Extrădarea lui Mazăre: Termenul pentru trimiterea documentelor expiră luni. Măsuri extreme, luate la Ministerul Justiţiei

Termenul ca Ministerul Justiţiei să trimită documentele necesare extrădării lui Radu Mazăre din Madagascar expiră luni. Ministrul Ana Birchall s-a aflat în sediul instituţiei în permanenţă pentru a se asigura că documentele sunt traduse şi că procedura este respectată, au precizat surse din MJ.

3056 afișări
Imaginea articolului Extrădarea lui Mazăre: Termenul pentru trimiterea documentelor expiră luni. Măsuri extreme, luate la Ministerul Justiţiei

Termenul ca Ministerul Justiţiei să trimită documentele pentru extrădarea lui Mazăre expiră luni

Luni este ultima zi când Ministerul Justiţiei trebuie să trimită documentele necesare extrădării lui Radu Mazăre din Madagascar. Încă de vineri, când Curtea de Apel Bucureşti a expediat către Ministerul Justiţiei documentele prin care s-a constatat îndeplinirea condiţiilor legale, Ana Birchall a anunţat că sunt 600 de pagini de tradus şi că angajaţii Ministerului vor lucra în permanenţă, deoarece timpul este scurt şi Mazăre execută un mandat de arestare de 6 zile.

Potrivit unor surse din instituţie, ministrul interimar Birchall s-a aflat în sediu zi şi noapte, pentru a se asigura că procedura este îndeplinită şi pentru a sigila personal documentele.

În cadrul unei declaraţii susţinute vineri, Birchall a explicat cadrul legal care va fi aplicat pentru aducerea în ţară a lui Radu Mazăre: „Covenţia Naţiunilor Unite împotriva criminalităţii transnaţionale organizate, semnată la Palermo, în anul 2000, ratificată prin legea 365/2002. Convenţia Naţiunilor Unite împotriva corupţiei. (...) Republica Madagascar este parte la ambele convenţii. În ceea ce priveşte cadrul legal intern, acesta este reprezentat de titlul 2 din legea 302 din 2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, republicată cu modificările şi completările ulterioare, colaborată cu dispoziţiile Codului de Procedură Penală al României”.

Radu Mazăre a fost capturat, săptămâna aceasta, de către autorităţile din Madagascar, el urmând să execute un mandat de arestare de 6 zile.

Fostul edil are de executat o condamnare definitivă: judecătorii instanţei supreme l-au condamnat, în 8 februarie, la 9 ani de închisoare cu executare pe fostul primar al Constanţei. Radu Mazăre a fost acuzat, alături de alţi funcţionari, de atribuirea nelegală a unor terenuri (plaje şi faleze din Constanţa), prejudiciul estimat de DNA ridicându-se la 114 milioane de euro. Decizia instanţei a venit după nouă ani de procese şi alte opt amânări consecutive de pronunţare a unei sentinţe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici