Firea: Părinţii copiilor cu probleme de sănătate scapă de drumurile pentru certificate de handicap

Pentru multe afecţiuni, valabilitatea certificatelor de handicap se prelungeşte până la 18 ani. Părinţii copiilor care au probleme majore de sănătate scapă de drumurile - este anunţul făcut de ministrul Familiei, Gabriela Firea.

904 afișări
Imaginea articolului Firea: Părinţii copiilor cu probleme de sănătate scapă de drumurile pentru certificate de handicap

Firea: Părinţii copiilor cu probleme de sănătate scapă de drumurile pentru certificate de handicap

„Părinţii copiilor care au probleme majore de sănătate scapă de drumurile repetate – şi, de cele mai multe ori, dificile şi obositoare - în faţa comisiilor care stabilesc încadrarea în grad de handicap grav, pentru că, pentru multe dintre aceste afecţiuni, valabilitatea certificatelor de handicap se prelungeşte până la 18 ani”, a postat Firea pe Facebook.

Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse şi Ministerul Sănătăţii au iniţiat un Ordin comun care stabileşte normele de aplicare şi criteriile speciale în aceste cazuri.

„Concret, în cazul în care unui copil cu dizabilităţi îi sunt eliberate succesiv două certificate de încadrare în grad de handicap grav, fiecare dintre ele având termenul maxim de valabilitate permis de lege, adică doi ani, autorităţile îi vor elibera acestuia un certificat valabil până la împlinirea vârstei de 18 ani. Până acum, demersul de obţinere a acestor certificate trebuia reluat de părinţi din doi în doi ani, ceea ce ştim că le crea reale probleme acestora. De acum încolo, părinţii copiilor cu afecţiuni grave - precum boli ale structurilor şi funcţiilor senzoriale, tulburări cronice de metabolism şi nutriţie, amputaţii congenitale sau dobândite ale membrelor, boli ale structurii pielii, afecţiuni onologice în perioada de urmărire posterapeutică - nu mai sunt nevoiţi să mai meargă în faţa comisiei pentru protecţia copilului, pentru a obţine un nou certificat de încadrare în grad de handicap grav”, anunţă ministrul Familiei.

Conform Gabrielei Firea, decizia comisiei de a emite un certificat de încadrare în grad de handicap grav valabil până în momentul în care copilul împlineşte vârsta de 18 ani se bazează acum pe o serie de criterii biopsihosociale, toate incluse în ordinul comun al Ministerului Sănătăţii şi Ministerul Familiei.

„Suntem alături atât de toţi copiii încercaţi de viaţă cât şi de părinţii lor şi sperăm ca, odată cu apariţia cadrului legal pentru aplicarea acestor prevederi, să reuşim să eliminăm măcar această grijă a lor şi stresul mersului la aceste evaluări, care, în astfel de cazuri, erau complet inutile”, îşi termină Firea postarea.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici