FNSA vrea întâlnire cu structurile administraţiei locale pentru un protest comun

Biroul Executiv al FNSA a decis, vineri, să se solidarizeze cu structurile asociative ale aleşilor locali şi propune organizarea unei întâlniri pentru elaborarea unui protest comun faţă de proiectul de lege care prevede disponibilizări în administraţia publică şi elaborarea unui proiect legislativ.

33 afișări
Imaginea articolului FNSA vrea întâlnire cu structurile administraţiei locale pentru un protest comun

FNSA vrea întâlnire cu structurile administraţiei locale pentru un protest comun (Imagine din arhivă; Octav Ganea/ Mediafax Foto)

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie (FNSA), Valer Suciu, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că, în cazul în care Guvernul nu va reveni asupra proiectului de lege care prevede disponibilizarea a aproape 17.000 de angajaţi din administraţie, vor avea loc acţiuni de protest care vor culmina cu greva generală.

"Susţinem şi ne solidarizăm cu structurile asociative ale aleşilor locali pentru a ne susţine punctele de vedere comune şi propunem o întâlnire de urgenţă cu cele patru asociaţii, a consiliilor judeţene, a municipiilor, a oraşelor şi comunelor. Vom lua legătura cu ele pentru organizarea unei întâlniri chiar în cursul săptămânii viitoare. Vom invita şi asociaţia secretarilor din România", a afirmat Suciu.

Potrivit acestuia, MAI trebuie să vină cu un nou proiect de act normativ în care să ţină cont de propunerile FNSA şi ale structurilor asociative, pe care să îl propună opiniei publice în vederea unor noi discuţii şi dezbateri.

"Dacă Guvernul nu va ţine cont de poziţiile noastre şi ale structurilor asociative, atunci ne întâlnim şi vom decide ce măsuri de protest vom lua, care merg până la greva generală. Se blochează toată administraţia locală din România", a avertizat preşedintele FNSA.

Acesta a reiterat faptul că FNSA respinge proiectul în totalitate pentru că încalcă Constituţia României şi principiile de organizare a administraţiei locale şi Legea nr. 215 a administraţiei publice locale.

"Nu este apanajul Guvernului să stabilească numărul de angajaţi din administraţie, ci al consiliilor locale şi consiliilor judeţene. Nu propune MAI organigrama din instituţiile administraţiei locale. Se calcă în picioare anumite chestiuni. Am condamnat şi modul cum MAI a gândit dezbaterea publică pe marginea acestui act care duce la disponibilizarea a aproape 17.000 de salariaţi", a afirmat Valer Suciu.

Potrivit acestuia, FNSA a cerut Guvernului să organizeze întâlniri cu cei puşi să elaboreze şi să pună în aplicare acest act normativ pentru a lua în discuţie toate criteriile, pentru a rezulta un act coerent, care să nu producă prejudicii în administraţia locală şi a nu produce mari ajustări de personal din administraţie.

FNSA a respins, joi, printr-un comunicat de presă, proiectul de lege privind normativele de personal pentru unităţile administrativ-teritoriale şi instituţiile publice şi consideră că acesta a fost întocmit greşit, având ca singur criteriu de stabilire a numărului de posturi cel al locuitorilor din unitatea administrativ-teritorială. Conform comunicatului, proiectul de lege respectiv "încalcă în mod flagrant prevederile Constituţiei României şi principiul autonomiei locale".

Biroul Executiv al FNSA are nouă membri, reprezentanţi din mai multe primării importante.

Aproximativ 17.000 de angajaţi din administraţia locală ar urma să fie disponibilizaţi în acest an, iar primii concediaţi vor fi persoanele cu vârstă de pensionare şi cele fără copii, potrivit unui proiect de lege care limitează numărul funcţionarilor din primării şi consilii în funcţie de numărul de locuitori.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici