Familia lui Cioabă a cerut CNAS o adeverinţă care să ateste calitatea de asigurat a acestuia: "Ne-au cerut 22.000 de euro numai pentru acest spital"

Familia lui Florin Cioabă a cerut Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) o adeverinţă care să ateste calitatea de asigurat a acestuia, precizând că a aflat că nu ar putea beneficia de formularul E112 şi de cardul european de sănătate, întrucât aceste documente sunt valabile numai în UE.

925 afișări
Imaginea articolului Familia lui Cioabă a cerut CNAS o adeverinţă care să ateste calitatea de asigurat a acestuia: "Ne-au cerut 22.000 de euro numai pentru acest spital"

Familia lui Cioabă a cerut CNAS o adeverinţă care să ateste calitatea de asigurat a acestuia: "Ne-au cerut 22.000 de euro numai pentru acest spital" (Imagine: Silviana Armat/Mediafax Foto)

"Florian Cioabă este asigurat, dar el nu poate beneficia, în Turcia, de prevederile legislaţiei europene, întrucât acelea fac referire numai la tratamentele în statele Uniunii Europene. În schimb, familia a aflat că ar exista un acord între statul român şi cel turc pentru anumite cazuri. De acest act s-a interesat chiar şi preşedintele Băsescu. Familei i s-a spus că ar fi fost nevoie de nişte acte, însă ea plecase în vacanţă în Antalya şi nu avea de unde să ştie că va avea nevoie de nişte acte speciale", au explicat apropiaţi ai lui Florian Cioabă.

În cazul în care familia lui Florin Cioabă va cere decontarea cheltuielilor pentru tratamentul acestuia în Turcia, CNAS va fi obligată să analizeze documentele, mai spun rudele acestuia.

Spitalul Akdeniz Üniversitesi din Antalya a cerut 22.000 de euro pentru tratamentele şi operaţia la care a fost supus Florin Cioabă pe durata internării, au declarat, luni, apropiaţi ai familiei.

"Ne-au cerut 22.000 de euro numai pentru acest spital", au spus sursele citate.

Familia lui Florin Cioabă anunţa, luni dimineaţa, că a cerut sprijin autorităţilor române pentru verificarea facturii de spitalizare în Antalya şi a asigurării medicale, nu pentru plata tratamentului şi operaţiei, precizând că aşteaptă să fie finalizate formalităţile pentru a aduce în ţară trupul neînsufleţit.

Familia autointitulatului rege al romilor Forin Cioabă a fost informată, luni dimineaţă, de către reprezentanţii spitalul Akdeniz Üniversitesi din Antalya că întocmirea actelor va dura şase ore. În acest interval, familia lui Florin Cioabă a cerut sprijin Secţiei consulare a Ambasadei României în Turcia, pentru a verifica să nu fie "umflate" costurile trecute în factura de spitalizare.

După ce vor fi finalizate actele, familia ar vrea ca sicriul cu trupul neînsufleţit al lui Florin Cioabă să fie transportat în ţară, cu un avion, în cel mai scurt timp posibil. Familia lui Cioabă ar vrea ca sicriul cu trupul neînsufleţit să fie adus mai întâi în Bucureşti, iar de aici să fie preluat de o firmă specializată, care să "monteze aer condiţionat la sicriu" şi să îl transporte la Sibiu, cu o altă aeronavă sau cu o maşină funerară.

Dorin Cioabă a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că familia sa nu a cerut bani statului român, ci doar ajutor pentru lămurirea situaţiei privind asigurarea medicală a tatălui său.

"Familia Cioabă nu a cerut bani statului român, ci doar ajutor pentru lămurirea situaţiei cu asigurarea medicală, pentru că tatăl meu avea asigurare medicală. Eu am cerut statului român urgentarea acestor acte. Fără aceste acte, ambasada din Turcia nu poate elibera documentele care însoţesc mortul. Familia Cioabă nu a cerut nimic gratis. Noi am plătit avionul şi vom plăti tot ce va mai fi nevoie, dar cerem urgentarea situaţiei cu privire la asigurare", a spus Dorin Cioabă.

El a precizat că speră să fie îndeplinite formalităţile cât mai repede şi sicriul cu trupul neînsufleţit al tatălui său să fi adus în ţară cel mai probabil luni, în cursul serii.

Întrebat despre informaţiile apărute în presă referitoare la faptul că tatăl său ar fi urmat să fie aşezat într-un sicriu de aur, Dorin Cioabă a spus: "Coşciugul va fi unul normal, iar înmormântarea va fi una simplă".

Luni la prânz, la palatul "regelui" Cioabă nu se adunaseră oameni, dar la biserica penticostală unde acesta era pastor intră din când în când persoane, pentru o rugăciune.

Pe de altă parte, întrebat dacă vor fi luate măsuri speciale pentru momentul în care va fi repatriat trupul lui Florin Cioabă, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Sibiu, Anca Bloanca, a declarat că dispozitivele de Poliţie se vor adapta situaţiei.

"În momentul în care vom şti cu exactitate data şi ora la care va fi repatriat corpul lui Florin Cioabă, Poliţia Sibiu va lua toate măsurile necesare pentru asigurarea unui trafic fluent în zonă şi pentru asigurarea ordinii şi liniştii publice pe perioada cuprinsă între momentul aducerii şi înmormântare. În funcţie de numărul de persoane care vor participa la acest eveniment, dispozitivele de Poliţie se vor adapta situaţiei", a declarat Anca Bloanca.

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat că familia lui Florin Cioabă s-a angajat că va plăti factura intervenţiei medicale anterior efectuării acesteia, fiind un angajament dat spitalului în acest sens.

De asemenea, şeful diplomaţiei a menţionat, la un post de televiziune, că familia Cioabă şi spitalul din Antalya au cerut Ambasadei României o garanţie financiară pentru plata facturii de 350.000 de dolari, însă misiunea diplomatică nu are cum să asigure acest lucru deoarece nu este casă de sănătate.

"L-am informat pe primul ministru în legătură cu situaţia creată, mai ales că ambasadei i s-a cerut un fel de garanţie şi din partea familiei, şi din partea spitalului pentru plata acestei sume", a spus Corlăţean.

El a subliniat că familia lui Cioabă a acceptat plata sumei respective către spitalul din Antalya înainte de efectuarea intervenţiei medicale, existând un angajament în acest sens dat către unitatea medicală.

"Eu sper să se găsească rapid o soluţie, mai ales că familia s-a angajat că va plăti, înainte de intervenţia medicală, şi există un angajament dat la spital. Or, nu putem interveni intr-o relaţie între spital şi familie", a afirmat ministrul de Externe.

Corlăţean a explicat că nu există bază legală pentru ca MAE să îşi asume aceste plăţi, nefiind casă de asigurări de sănătate.

"În situaţia asta, şi ţinând cont de faptul că MAE sau ambasada nu sunt casă de asigurări de sănătate şi nu avem cum, nu avem nici lege, n-avem nici capitol bugetar să plătim noi, nu suntem casă de asigurări de sănătate...", a menţionat Corlăţean.

El a sugerat că în vederea plăţii sumei respective ar trebui folosită de către familie o asigurare medicală pe care Florin Cioabă ar fi avut-o.

Corlăţean a mai amintit că familia lui Cioabă a beneficiat în ultimele zile de sprijinul consular al Ambasadei la Ankara şi al Consulatului onorific de la Antalya, prin asigurarea translatorilor de limba turcă.

Dorin Cioabă, fiul autointitulatului rege al romilor Florin Cioabă, a declarat duminică, pentru Ştirile ProTV, că familia sa vrea să ceară ajutor financiar de la statul român pentru plata facturii la spitalul Akdeniz Üniversitesi din Antalya, aceasta fiind de 350.000 de dolari.

Fiul lui Florin Cioabă a spus că unitatea medicală a emis o factură de 350.000 de dolari pentru spitalizare şi operatie, sumă pe care el şi familia lui nu o pot acoperi. Dorin Cioabă a precizat că nu poate ridica trupul tatălui său de la morga spitalului decât atunci când factura va fi plătită.

Pe de altă parte, familia lui Florin Cioabă nu doreşte efectuarea autopsiei, au mai relatat Ştirile ProTV.

Autointitulatul rege al romilor Florin Cioabă a încetat din viaţă duminică, la vârsta de 58 de ani, în spitalul Akdeniz Üniversitesi din Antalya, unde medicii îi montaseră, vineri, un dispozitiv care să-i ajute inima să pompeze sânge.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici