Firmele care angajează şomeri, scutite la plata CAS doar şase luni

Firmele care angajează în 2010 persoane intrate în şomaj de cel puţin trei luni vor fi scutite pentru maximum şase luni de la plata contribuţiilor de asigurări sociale aferente acestora, cu condiţia ca noii angajaţi să fie menţinuţi pentru cel puţin un an, iar angajatorul să nu efectueze concedieri.

67 afișări
Imaginea articolului Firmele care angajează şomeri, scutite la plata CAS doar şase luni

Firmele care angajează şomeri, scutite la plata CAS doar şase luni

"Angajatorii care, în anul 2010, pe locurile de muncă nou-create stabilesc raporturi de muncă cu persoane provenite din rândul şomerilor aflate în evidenţa agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă cu minimum 3 luni anterioare datei stabilirii raporturilor de muncă şi pe care le menţin în activitate pe o perioadă de cel puţin 12 luni, beneficiază, pe o perioadă de maximum 6 luni de la data încadrării, de scutire de la plata contribuţiilor de asigurări sociale pentru aceste persoane", se arată într-un proiect de ordonanţă de urgenţă obţinut de MEDIAFAX.

Scutirea de la plata contribuţiilor de asigurări sociale nu va fi însă acordată firmelor care în ultimul an au mai avut raporturi de muncă încheiate cu aceste persoane şi nici angajatorilor care ocupă astfel posturile vacantate în ultimul an după concedierea unor salariaţi.

Prin noţiunea de contribuţii de asigurări sociale se înţelege cea de asigurări sociale, de asigurări pentru şomaj, de asigurări pentru accidente de muncă şi boli profesionale, contribuţia la fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale, contribuţia pentru asigurări sociale de sănătate, inclusiv contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate datorate de angajatori.

"Angajatorii care au beneficiat de scutirea de la plata contribuţiilor de asigurări sociale şi care, în perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a ordonanţei şi data expirării celor 12 luni, efectuează şi alte concedieri, pentru motive care nu ţin de persoana salariatului, sunt obligaţi să plătească contribuţiile de asigurări sociale de care au fost scutiţi", se arată totodată în document.

Scutirea de la plata CAS a firmelor care angajează şomeri este argumentată în ordonanţă prin faptul că efectele crizei economico-financiare asupra pieţei muncii din România se menţin şi în 2010 la aceeaşi intensitate, fiind nevoie de măsuri suplimentare care să conducă la stimularea creării locurilor de muncă.

În document se atenţionează că persistenţa efectelor crizei economico-financiare asupra pieţei muncii creşte riscul ca nivelul ridicat al şomajului "să se menţină şi să se transforme în şomaj de lungă durată şi inactivitate".

Prin scutirea de la plata CAS pentru o perioadă de maximum şase luni şi menţinerea angajatului pe un interval de un an sunt estimate venituri suplimentare de 14,4 milioane lei din impozitul pe venit, de 13,3 milioane lei din asigurările sociale de stat şi de 4,9 milioane lei din asigurările sociale de sănătate.

Proiectul de ordonanţă va fi discutat cu sindicatele şi patronatele.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici