu mai fie efectuate în unităţile de medicină-legală. Solicităm eliminarea completă a acestor teste din lista serviciilor efectuate de unităţile medico-legale, atât efectuate la cerere, cât şi cele dispuse de diverse autorităţi”, precizează şi Tudorina Mihai, Preşedinte al Asociaţiei FRONT (reţeaua VIF).
 
ONG-urile anunţă, totodată, că în luna ianuarie, Reţeaua VIF a depus o sesizare la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) prin care a solicitat analizarea situaţiei existente în cadrul legal şi emiterea unui punct de vedere cu privire la caracterul discriminatoriu al acestor teste medicale. În textul sesizării se arată, printre altele, că testarea virginităţii este înrădăcinată în norme patriarhale, de control şi de discriminare a femeilor şi fetelor conform cărora sexualitatea feminină nu ar trebui să se manifeste înaintea căsătoriei, în caz contrar  valoarea socială a fetei sau femeii este afectată şi pune în pericol respectabilitatea ei şi a familiei ei. Această practică reprezintă un act de violenţă împotriva femeilor şi o încălcare a drepturilor omului, cum ar fi dreptul de a fi protejat de discriminare pe criterii de sex, dreptul la viaţă, libertate şi siguranţă a persoanei, inclusiv integritatea fizică şi drepturile copilului (când este efectuată la o fată sub 18 ani).
 
Reţeaua VIF mai atrage atenţia că practica testării virginităţii este o formă de discriminare de gen iar „virginitatea” nu este un termen medical sau ştiinţific, ci un concept social, cultural şi religios care reflectă discriminarea de gen a femeilor şi fetelor, aşa cum se arată şi în Declaraţia Comună a Consiliului ONU al Drepturilor Omului (CDO) , Agenţia ONU pentru Femei şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) WHO/RHR/18.15 „Eliminating virginity testing: an interagency statement” din anul 2018. 
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici