Expertiză INML şi în cazul Chiţac

Institutul Naţional de Medicină Legală (INML) va face o expertiză medicală şi în cazul lui Mihai Chiţac, în baza căreia se va stabili dacă fostul general, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul revoluţiei de la Timişoara, poate executa pedeapsa.

21 afișări
Imaginea articolului Expertiză INML şi în cazul Chiţac

Expertiză INML şi în cazul Chiţac (Imagine: Mediafax Fcoto)

La termenul de joi al procesului de la Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti în care Mihai Chiţac solicită întreruperea executării pedepsei, avocatul său, Dan Ioan, a depus în înstanţă mai multe acte medicale. Printre acestea, avocatul a depus o sinteză a situaţiei medicale de la medicul de familie al fostului general, emisă în din 22 octombrie, o fişă de consulaţii şi tratamente din anul 2000 până în prezent, precum şi o scrisoare medicală în urma unei externări.

Apărătorul lui Chiţac a spus că, din 2005 până în prezent, starea de sănătate a clientului său s-a agravat, în ultima perioadă suferind şi crize. El a arătat că în general bolile de care suferă Mihai Chiţac sunt de natură cardiacă.

Pentru toate aceste motive avocatul a solicitat efectuarea unei expertize medico-legale de către INML, precizând că familia lui Mihai Chiţac va plăti această evaluare.

"Obiectivul trebuie să fie strict, trebuie să răspundă concret dacă el suferă de o boală gravă care să facă imposibilă executarea pedepsei în penitenciar", a spus procurorul.

Instanţa a admis solicitarea şi a dispus efectuarea unei expertize medico-legale de către INML, menţionând că aceasta trebuie să răspund concret dacă starea de sănătate a fostului general Mihai Chiţac îl împiedică să îşi ispăşească pedeapsa.

Judecătorul a dispus trimiterea dosarului la INML şi a fixat un nou termen pentru data pe 19 noiembrie.

 

Chiţac a mai depus, marţi, prin avocatul său, şi o contestaţie la instanţa supremă prin care cere suspendarea executării sentinţei de 15 ani de închisoarea şi anularea deciziei în dosarul revoluţiei de la Timişoara.

Printre motivele invocate de Chiţac în cererea de anulare a sentinţei se numără şi faptul că pe parcursul procesului a fost mereu prezent în faţa instanţei, adică nu a încercat să se sustragă de la judecată şi că în etapa finală, în recurs, judecătorii au respins toate criticile formulate "în mod unitar".

Magistraţii militari au luat în discuţie, marţi, cererea similară formulată de Victor Athanasie Stănculescu, dispunând o expertiză medico-legală, urmând ca dezbaterile să fie reluate în noiembrie. Institutul Naţional de Medicină Legală (INML) "Mina Minovici" va trebui să spună clar în expertiză dacă în raport de starea de sănătate a lui Stănculescu, acesta poate sau nu să execute pedeapsa în penitenciar.

Examenele medicale efectuate celor doi foşti generali Stănculescu şi Chiţac, în vârstă de 80 de ani, condamnaţi în dosarul revoluţiei de la Timişoara şi încarceraţi săptămâna trecută în Spitalul Penitenciar Jilava, au scos în evidenţă faptul că cei doi suferă de boli cronice.

Mihai Chiţac a fost ridicat de poliţişti în 15 octombrie, de la domiciliul său din Bucureşti. În aceeaşi zi, Victor Athanasie Stănculescu a fost ridicat de poliţiştii de la Serviciul Urmăriri de la Poliţia Capitalei după o conferinţă de presă susţinută în Capitală.

Ei au fost încarceraţi după ce instanţa supremă le-a respins, în 15 octombrie, recursurile, rămânând astfel cu condamnările de câte 15 ani de închisoare în dosarul revoluţiei de la Timişoara, decise de completul de judecată inferior.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici