Florea ameninţă că îl va reclama pe Borbely la Comisia Europeană, pentru abuz

Primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, intenţionează să îl reclame pentru abuz pe ministrul Mediului, Laszlo Borbely, preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi comisarului european pentru mediu, afirmând că Borbely "boicotează, constant şi deliberat, interesele oraşului".

786 afișări
Imaginea articolului Florea ameninţă că îl va reclama pe Borbely la Comisia Europeană, pentru abuz

Florea ameninţă că îl va reclama pe Borbely la Comisia Europeană, pentru abuz (Imagine: Boda Gergely/Mediafax foto)

Primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, care este şi vicepreşedinte al PDL, afirmă, într-un comunicat de presă transmis joi, că "este inadmisibil ca un ministru să hotărască soarta unei comunităţi locale", acuzându-l pe Borbely de mai multe "abuzuri".

Astfel, Florea susţine că Borbely "boicotează, constant şi deliberat, interesele oraşului, încălcând principiul autonomiei locale" şi că i-a reclamat situaţia deja premierului Mihai Răzvan Ungureanu.

"În situaţia în care abuzurile ministrului Mediului şi Pădurilor vor continua, sunt nevoit să mă adresez preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi comisarului european pentru mediu", afirmă Florea.

El spune că în scrisoarea trimisă premierului Ungureanu s-a plâns că ministrul Borbely se opune începerii şi implementării proiectului privind realizarea drumului de legătură între Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş şi strada Livezeni, care a fost supus dezbaterii publice şi a fost agreat de cetăţenii oraşului.

"Proiectul este zădărnicit prin refuzul ministrului de a a-şi da avizul pentru realizarea lui. Proiectul a obţinut toate acordurile şi avizele necesare, cu excepţia ordinului de ministru, pe care domnul Borbely refuză să îl emită, în ciuda demersurilor noastre, materializate într-un consistent teanc de solicitări, adrese, documente, «clarificări», «reveniri» etc. Faptul ne-a pus în situaţia de a retrage proiectul, depus în cadrul Programului Operaţional Regional (POR)- Axa 1 şi aflat în stadiu avansat de evaluare şi de a recurge la proiecte de rezervă pentru a nu pierde cei aproape 15 milioane de euro pe care municipiul Târgu Mureş îi poate încasa prin POR. În schimb, pentru a se asigura, probabil, că demersurile noastre sunt supuse eşecului, prin ordin de ministru au fost stabilite două situri «Natura 2000», pe teritoriul municipiului Târgu Mureş, dintre care unul se suprapune cu traseul străzii în cauză", susţine Florea, în scrisoarea adresată premierului, redată în comunicatul de presă.

Potrivit documentului citat, Borbely "a modificat, cu de la sine putere, reglementările privind necesitatea acordului administraţiilor publice locale privind regimul terenurilor cu vegetaţie forestieră aflate în proprietatea sau administrarea acestora" şi toate administraţiile din judeţ se confruntă cu această problemă, nemulţumirea şi revolta sa fiind "împărtăşite de toţi primarii din judeţ, implicit de cei ai UDMR".

"Este inadmisibil ca un ministru să hotărască soarta unei comunităţi, instituind aşa-zise arii naturale protejate, fără a exista o hotărâre de avizare din partea autorităţii publice locale, prevalându-se, în schimb, de propunerile unor ONG-uri de care nu ştie şi nu a auzit nimeni. Sunt organizaţii înfiinţate la comandă pentru a crea blocaje, tracasări ale autorităţilor, şantaj şi corupţie", afirmă Florea.

În 7 martie, Florea spunea că în jurul ministrului Mediului "gravitează" zeci de ONG-uri care au scopul "de a proteja hoţiile făcute prin retrocedări abuzive", edilul făcând publică o altă scrisoare adresată premierului Mihai Răzvan Ungureanu, în care propune ca autorităţile publice locale să avizeze obligatoriu instituierea de arii protejate.

Până la ora transmiterii acestei ştiri, ministrul Borbely nu a putut fi contactat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici