Excesul ponderal poate dăuna carierei

Excesul ponderal nu afectează doar sănătatea, ci poate dăuna şi carierei, potrivit rezultatelor unui studiu realizat de cercetătorii din Statele Unite, preluat de Reuters.

4 afișări
Imaginea articolului Excesul ponderal poate dăuna carierei

Excesul ponderal poate dăuna carierei (Sursa: Mediafax Foto)

Cercetătorii de la Universitatea de stat Wayne din Detroit au analizat studiile realizate în ultimii 25 de ani asupra modului în care excesul ponderal influenţează şansele de a obţine o slujbă şi de a urca pe scara ierarhică.

După examinarea a 25 de studii separate, cercetătorii au concluzionat că obezitatea are un efect negativ la locul de muncă, angajaţii din vânzări fiind mai afectaţi decât cei de pe poziţii manageriale.

"Există un întreg set de stereotipuri care sunt asociate cu excesul ponderal şi multe sunt transferate la locul de muncă, în sensul că oamenii judecă abilităţile colegilor în raport cu aspectul fizic", a spus Cort Rudolph, unul dintre autorii studiului.

Datele colectate în studiile investigate vin în sprijinul ideii că persoanele care suferă de un exces ponderal sunt văzute mai prost la locul de muncă faţă de cei cu greutate normală. Lucrul acesta este mai vizibil în momentul în care oamenii îşi depun candidatura pentru o slujbă şi trec prin procesul iniţial de selecţie. Factorul greutate este mai puţin important când se evaluează performanţele angajaţilor şi are un efect minim asupra promovărilor.

Rudolph a spus că rezultatul studiului său nu este unul surprinzător. "Printre stereotipurile de bază asociate excesului ponderal se includ lenea, neglijenţa, caracterul neîngrijit, lipsa de autodisciplină şi de control", a spus acesta. "Persoanele care suferă de exces ponderal sunt catalogate adesea ca având mai multe probleme de sănătate, un subiect stânjenitor pentru angajatori", a adăugat acesta.

Cercetătorul a mai spus că influenţa excesului ponderal scade pe măsură ce angajatul urcă pe scara ierarhică. Acesta a adăugat că problema stereotipurilor legate de excesul ponderal s-ar putea agrava, având în vedere că SUA se confruntă cu un număr din ce în ce mai mare de cazuri de obezitate.

Studiul va fi prezentat la o conferinţă a Societăţii de psihologie organizaţională şi industrială care va avea loc la San Francisco, în aprilie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici