Firme şi persoane fizice obligate să permită reprezentanţilor Departamentului de Luptă Antifraudă acces în sedii, în maşini şi pe terenuri

Toate instituţiile şi autorităţile publice, firmele private şi de stat, precum şi persoanele fizice vor fi obligate să le permită reprezentanţilor Departamentului de Luptă Antifraudă (DLAF) accesul în sedii, în maşini şi pe terenuri, precum şi să prezinte acestora actele solicitate spre verificare.

68 afișări
Imaginea articolului Firme şi persoane fizice obligate să permită reprezentanţilor Departamentului de Luptă Antifraudă acces în sedii, în maşini şi pe terenuri

Firme şi persoane fizice obligate să permită reprezentanţilor Departamentului de Luptă Antifraudă acces în sedii, în maşini şi pe terenuri (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Decizia a fost luată de Guvern printr-un proiect de lege care reglementează modul de organizare şi funcţionare a DLAF.

Documentul stabileşte că "toate instituţiile şi autorităţile publice, operatorii economici cu capital de stat sau privat, orice altă entitate, precum şi persoanele fizice sunt obligate să permită reprezentanţilor Departamentului accesul în sedii, pe terenuri, în mijloace de transport sau în alte spaţii folosite în scopuri economice".

DLAF va avea dreptul să solicite acestora documentele şi informaţiile necesare întocmirii actului de control, iar în cazul în care există o imposibilitate "temporară motivată" în furnizarea acestora, cei vizaţi au obligaţia să r-spundă solicitării în cel mult zece zile de la formularea cererii.

Reprezentanţii Departamentului vor lua declaraţii de la orice persoană care poate furniza date şi informaţii cu privire la posibile nereguli, fraude sau alte activităţi care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii Europene.

Prin acelaşi proiect de lege, DLAF îşi consacră calitatea de organ de constatare, în sensul articolului 214 din Codul de procedură penală, valabilă doar în privinţa aspectelor de natură infracţională care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii Europene în România.

DLAF ar urma, astfel, să întocmească acte de control care pot constitui mijloace de probă, în condiţiile Codului de Procedură Penală, documente care însă nu sunt acte sau operaţiuni administrative în sensul Legii 554 din 2004 a contenciosului administrativ.

În cazul în care o persoană sau o firmă refuză să pună la dispoziţie documentele cerute de către inspectorii DLAF, aceştia pot aplica amenzi cuprinse între 500 lei şi 5.000 de lei, amendă ce poate fi contestată în instanţă.

Funcţionarilor cu statut special din cadrul DLAF le va fi interzis să facă parte din partide politice, să îşi exprime public opinia cu privire la acţiunile de control în curs de desfăşurare, precum şi în probleme naţionale şi europene în relaţile cu reprezentanţii altor state, să ofere consultanţă.

Modificările decise de Guvern sunt argumentate prin lipsa unei baze legale solide care să permită DLAF să asigure o protecţie efectivă şi echivalentă a intereselor financiare ale Uniunii Europene, problemă semnalată ca element de îngrijorare în rapoartele de evaluare întocmite de către instituţiile UE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici