Florin Cioabă, ales preşedinte al Organizaţiei Internaţionale a Romilor

Autointitulatul rege al romilor Florin Cioabă a fost ales, luni, preşedinte al Organizaţiei Internaţionale a Romilor cu 22 de voturi "pentru", trei "împotrivă" şi trei abţineri, el având un contracandidat din Polonia.

449 afișări
Imaginea articolului Florin Cioabă, ales preşedinte al Organizaţiei Internaţionale a Romilor

Florin Cioabă, ales preşedinte al Organizaţiei Internaţionale a Romilor

Liderii romilor din 35 de state europene care participă, la Sibiu, la al VIII-lea Congres al Organizaţiei Internaţionale a Romilor au ales, luni, structurile de conducere ale organizaţiei.

Potrivit statutului organizaţiei, fiecare ţară participantă are dreptul la un singur vot, indiferent de numărul persoanelor din ţara respectivă care participă la lucrările congresului.

Procedura de vot le-a fost explicată delegaţilor înainte de a începe procesul de votare. Fiecare delegat cu drept de vot a primit câte două cartonaşe, unul de culoare roşie, pentru exprimarea voturilor "împotrivă", şi unul de culoare albastră, pentru exprimarea voturilor "pentru". Pentru abţinere, delegaţii nu trebuiau să ridice niciunul dintre cartonaşe.

În sală, la momentul alegerii preşedintelui, s-au aflat 28 de delegaţi cu drept de vot.

Pentru funcţia de preşedinte au candidat Florin Cioabă şi un reprezentant al romilor din Polonia, Roman Chojnaki.

Cioabă a fost ales cu 22 de voturi "pentru", trei "împotrivă" şi trei "abţineri".

"Vă mulţumesc tuturor, atât celor care m-au votat, cât şi celorlalţi. Promit că mă voi ocupa în continuare de problemele naţiunii noastre şi voi veni în sprijinul membrilor etniei. O să lupt împotriva discriminării şi rasismului", a declarat Florin Cioabă imediat după ce a fost ales.

El a primit de la fostul preşedinte Stanislaw Stankiewicz, din Polonia, ştampila organizaţiei, dar şi un proces-verbal de predare-primire a mandatului.

De asemenea, delegaţii au ales patru vicepreşedinţi, din opt candidaturi câte au fost depuse, dar şi preşedinţii şi componenţa comisiilor de specialitate, 14 la număr.

Potrivit programului, luni după-amiază, delegaţii la Congres vor dezbate probleme actuale ale etniei, participanţii spunând că se va discuta despre introducerea unor legitimaţii speciale pentru membrii etniei, care să conţină date de identificare ale acestora, dar şi ţara de provenienţă.

Luni seară, congresul se va încheia cu un spectacol de muzică tradiţională şi cu un dineu oficial, meniul incluzând, potrivit organizatorilor, purceluşi la proţap şi alte produse culinare tradiţionale.

Cea de-a VIII-a ediţie a Congresului Organizaţiei Internaţionale a Romilor, la care participă lideri ai romilor din 35 de state europene, dar şi din America, India şi Australia, a început duminică, la Sibiu, unde a fost prezentă şi Elena Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici