FNSA respinge toate propunerile şefului statului de reducere a fondului de salarii şi a pensiilor

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) respinge în totalitate propunerile preşedintelui Traian Băsescu de redresare economică prin reducerea fondului de salarii, a pensiilor şi a ajutorului de şomaj.

15 afișări
Imaginea articolului FNSA respinge toate propunerile şefului statului de reducere a fondului de salarii şi a pensiilor

FNSA respinge toate propunerile şefului statului de reducere a fondului de salarii şi a pensiilor (Imagine: Cosmin_Andrei/Mediafax Foto)

Preşedintele FNSA, Valer Suciu, a declarat, vineri, că federaţia va adresa un protest şefului statului, în care vor fi expuse toate nemulţumirile sindicaliştilor faţă de măsurile anunţate de preşedinte.

"Prin reducerea salariilor bugetarilor, a pensiilor şi a ajutorului de şomaj, se reduce masa de impozitare. Reducându-se această masă de impozitare, veniturile din impozitul pe venituri se vor diminua drastic. Deci ceea ce preconizează preşedintele şi Guvernul prin aceste măsuri este o chestiune falsă, pentru că, în realitate, nu se vor economisi 10,2 miliarde de euro, ci mult mai puţin. FNSA dezaprobă şi respinge în totalitate propunerile preşedintelui României, Traian Băsescu, şi îi vom adresa un protest cu nemulţumirile noastre", a spus Suciu.

Potrivit acestuia, Guvernul ar trebui să adopte cea mai eficientă măsură de economisire la bugetul de stat a banilor publici, şi anume reducerea cheltuielilor cu bunurile şi serviciile în administraţia publică, "lucru cu care preşedintele nu prea era de acord".

"Adică acum trebuie să luăm de la cei care oricum nu au, iar cei care guvernează şi sunt în poziţiile cheie, puşi de partide să cheltuiască cu nemiluita pe ce vor, pe chiolhanuri, pe zile festive. Trebuie reduse cheltuielile cu bunurile şi serviciile", a spus liderul FNSA.

Acesta a susţinut că, dacă se insistă totuşi pe reducerea salariilor bugetarilor şi pensiilor, ar trebui să se reducă salariile de peste 3.000 de lei şi pensiile de peste 2.000 de lei, "pentru că ar fi mai uşor de suportat, faţă de cei care au salarii şi pensii mici".

"Dacă reducem, în schimb, o pensie de 300 de lei, oricum persoana care are astfel de pensie nu poate trăi, şi îi mai şi tai din bani...", a spus Valer Suciu.

Liderul FNSA a precizat că soluţii de economisire a banilor se pot găsi, dar acestea trebuie discutate cu partenerii sociali.

Suciu i-a reproşat preşedintelui că nu a menţionat că reducerea salariilor bugetarilor începe chiar cu el şi cu membrii Guvernului.

De asemenea, acesta a reclamat şi faptul că Traian Băsescu a trecut la ameninţări la adresa liderilor de sindicat, pe care i-ar fi asociat cu corupţia din administraţie, pentru că aceştia ar fi responsabili de persoanele care organizează licitaţii.

"Partea tehnică a licitaţiilor este asigurată de membrii noştri de sindicat, dar decizia asupra licitaţiilor este luată de liderii politici. Totodată, un alt lucru care m-a deranjat este remarca preşedintelui despre neprofesionalismul angajaţilor din administraţia publică, prin cererea de a se face iarăşi evaluări. Nu a aflat preşedintele că în administraţia se fac anual evaluări ale performanţelor individuale?", a subliniat Valer Suciu.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că, după negocierile cu FMI, pensiile şi ajutoarele de şomaj vor scădea cu 15%, fondul de salarii pentru tot aparatul bugetar cu 25% şi vor fi reduse "masiv" subvenţiile, banii urmând să fie alocaţi ţintit "către cei care au nevoie de sprijin financiar".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici