Foşti angajaţi ai Nokia de la Jucu, la coadă pentru a se angaja la italienii de la DeLonghi

Peste 200 de oameni care au lucrat la fabrica Nokia din comuna Jucu şi care sunt şomeri au stat la coadă la interviurile de angajare la compania italiană DeLonghi, care ar putea începe producţia de electrocasnice în primele luni din 2013, în hala cumpărată de la Nokia.

558 afișări
Imaginea articolului Foşti angajaţi ai Nokia de la Jucu, la coadă pentru a se angaja la italienii de la DeLonghi

Foşti angajaţi ai Nokia de la Jucu, la coadă pentru a se angaja la italienii de la DeLonghi (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

Compania italiană DeLonghi a început interviurile de angajare în vederea începerii producţiei la noua fabrică de electrocasnice din comuna Jucu, unitate care va funcţiona în halele cumpărate de la Nokia.

Primii vizaţi au fost peste 200 dintre foştii angajaţi de la Nokia, care ştiu să lucreze "pe bandă" şi pentru pregătirea cărora se vor face traininguri în Italia.

Muncitorii care au lucrat la asamblat telefoane mobile şi şi-au pierdut locurile de muncă speră ca italienii să nu se comporte ca finlandezii şi să închidă fabrica după câţiva ani. Un grup de foste angajate ale Nokia au discutat, după interviu, despre şansele de angajare "la italieni".

"Am lucrat trei ani şi jumătate la Nokia, pe bandă, la asamblat telefoane, apoi fabrica s-a închis. În septembrie mi s-a terminat şomajul. Sunt disperată, vin sărbătorile de iarnă, nu ştiu ce va fi anul viitor. Am discutat la interviu despre ce pretenţii salariale am avea, ne-au întrebat dacă am fi dispuşi să lucrăm la program prelungit, cum era, de exemplu, la Nokia. Ni s-a spus că nu e mare diferenţa dacă am mai lucrat pe bandă la Nokia faţă de ce vom lucra la italieni", a spus Adriana.

O fostă colegă a ei locuieşte în Dej şi a făcut naveta patru ani la Jucu, la Nokia. Mai are de luat şomajul până în aprilie, dar 420 de lei nu este o sumă prea mare, din care să poţi trăi.

"Oricum, la Nokia câştigam cam 1.000 de lei, nu cred ca italienii să ne dea mai puţin. Oricum, aş câştiga ceva în plus pentru că din banii de şomaj nu se poate trăi. Am discutat foarte multe lucruri, am discutat despre ce am lucrat noi la Nokia. Nu ni s-au spus foarte multe. Am întrebat de salariu, de bonuri de masă, tot ce m-a interesat. Să vedem. Sperăm să ne angajeze şi să lucrăm mai mult timp decât la Nokia, nu să plece şi italienii după câţiva ani", a afirmat ea.

O altă fostă angajată de la Nokia, Judith, îşi pune mari speranţe în noua fabrică de la Jucu. Şi ea mai este în şomaj câteva luni, dar perspectivele nu sunt prea bune.

"Am lucrat ca operator asamblare telefoane mobile şi sunt sigură că mă voi descurca şi la asamblat aparatură electrocasnică", a spus ea.

Foştii angajaţi ai Nokia care au participat la acţiunea de recrutare vor primi răspunsurile din partea reprezentanţilor DeLonghi la începutul lunii decembrie.

Directorul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj, Daniel Don, a afirmat că DeLonghi intenţionează să angajeze, într-o primă etapă, 70 de persoane, care ar urma să fie instruite două-trei săptămâni la o fabrică din Italia, într-un stagiu de pregătire decontat de agenţie printr-un proiect cu finanţare europeană adresat foştilor angajaţi de la Nokia.

"În această primă etapă este vorba despre 70 de persoane care urmează să fie recrutate, iar după acest proces de recrutare vor pleca în Italia pentru un stagiu de practică de două-trei săptămâni, pentru a învăţa să lucreze pe echipamentele firmei, stagiu decontat de agenţie printr-un proiect cu finanţare europeană care se adresează celor 1.400 de angajaţi disponibilizaţi de la Nokia-Jucu. Ne-am dori ca DeLonghi să angajeze şi mai multe persoane, pentru că intenţionează să înceapă producţia în primele luni ale anului 2013", a spus Don.

Potrivit acestuia, disponibilizaţii de la Nokia nu vor avea probleme de adaptare la noul loc de muncă în ceea ce priveşte asamblarea aparatelor electrocasnice.

"Ţinând cont că vor începe cu asamblarea de expresoare de cafea în fabrica DeLonghi, oamenilor de la Nokia care au asamblat echipamente mult mai mici le va veni mult mai uşor să lucreze cu componente mai mari. Nu ar fi deloc o problemă în adaptarea celor de la Nokia, care au avut o fineţe mult mai mare la un telefon mobil faţă de un aparat electrocasnic. Structura de personal va fi cam la fel cu cea de la Nokia, vor avea şi muncitori care lucrează pe bandă, dar şi persoane de supraveghere a liniei de producţie", a explicat Don.

Primarul comunei Jucu, Dorel Pojar, spune că abia aşteaptă ca DeLonghi să îşi înceapă activitatea, pentru a aduce un plus în bugetul Primăriei.

"Faptul că se va deschide fabrica DeLonghi în locul Nokia nu poate decât să ne bucure pentru că, pe de-o parte, şomerii vor avea locuri de muncă, iar pe de altă parte vor veni iar bani din taxe şi impozite la bugetul Primăriei. La Nokia au lucrat cam 60 de localnici din Jucu, care au rămas în şomaj, şi am vorbit cu italienii să încerce să îi angajeze întâi pe cei care provin din comună", a spus Pojar.

Consiliul Judeţean Cluj şi compania DeLonghi au semnat, în luna martie a acestui an, un contract privind derularea investiţiei italiene în Parcul Industrial Tetarom III de la Jucu, unde va începe producţia de aparatură electrocasnică.

CJ Cluj anunţa, în martie, că DeLonghi va angaja între 600-1.000 de oameni în fabrica de la Jucu cumpărată de la Nokia, investiţia în dotarea cu echipament a halelor ridicându-se la 30 de milioane de euro.

DeLonghi mai dispune de fabrici în Italia, Rusia şi China. Grupul italian a avut anul trecut o cifră de afaceri de 1,8 miliarde de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici