FOCUS: Acordarea selectivă a alocaţiei pentru copii - discriminatorie conform convenţiilor ONU

Ministerul Muncii şi-a anunţat intenţia să elimine alocaţiile pentru copiii ai căror părinţi au venituri mari, deşi diferenţele între copii din cauza situaţiei părinţilor sunt interzise, discriminatorii, potrivit reglementărilor internaţionale privind drepturile copilului ratificate şi de România.

148 afișări
Imaginea articolului FOCUS: Acordarea selectivă a alocaţiei pentru copii - discriminatorie conform convenţiilor ONU

Acordarea selectivă a alocaţiei pentru copii - discriminatorie conform convenţiilor ONU (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit articolului 2 din Convenţia cu privire la drepturile copilului adoptată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite la 20 noiembrie 1989, statele părţi se angajează să respecte şi să garanteze drepturile stabilite în prezenta convenţie tuturor copiilor din jurisdicţia lor, indiferent de rasă, culoare, sex, limbă, religie, opinie politică sau altă opinie, de naţionalitate, apartenenţă etnică sau originea socială, de situaţia materială, incapacitatea fizică, de statutul la naştere sau de statutul dobândit al copilului ori al părinţilor sau al reprezentanţilor legali ai acestuia.

"Statele părţi vor lua toate măsurile de protejare a copilului împotriva oricărei forme de discriminare sau de sancţionare pe considerente ţinând de situaţia juridică, activităţile, opiniile declarate sau convingerile părinţilor, ale reprezentanţilor săi legali sau ale membrilor familiei sale", prevede articolului 2 din Convenţie, ratificată de România în 1990.

Articolul 26 din aceeaşi Convenţie arată că statele părţi recunosc dreptul oricărui copil de a beneficia de asistenţa socială, inclusiv de asigurări sociale, şi vor lua măsuri pentru asigurarea exercitării depline a acestui drept în conformitate cu legislaţia lor naţională. La acordarea indemnizaţiilor prevăzute de lege se va ţine seama, când este cazul, de resursele şi situaţia copilului şi ale persoanelor responsabile de întreţinerea sa, precum şi de orice alte împrejurări care au legătură cu cererea de acordare a indemnizaţiilor, înaintată de copil sau în numele său.

În prezent, de alocaţia de stat pentru copii, cu vârste între 0 şi 18 (19) ani, beneficiază aproximativ 3,9 milioane de copii, iar de alocaţia familială complementară şi de alocaţia de susţinere pentru familia monoparentală, care se acordă acelor familii cu venituri pe membru de familie de până la 470 de lei, beneficiază aproximativ 799.300 de familii.

În România, alocaţia de stat pentru copii este acordată în conformitate cu prevederile Legii 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii. Alocaţia de stat pentru copii este un drept universal, acordat tuturor copiilor sub 18 ani. Începand cu luna ianuarie 2009, cuantumul alocaţiei de stat pentru copii, prevăzut la articolul 3, alineatul (1), din Legea 61/1993, s-a stabilit la 42 de lei şi se majorează anual, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.

În România erau în 2008, 4.141.020 de copii sub 18 ani, dintre care 431.016 sunt sub 2 ani, conform unor statistici publicate pe site-ul anpdc.

În proiectul de buget pentru 2010 sunt alocate aproximativ 5,5 miliarde de lei pentru asistenţă socială pentru copii şi familie, suma fiind destinată nu doar alocaţiilor, ci şi altor prestaţii sociale.

În semestrul I din 2009, au fost plătite 3.989.264 de alocaţii de stat pentru copii, însumând 1.492.390.821 de lei. Din statisticile de pe site-ul Ministerului Muncii rezultă că numărul de beneficiari ai alocaţiilor de stat pentru copii a scăzut constant, din 2006 şi până în 2008, iar în semestrul I din 2009 a crescut puţin faţă de anul anterior. Astfel, în 2006 erau aproximativ 4,27 milioane, în 2007 - 4,20 milioane, în 2008 - 3,77 milioane, în 2009 semestru I - 3,989 miliaane de copii.

Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a declarat, vineri, că este în lucru un proiect de act normativ prin care alocaţiile de stat pentru copii să nu mai fie acordate celor care provin din familii cu venituri mari, el precizând că nu a fost încă stabilit plafonul de la care alocaţiile să nu mai fie date.

La rândul său, secretarul de stat pe asistenţă socială din Ministerul Muncii, Mariana Nedelcu, a afirmat că există un grup care lucrează la un proiect de act normativ privind alocaţia pentru copii, urmând ca aceasta să fie regândită, astfel încât banii "să meargă doar acolo unde este cazul".

Ministrul Şeitan a precizat că pentru plata alocaţiei de stat există un anumit buget în care ministerul trebuie să se încadreze, iar pe de altă parte, programul de guvernare prevede majorarea alocaţiei de stat pentru copii, lucru care - spune demnitarul - nu ar fi posibil.

În acest context, grupul de lucru analizează posibilitatea neacordării alocaţiei pentru copiii care provin din familii înstărite, astfel încât să poată fi majorat cuantumul alocaţiei primite de copiii care provin din familiile sărace.

Secretarul de stat Nedelcu a adăugat că grupul de lucru analizează şi posibilitatea de a uni alocaţia de stat pentru copii cu cea complementară şi cu cea monoparentală, astfel încât să fie acordată o singură prestaţie.

Lideri ai partidelor au amendat iniţativa Ministerului Muncii.

De altfel, prim-vicepreşedintele PDL Suceava, Orest Onofrei, a declarat că va propune premierului să nu mai lase miniştrii să vorbească de capul lor pe proiecte neasumate de PDL sau de Guvern.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici