Facturi mai mari în decembrie faţă de noiembrie, în marile oraşe. Oamenii au plătit dublu sau triplu

Facturile la căldură pe luna decembrie 2012 au crescut, în marile oraşe, de două sau chiar de trei ori faţă de luna noiembrie. De asemenea, există creşteri chiar şi cu 25% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2011, în unele zone preţul gigacaloriei majorându-se.

395 afișări
Imaginea articolului Facturi mai mari în decembrie faţă de noiembrie, în marile oraşe. Oamenii au plătit dublu sau triplu

Facturi mai mari în decembrie faţă de noiembrie, în marile oraşe. Oamenii au plătit dublu sau triplu (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

În marile oraşe din România, unde numărul abonaţilor la sistemul centralizat de termoficare - acolo unde acesta mai există - scade de la un an la altul, valoarea facturilor la căldură a crescut în luna decembrie comparativ cu noiembrie cu câteva zeci de lei, iar în unele cazuri chiar s-a dublat sau s-a triplat.

Costurile la încălzire diferă în funcţie de preţul gigacaloriei, de valoarea subvenţiei suportată de administraţia locală, dar şi de mărimea apartamentului, de starea construcţiei - dacă este bloc vechi sau nou, dacă este sau nu izolat termic -, de repartitoare.

Astfel, la Arad, pentru un apartament de două camere fără repartitoare factura la încălzire pe decembrie a fost de 370 de lei, dublu faţă de luna anterioară, în timp ce la Deva, doi pensionari care locuiesc tot într-un apartament cu două camere, pe care l-au încălzit mai puţin, având repartitoare, au avut de plătit 18 lei pe luna decembrie.

Tot la Deva, locatarul unei garsoniere dintr-un bloc izolat termic, care are repartitoare şi ajunge acasă seara, când dă drumul la căldură, a avut o factură de 6 lei pentru luna decembrie.

La Braşov, Constanţa sau Oradea, facturile la căldură au avut valori similare în noiembrie şi decembrie, însă există situaţii în care valoarea acestora aproape s-a triplat, cum se întâmplă la Miercurea Ciuc şi Iaşi.

Astfel, la Miercurea Ciuc, locatarii apartamentelor cu două camere, din blocuri nereabilitate termic, au plătit 434 de lei pentru decembrie, faţă de 147 de lei pentru noiembrie, în timp ce la blocurile reabilitate şi cu repartitoare costurile la două camere au crescut de la 137 de lei pentru noiembrie şi la 365 de lei pentru decembrie.

La Iaşi, factura cea mai mare pe luna decembrie, de 800 de lei, trebuie să o plătească o persoană care locuieşte într-un apartament cu patru camere şi care a dorit confort termic sporit.

Comparativ cu noiembrie-decembrie 2011, valoarea facturilor a crescut cu până la 25 la sută în oraşe precum Cluj-Napoca şi Iaşi, dar există si oraşe precum Arad sau Braşov, unde oamenii plătesc facturi similare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici