EXCLUSIV: Fostul procuror Maximilian Bălăşescu scrie o carte, în puşcărie, despre noul Cod penal. Ar putea obţine reducerea pedepsei

Fostul procuror Maximilian Bălăşescu, încarcerat în Penitenciarul Jilava, scrie o carte cu titlul "Grupul infracţional organizat, studiu comparativ între vechiul şi noul Cod penal", pentru care ar putea obţine o reducere a pedepsei de cinci ani de închisoare primită pentru luare de mită.

1799 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV: Fostul procuror Maximilian Bălăşescu scrie o carte, în puşcărie, despre noul Cod penal. Ar putea obţine reducerea pedepsei

EXCLUSIV: Fostul procuror Maximilian Bălăşescu scrie o carte, în puşcărie, despre noul Cod penal. Ar putea obţine reducerea pedepsei (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Corina Bălăşescu, soţia fostului procuror, a declarat duminică, pentru MEDIAFAX, că după ce a dobândit dreptul "să iasă la muncă", Maximilian Bălăşescu a început să scrie o lucrare ştiinţifică intitulată "Grupul infracţional organizat, studiu comparativ între vechiul şi noul Cod penal".

Potrivit soţiei sale, Maximilian Bălăşescu are termen, din partea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, să finalizeze cartea până la data de 15 martie, însă acesta intenţionează să tipărească lucrarea până la 1 februarie, dată la care noul Cod penal intră în vigoare. Aceasta a precizat că există deja o înţelegere cu editura "Hamangia", care va scoate pe piaţă cartea semnată de Bălăşescu.

Maximilian Bălăşescu este încarcerat la Penitenciarul Jilava, Secţia a IV-a, unde sunt închişi foşti magistraţi, procurori şi poliţişti, aceştia fiind protejaţi de restul deţinuţilor.

Bălăşescu stă într-o cameră cu patru paturi, împreună cu fostul procuror Marin Niţă, care a activat în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Olteniţa, şi cu un fost director de bancă.

Maximilian Bălăşescu este dus la vizită în camera de grefă, însoţit de mascaţi, ca măsură de protecţie pentru a nu fi atacat de deţinuţi care au fost cercetaţi de fostul procuror. În acest sens, Maximilian Bălăşescu a solicitat, în scris, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, o listă cu toate persoanele care au fost condamnate cu executare ca urmare a dosarelor instrumentate de el, după care a predat această listă conducerii închisorii, pentru a fi identificaţi aceia care au fost încarceraţi la Penitenciarul Jilava, a precizat Corina Bălăşescu.

Înainte a fi transferat la Penitenciarul Jilava, Maximilian Bălăşescu a stat o perioadă şi la Penitenciarul Rahova, unde a împărţit celula cu fostul procuror Tomiţă Neagu, fostul şef al Marelui Stat Major al Armatei generalul Dumitru Cioflină şi fostul şef al Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor Emilian Cutean.

Pentru a fi luată în considerare la liberarea condiţionată, deţinutul trebuie să anunţe conducerea închisorii ce "lucrare ştiinţifică" doreşte să realizeze şi să aibă în acest sens şi o recomandare scrisă privind relevanţa tematicii în domeniul ales, din partea unui profesor universitar sau a unui conferenţiar universitar din specialitatea în care urmează să fie elaborată lucrarea.

Deţinutului i se pune la dispoziţie un spaţiu, iar împreună cu îndrumătorul, stabileşte un program în care va scrie lucrarea, pe număr de zile şi de ore. Acesta este supravegheat pe durata în care scrie lucrarea. Ulterior, deţinutul trebuie să publice lucrarea.

Potrivit Legii 275/2006 privind executarea pedepselor "în cazul elaborării de lucrări ştiinţifice publicate sau invenţii şi inovaţii brevetate, se consideră trei zile executate pentru două zile de muncă".

Maximilian Bălăşescu a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare, în 17 iunie 2013, după ce instanţa supremă a menţinut pedeapsa decisă, cu un an înainte, de Curtea de Apel Bucureşti.

În 24 februarie 2012, la mai puţin de-o lună de la probarea faptelor, procurorii anticorupţie i-au trimis în judecată pe Maximilian Ioan Bălăşescu, pentru de luare de mită şi asociere pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, şi pe Cristian Marian Ene şi Marian Simirianu, pentru complicitate la luare de mită.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în luna ianuarie 2012, procurorul Maximilian Ion Bălăşescu, cu ajutorul lui Cristian Marian Ene şi Marian Simirianu, a pretins de la un denunţător, cu titlu de mită, "un folos reprezentând o sumă de bani care, iniţial, nu a fost particularizată, urmând ca Ene Cristian Marian şi Simirianu Marian să stabilească cu denunţătorul suma exactă".

Denunţătorul era cercetat pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave într-un dosar penal aflat în instrumentarea procurorului Bălăşescu.

Ene şi Simirianu i-au comunicat denunţătorului că suma pe care trebuie să o dea este de 300.000 de euro, în două tranşe, de 100.000 de euro şi 200.000 de euro. Din probele administrate a rezultat că, din aceşti bani, lui Bălăşescu îi reveneau 50.000 de euro.

În 31 ianuarie 2012, Cristian Marian Ene a fost prins în flagrant, după ce a luat de la denunţător, în numele lui Bălăşescu, sumele de 90.000 de lei şi 80.000 de euro, ca primă tranşă a sumei totale pretinse, preciza DNA.

În 1 februarie 2012, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat reţinerea şi arestarea preventivă a lui Maximilian Bălăşescu. În aceeaşi zi, Curtea de Apel Bucureşti a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile a lui Maximilian Bălăşescu, precum şi a lui Cristian Marian Ene şi Marian Simirianu.

La sfârşitul lunii februarie 2012, Maximilian Bălăşescu a anunţat la Curtea de Apel Bucureşti că a demisionat din Ministerul Public şi că a trimis demisia la Consiliul Superior al Magistraturii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici