FEN, nemulţumită de deciziile în cazul concediului fără plată, ameniţă că le va contesta la CC

Federaţia Educaţiei Naţionale (FEN) este nemulţumită de decizia luată de ministrul Educaţiei cu celelalte sindicate în cazul concediului fără plată, respectiv diminuarea unor venituri şi dispariţia a peste 19.000 de posturi, şi susţine că dacă va fi aplicată, o va contesta la Curtea Constituţională.

31 afișări
Imaginea articolului FEN, nemulţumită de deciziile în cazul concediului fără plată, ameniţă că le va contesta la CC

FEN, nemulţumită de deciziile în cazul concediului fără plată, ameniţă că le va contesta la CC (Imagine: Mediafax Foto)

Conducerea FEN respinge deciziile luate, marţi, în urma discuţiilor de la Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, care vizează diminuarea cu 50 la sută a salariului de merit şi a gradaţiei de merit, anularea fondului de premiere de doi la sută, înjumătăţirea sporului de mediu rural sau introducerea în norma de predare a învăţătorilor a orelor de educaţie fizică şi religie, ore predate până acum de către profesori.

Reprezentanţii FEN nu sunt de acord nici cu majorarea normei obligatorii de predare pentru directori şi directori adjuncţi, cu majorarea de la 16 la 18 ore a normei de predare pentru cadrele didactice cu gradul I şi vechime de peste 25 de ani sau trimiterea în concediu obligatoriu fără salariu pentru una sau două zile.

Sindicaştii susţin că dacă totuşi aceste măsuri vor fi aplicate, hotărârea va fi contestată la Curtea Constituţională, întrucât diminuarea drepturilor salariale vine în contradicţie cu legea.

"În momentul în care va fi aprobat acest act normativ, FEN îl va contesta la Curtea Constituţională. În plus, aceste decizii vin în contradicţie cu toate mesajele de creştere a calităţii şi de motivare a performanţei. Măsurile sunt discriminatorii cu atât mai mult cu cât ele lovesc în cadrele didactice cu merite deosebite în activitatea didactică şi în cele care îşi desfăşoară activitatea în mediul rural. Nu vom accepta niciodată să prestăm activităţi neremunerate, cu atât mai mult cu cât legea salarizării unitare stabileşte pentru următorii ani îngheţarea veniturilor", susţine secretarul general de la FEN, Constantin Ciosu.

Potrivit Ministerului Educaţiei, aplicarea acestor hotărâri, împreună cu dispariţia a peste 19.000 de posturi, ar trebui să acopere contravaloarea celor 10 zile fără salariu, a mai spus Ciosu.

Sindicatele din educaţie au cerut reprezentanţilor Guvernului, la discuţiile care au avut loc la sediul Executivului, pe tema legii unice de salarizare, să excludă învăţământul de la măsura privind concediul fără plată, pentru că nu se poate aplica şi în acest domeniu.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, şi sindicatele din învăţământ au găsit, marţi, soluţii pentru nouă din cele zece zile de concediu fără plată prin tăierea unor sporuri, asigurând elevii că vor începe cursurile pe 14 septembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici