Fostul director al Poştei Române Mihai Toader, urmărit penal pentru că a luat mită 1,6 mil de euro

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au început urmărirea penală pe numele fostului director al Poştei Române Mihai Toader, acesta fiind suspectat de luare de mită şi complicitate la spălare de bani, după ce a primit 1,6 milioane de euro pentru a oferi contracte cu dedicaţie.

1754 afișări
Imaginea articolului Fostul director al Poştei Române Mihai Toader, urmărit penal pentru că a luat mită 1,6 mil de euro

Fostul director al Poştei Române Mihai Toader, urmărit penal pentru că a luat mită 1,6 mil de euro

Conform sursei citate, Toader, în calitate de director general al Poştei Române a primit, în cursul anului 2008, printr-un intermediar, de la reprezentanţii unei firme cipriote de software, suma de 1.600.000 de euro, pentru a-şi îndeplini atribuţiile de serviciu astfel încât firma respectivă să primească un contact de achiziţie publică.

„De menţionat este faptul că programele informatice vândute de firma respectivă către C.N. Poşta Română S.A. cu suma de 6.583.000 de euro au costat în realitate 500.000 de euro. Din suma respectivă firma cipriotă a transferat 3.885.000 de euro în conturile deschise la o bancă din Elveţia de trei companii offshore, controlate, în calitate de beneficiari reali, de către inculpaţii Prisecari Ovidiu şi Constantinescu Georgeta”, precizează DNA.

De aici, arată procurorii, Prisecari şi Constantinescu au transferat 1.600.000 de euro, reprezentând mita destinată directorului general al Poştei Române, într-un cont deschis de o societate românească la o bancă din Austria. Restul de 2.285.000 de euro au fost transferaţi în conturile din Elveţia a altor două firme offshore, de asemenea controlate de Ovidiu Prisecari şi Georgeta Constantinescu.

„Din suma de 1.600.000 de euro, primită cu titlu de mită, inculpatul Toader Dan-Mihai, a ordonat administratorului societăţii respective efectuarea mai multor plăţi, în valoare de peste 500.000 euro, privind printre altele achiziţionarea unui imobil în Grecia, achitarea taxelor de şcolarizare pentru copii săi”, conform DNA

Oamenii de afaceri Ovidiu Prisecari şi Georgeta Constantinescu sunt cercetaţi penal pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani.

În cursul zilei de marţi, ei vor fi duşi la Tribunalul Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În anul 2015, Dan-Mihai Toader, alături de alţi trei angajaţi cu funcţii de conducere din CN Poşta Română SA, a fost condamnat definitiv la pedeapsa de opt ani şi şase luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, comisă în legătură cu încheierea unor contracte de achiziţie produse software.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici