Foaia de observaţie a pacientului mort a fost modificată înaintea controlului MS

Ministrul Sănătăţii, Ioan Bazac, a declarat, la Slatina, că foaia de observaţie a pacientului care a murit după ce a fost plimbat între secţiile Spitalului Judeţean de Urgenţă a fost modificată înaintea controlului de la minister, în timp ce Poliţia a anunţat că s-a autosesizat în acest caz.

237 afișări
Imaginea articolului Foaia de observaţie a pacientului mort a fost modificată înaintea controlului MS

Foaia de observaţie a pacientului mort a fost modificată înaintea controlului MS

"Foaia de observaţie a fost completată ulterior după ce a fost finalizată, Poliţia a început cercetările în acest caz, nu ştim persoana care a făcut acest lucru, nu este de competenţa noastră să vedem cine este autorul, Poliţia a început o anchetă, noi am constatat o culpă medicală şi o culpă profesională şi am luat măsurile organizatorice. Restul măsurilor trebuie luate de organele competente. Cert este că nimeni din cei audiaţi nu şi-a recunoscut vina, dar începând de astăzi contractele de muncă ale acestora sunt desfăcute", a declarat Ioan Bazac.

Totodată, ministrul a felicitat-o personal pe asistenta medicală Mihaela Ioniţă de la Serviciul de Ambulanţă Olt pentru profesionalismul său, în condiţiile în care aceasta a insistat timp de patru ore pentru ca bolnavul să fie internat şi tratat în Spitalul Judeţean de Urgenţă.

"Asistenta de pe ambulanţă, Mihaela Ioniţă, s-a purtat exemplar cu pacientul, am fost extrem de impresionat de ceea ce a făcut în plus faţă de atribuţiile sale, am felicitat-o şi sunt extrem de fericit că întâlnim şi cadre medicale de asemenea nivel. În afară de competenţă, a pus extrem de mult suflet şi a încercat pe cât posibil să stimuleze şi să mobilizeze personalul medical pentru ca acest om să traiasacă", a spus ministrul Bazac.

Bazac a mai felicitat şi presa care, în opinia sa, a avut un rol major în descoperirea şi mediatizarea cazului pacientului Mihai Constantinescu din localitatea Drăgăneşti, judeţul Olt.

"Vreau să mulţumesc presei pentru tot ce a făcut. Pe foaia de transport a pacientului pe care am primit-o de la staţia de Ambulanţă la ultima menţiune apare că pacientul a fost transportat la Unitatea de Primiri Urgenţe sub supravegherea presei locale deoarece medicii refuză internarea. Această menţiune este o menţiune pe care eu, în calitate de medic, o văd pentru prima dată pe o foaie de observaţie. Cei care lucrează în sistemul sanitar trebuie să înţeleagă că legile nu sunt facultative, sunt obligatorii. Este un caz grav, aici am dat un exemplu, dar trebuie să spun că în 99 la sută dintre unităţile de primiri urgenţe din România medicii îşi fac treaba serios şi sunt foarte mândru de colegii noştri", a mai spus Bazac în conferinţa de presă susţinută la Slatina.

La rândul său, Poliţia Judeţeană Olt a anunţat că poliţiştii şi procurorii s-au autosesizat faţă de toate aspectele acestui caz, iar în urma cercetărilor urmează să fie stabilite vinovăţiile.

"Noi ne-am autosesizat, aşteptăm acum rezultatul necropsiei bărbatului şi aflarea cauzelor morţii, dar şi concluziile anchetei Colegiului Medicilor. Ancheta Poliţiei urmează să fie completată cu aceste concluzii, iar absolut toate aspectele apărute vor fi cercetate", a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Olt, maior Claudia Radu

Ministrul Sănătăţii, Ioan Bazac, a ajuns, vineri, în jurul orei 22.30, la Spitalul Judeţean din Slatina, pentru a analiza, împreună cu conducerea instituţiei, împrejurările în care a murit un bărbat de 62 de ani care a fost plimbat patru ore prin secţiile a două spitale din municipiu. Bazac a fost însoţit de subsecretarul de stat Raed Arafat şi de directorul general Alexandru Rafila, din cadrul aceluiaşi minister

Comisia condusă de ministrul Sănătăţii a decis, în urma anchetei, eliberarea din funcţie a directorului executiv al ASP Olt şi a managerului Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Olt, iar directorului medical al SJU, medicilor de gardă şi asistentei şefe de tură ce au examinat pacientul care a murit la UPU a spitalului le-au fost desfăcute contractele de muncă

Astfel, au fost schimbaţi din funcţie managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Slatina, Florian Dumitrescu şi directorul interimar al Autorităţii de Sănătăţii Publice Olt, Marilena Madan. De asemenea, s-a decis desfacerea contractului de muncă pentru medicul Cornel Fulga, medicul Doru Pârvu, asistenta-şefă de la Unitatea de Primiri Ugenţe (UPU), Anişoara Păun, directorul medical al spitalului, Ion Brătoi, şeful UPU, Ecaterina Buzău, iar medicul Ana Corboş şi toate asistentele care lucrau în tura în care a avut loc incidentul au fost sancţionate cu avertisment scris

Ministrul a precizat că medicii cărora le-au fost desfăcute contractele de muncă pot profesa numai dacă Colegiul Medicilor le oferă în continuare dreptul la liberă practică.

Octav Oprescu va prelua interimar conducerea Spitalului Judeţean din Slatina, iar la Autoritatea de Sănătate Publică Olt este numită Ramona Lesnic, până la scoaterea posturilor la concurs.

Citeşte şi

Destituiri şi contracte de muncă desfăcute, la SJU Slatina (Video)

Trei medici, sancţionaţi după decesul pacientului plimbat între spitale

Un bolnav a murit după ce a fost pasat de la un spital la altul

Un alt caz Nica, reeditat la Slatina

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici